Video Marea din Bucegi. Lacul Bolboci, văzut din dronă, oferă o priveliște spectaculoasă VIDEO
0Numit și Marea din Bucegi, lacul Bolboci din Dâmbovița face parte dintr-o amenajare hidrotehnică în care sunt incluse acumulările Scropoasa și Dobrești, precum și centralele Scropoasa, Dobrești și Moroieni.
Lacul Bolboci, situat în amonte de Cheile Zănoagei, este în administrarea Apele Române Buzău-Ialomița, fiind cel mai important amplasament al unui sistem care servește la regularizarea debitelor fluviale și la atenuarea undelor de viitură, precum și la alimentarea cu apă și producerea de energie electrică.
Lacul servește și la alimentarea cu apă a orașului Târgoviște, reședința de județ a Dâmboviței.
Amenajarea Bolboci - Scropoasa este amplasată pe râul Ialomița, într-un peisaj montan feeric, la altitudinea de 1438 de metri, ceea ce ii conferă titlul de barajul situat la cea mai înaltă cotă din țară.
Barajul Bolboci, supranumit „Marea din Bucegi”, este amplasat pe râul Ialomiţa, în judeţul Dâmboviţa, amonte de Cheile Zănoagei.
Barajul Bolboci, cu o înălţimea de 55 de metri, este un baraj construit din anrocamente, cu etanşare din beton. El realizează o acumulare de 18 milioane de metri cubi pentru asigurarea, în orice condiţii, a alimentării cu apă potabilă a municipiului Târgovişte.
Barajul, la a cărui construcţie s-a muncit 29 de ani, a fost dat în folosinţă la data de 11 octombrie 1988. El a fost proiectat de Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice SA. Piatra pentru construirea barajului provine din cariera de pe Podul cu Florile – muntele Zănoaga, din Masivul Bucegi.
Cum se poate ajunge la Marea din Bucegi
În urmă cu trei ani, barajul a fost secat intenționat de către angajații de la Apele Române, pentru diferite verificări, oferind turiștilor o imagine uluitoare.
Accesul către baraj se face din DN 71 ce leagă Sinaia de Târgovişte. La Cabana Bolboci se poate ajunge pe două drumuri, prin Cota 1000, Şaua Dichiu cu o lungime de 22 de kilometri, drum accesibil numai vara, sau din Moroieni pe la sanatoriu, pe un drum de 25 de kilometri, accesibil în orice anotimp.
Pentru iubitorii de drumeţii accesul se poate face pe diverse trasee turistice, cel mai cunoscut dintre ele fiind drumul de la Dobreşti, Scropoasa prin Cheile Zănoagei la Lacul Bolboci.