Mănăstirea Stelea, loc de pelerinaj la moaştele Sfântului Nifon, primul canonizat al ortodoxiei române VIDEO
0Credincioşii sunt aşteptaţi la sărbătorirea Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţãrii Româneşti, la Târgovişte. Evenimentul are loc miercuri, 11 august, la Mănăstrea Stelea din Târgovişte, lăcaş construit ca semn al împăcării dintre domnitorii Vasile Lupu al Moldovei şi voievodul Matei Basarab.
Utrenia şi Sfânta Liturghie vor fi săvârşite pe un podium special amenajat, în incinta Mănăstirii Stelea, unde se vor afla moaştele Sfântului ierarh.
Pentru a încuraja performanţa educaţională, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon va premia 12 elevi care au obţinut media generală 10 la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat anul acesta.
Slujba de miercuri va fi transmisă live pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Târgovişte.
Scrisoare pastoralã adresatã de către ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon
„Sfinţii reprezintă, în Ortodoxia universală, mijlocitorii noştri către Bunul Dumnezeu, pilde de viaţă, de speranţă şi de credinţă, precum şi călăuzitori pe drumurile vieţii pentru poporul dreptcredincios. Astfel, ei aparţin tezaurului de spiritualitate şi de viaţă întru Hristos, dar şi firescului manifestărilor cotidiene al trăirii principiilor de viaţă creştine, aşa cum reflectă ele propovăduirea Evangheliei lui Hristos.
Ei reprezintă puternice lumini în întunericul lumii contemporane, ce reflectă strălucirea slavei lui Hristos, aşa după cum Mântuitorul Însuşi a zis, iar Sântul Apostol şi Evanghelist Ioan L-a citat, consemnând: Eu sunt lumina lumii. Cine Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii (Ioan VIII,12).
Această lumină, nu este prezentă numai în exterior, în lumea văzută, ci, de asemenea, în interiorul nostru, în istoria noastră personală, deoarece Hristos este lumina care străluceşte în întunericul sufletelor noastre şi al creaţiei. Astfel, dacă vom fi dispuşi să-i urmăm Lui, vom deveni ceea ce El doreşte să fim, lumină, asemenea Lui şi misionari ai Cuvântului celui plin de lumină.
Lumea pe care cei de astăzi o moştenesc are nevoie disperată de autentic sens al comuniunii, al dialogului şi al solidarităţii umane, dar şi de mărturisitori ai luminii şi ai iubirii lui Hristos, la fel cum au fost toţi Sfinţii Părinţi ai Bisericii noastre.
TRANSMISIUNEA LIVE A EVENIMENTULUI:
Dintre aceştia, se remarcă ocrotitorul principal al Eparhiei noastre, cel dintâi sfânt canonizat pe teritoriul ţării noastre, precum şi cea mai importantă personalitate religioasă de la începutul secolului al XVI-lea, în Muntenia, Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Întâistătătorul Bisericii din Ţara Românească, plin de lumină dătătoare de viaţă nouă în Hristos, care reprezintă până astăzi reperul cel mai important pe plan spiritual, moral şi cultural care ne inspiră viaţa de credinţă, îndemnându-ne la aprofundare şi intensificare a vieţii întru Hristos.
Ierarh erudit, bun cunoscător al provocărilor pastoral-misionare ale epocii sale, Sfântul Ierarh Nifon a înnoit profund viaţa religioasă şi morală de la noi, a reorganizat Biserica munteană, imprimându-i o amplă deschidere spre nevoile concrete ale timpului său. De altfel, rodnicia sa duhovnicească este mărturisită cel mai bine de celebrul său ucenic - Sfântul Voievod Neagoe Basarab – model desăvârşit de om politic creştin, dar şi de efervescenţa spirituală a deceniilor ce au urmat.
Cu o impresionantă deschidere spre lumea culturii şi a nevoilor misionare ale timpului său, Sfântul Ierarh Nifon a îndemnat la folosirea celor mai noi mijloace tehnice ale acelei epoci pentru optima propovăduire a valorilor evanghelice.
De aceea, la îndemnul său, a fost utilizat tiparul în misiunea Bisericii, astfel că Voievodul Radu cel Mare a sprijinit, la vremea potrivită, opera tipografică a Ieromonahului Macarie, care a editat, aici la Târgovişte, primul Liturghier ortodox din lume şi prima carte de pe teritoriul ţării noastre, în anul 1508, urmând apoi Octoihul (1510) şi Liturghierul (1512).
Mărturisitori ai luminii pururi neapuse în contemporaneitate, tinerii şi familiile creştine au misiunea de a păstra conştiinţa vie a prezenţei Mântuitorului Hristos în viaţa şi în lumea noastră. De altfel, cu toţii suntem chemaţi să facem să strălucească frumuseţea şi lumina Evangheliei Lui - izvor al iubirii dumnezeieşti pentru om - în interiorul lumii secularizate de astăzi, în mare parte insensibilă la valorile spirituale.
Fidelă misiunii ei de a fi “lumină a lumii”, vestitoare neînfricată a Evangheliei mântuirii, Biserica este aceea care împărtăşeşte, cu încredere şi speranţă, harul tămăduitor, sfinţitor şi îndumnezeitor al lui Hristos, şi este icoană neînserată a Împărăţiei lui Dumnezeu, semn al iubirii şi milostivirii dumnezeieşti.
Şi în acest an, în pofida inconvenientelor create de măsurile de eradicare a pandemiei care ne tulbură vieţile, respectând toate normele legale şi sanitare în vigoare, ne vom bucura împreună de mijlocirea Sfântului Ierarh Nifon, cu ocazia sărbătorii sale - moment spiritual central al Eparhiei noastre - în ziua de miercuri, 11 august a.c., de la ora 7.00, la Mânăstirea Stelea din Târgovişte, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie şi vă veţi putea închina la racla cu sfintele moaşte, până seara târziu.
Ceremoniile liturgice vor fi inaugurate de Pelerinajul Tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviştei ce se va desfăşura în ziua de marţi, 10 august, ora 17.00, de la Catedrala mitropolitană la Mânăstirea Stelea, unde se va oficia slujba Vecerniei, pe un podium special amenajat în apropierea bisericii mânăstirii, de la ora 17.30.
Dorindu-vă spor duhovnicesc, pace şi bucurie, vă împărtăşesc tuturor arhiereşti binecuvântări”.
Cine a fost Sfântul Nifon
Sfântul Ierarh Nifon este primul sfânt canonizat pe pământ românesc şi personalitatea cea mai importantă a vieţii spirituale şi culturale muntene de la începutul secolului al XVI-lea. Este cel care a înnoit viaţa eclezială, a îndemnat la utilizarea tiparului, cel mai nou mijloc de comunicaţie socială cunoscut atunci şi a creat o adevărată emulaţie culturală şi spirituală.
VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI: