În Dâmboviţa sunt înregistraţi 515 câini periculoşi. Ce trebuie să ştie proprietarii acestor animale pentru a nu fi sancţionaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada septembrie – decembrie 2018, Poliţia Română desfăşoară acţiuni de prevenire a oricăror incidente în care sunt implicaţi câinii periculoşi sau agresivi şi de verificare a modului de respectare a legislaţiei privind regimul de deţinere al acestora.

Astfel de activităţi sunt organizate şi la nivelul judeţului Dâmboviţa.

„Este important ca deţinătorii sau proprietarii acestor categorii de câini să cunoască şi să respecte legislaţia în domeniu. Activităţile poliţiştilor, în cooperare şi cu alte instituţii (structuri judeţene ori regionale ale Asociaţiei Chinologice Române, ale Direcţiilor Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi medici veterinari), urmăresc aplicarea cu fermitate a prevederilor legale din acest domeniu, atunci când se constată abateri de la normele legale incidente”, se arată într-un comunicat al IPJ Dâmboviţa.

Ce trebuie să ştie deţinătorii sau proprietarii de câini periculoşi ori agresivi:

Potrivit O.U.G nr. 55/2002, câinii periculoşi sunt definiţi ca fiind cei aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, conform art. 1:

a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

În perioada ianuarie-iunie2018, în evidenţele IPJ Dâmboviţa au fost înregistraţi 515 câini periculoşi, dintre care 194 sunt din categoria I conform O.U.G 55/2002.

„Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii câinilor periculoşi ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei. În cazul schimbării adresei imobilului unde este deţinut animalul, proprietarii de câini încadraţi la categoriile I şi II au obligaţia să depună, în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află, noua adresă”, mai precizează IPJ.

Este interzisă organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin câinii, importul sau comercializarea câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a,  reproducţia câinilor prevăzuţi la art. 1 din Ordonanţă care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, precum şi abandonarea câinilor prevăzuţi la art. 1, art. 2 alin. 1 şi la art. 6 alin. 4.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite