Maria Stoica, educatoarea care îi deprinde pe copii cu vechile meşteşuguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dâmboviţeanca  a înfiinţat la Aninoasa un grup de tradiţii şi obiceiuri cu care a dus faima localităţii în toată România.

Educatoarea Maria Stoica a creat la Aninoasa o oază de folclor autentic, o insulă de tradiţie. Cu multă ambiţie, a făcut cunoscută în întreagă ţara şezătoarea de la Aninoasa. „Ideea înfiinţării Grupului de Tradiţii şi Obiceiuri „Mugur şi Anin” mi-a venit în urmă cu aproape 10 ani, având în vedere că la sat s-a păstrat aceea profundă spiritualitate creştină cu care românul şi-a împodobit pridvoarele sufletului. Din păcate, cu trecerea anilor, vechile tradiţii au început a se pierde. Ele mai trăiesc ici şi colo. Copiii de la „Mugur de Anin” readuc în actualitate tradiţii şi obiceiuri populare, cândva practicate şi uitate acum, respectiv: ţesutul la război şi gherghef, cusutul,  şezătoarea. Mai nou, fetiţele, inspirându-se din tradiţia maramureşeană, realizează şi podoabe din mărgele. Copiii sunt încântaţi”, mărturiseşte Sonia Stoica.

Copiii pierd tradiţia când merg la liceu

Micuţii sunt introduşi în vraja obiceiurilor populare de la vârstă fragedă. La 5 ani îmbrăcă straiele tradiţionale româneşti şi deprind tainele vechilor meşteşuguri. „Eu şi şoţul meu suntem de fel din Runcu, o comună unde tradiţiile rezistă încă. Ne-am zis să le coborîm şi la Aninoasa. Nu-i tocmai târziu să le redescoperim acum şi să le lăsăm moştenire, spre a bucura inimile celor ce vor veni după noi. Dezamăgirea mea este că, după ce termină clasa a VIII, copiii pierd contactul cu noi pentru faptul că trebuie să meargă la oraş, iar acolo întâlnesc tot felul de tentaţii”, spune educatoarea.

Întrebări şi răspunsuri:
Cine susţine Grupul „Mugur de Anin”, care a reuşit să ducă faima Aninoasei până în cele mai îndepărtate colţuri ale ţării?
Părinţii sunt cei care apreciază foarte mult munca depusă şi care ne sprijină. Apoi, totul este legat de familia mea. Eu şi soţul suntem foarte implicaţi. Şi sufleteşte, şi moral, şi material.

Cum v-aţi dori să se implice autorităţile în acţiunile grupului „Mugur de Anin”?
În primul rând, dorim sprijin moral. Vrem să fim apreciaţi pentru ceea ce facem. Ne desfăşurăm activitatea cu toată dragostea. Am reuşit chiar să atragem bani europeni pentru proiectele noastre. Ne-am format o bază de date şi obiecte tradiţionale. În vechiul local al grădiniţei, două clase sunt amenajate în stil popular, o expoziţie muzeală sătească.

Profil:
Nume: Maria Stoica
Născută: 6 noiembrie 1954
Studii: Liceul Pedagogic Câmpulung
Familie: Căsătorită cu Ion, au două fete: Florentina şi Maria-Cristina

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite