Lacul degradat care va fi amenajat într-o zonă publică de agrement, cu grădină și piste de biciclete
0Lacul Priseaca, o zonă degradată și în care nu s-a intervenit niciodată, va face obiectul unei investiții aparte, care va transforma radical o zonă vastă a Târgoviștei. Este vorba de o suprafață de peste 60.000 de metri pătrați, care vizează realizarea unei grădini publice și amenajarea lacului.

Proiectul prevede crearea de coridoare verzi-albastre prin reabilitarea, regularizarea, dragarea si amenajarea lacului Priseaca, inclusiv a malurilor acestuia în scopul utilizării durabile de către pietoni sau bicicliști, lucrări de înierbare/plantare de arbori, lucrări care diminuează riscul de inundații sau eroziunea malurilor, precum și activități pentru protecția biodiversității.

Potrivit Primăriei Târgovite, se vor realiza sisteme durabile de drenaj la scară mică a lacului Priseaca, (pavaje permeabile, acoperișuri si pereți verzi cu soluțiile bazate pe natură), activități de refacere a ecosistemului sub formă de spații verzi sau zone umede (mlaștini).
În același timp, vor fi implementate activități conexe ce vor asigura accesibilizarea investiției (alei pietonale, piste de biciclete, mobilier urban realizat din materiale ecologice, sisteme inteligente de iluminat, microsisteme de irigații), in limita a 10% din suprafața totală a spațiului verde vizat de proiect, conform prevederilor Legii nr.24/2007.
Investiția a fost aprobată în ultima ședință de Consiliu Local, iar sursa de finanțare este asigurată în cadrul Programului Operațional Regional 2021-2027.

În urmă cu două săptămâni, Primăria Târgoviște a inaugurat un parc nou, într-o zonă degradată din fosta Baza de Agrement „Crizantema”, construită pe vremea lui Ceaușescu. Acesta este cel mai mare parc făcut în Târgoviște după 1990.
Este vorba despre o zonă de agrement aflată în imediata vecinătate a Complexului Turistic de Natație, ce are în componență un bazin olimpic, un aquapark ce atrage deopotrivă localnici și turiști, terenuri de volei, tenis, piste de biciclete și zone de relaxare.

Valoarea totală a investiției este de peste 13.000.000 lei, iar finanțarea a fost asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional regional 2014-2020, Axa 4, Prioritatea de Investiții 4.2.