FOTO VIDEO Căpşunele de toamnă, mai aromate decât cele de primăvară-vară, dar cumpărătorii fug de ele. „Oamenii sunt mai învăţaţi acum cu portocalele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpşune produse în această perioadă în Găeşti
Căpşune produse în această perioadă în Găeşti

În pieţele din Capitală se găseşte un fruct cu care oamenii sunt mai obişnuiţi în sezonul de primăvara-vară. Vorbim de căpşunele de toamnă, care se produc în această perioadă în Găeşti. Producătorul spune că fructele pot fi culese până la sfârşitul lunii noiembrie.

Căpşuni de toamnă

Cristi Bogoi produce căpşuni atât afară, cât şi în sere, iar fructele sunt culese la interval de 3-4 zile. Spune că se loveşte de reticenţa oamenilor de a cumpăra căpşuni în această perioadă, pentru că cei mai mulţi nu sunt obişnuiţi cu asemenea fructe în acest anotimp.

"Soiul se numeşte Albion şi e produs din martie şi până în noiembrie când cade bruma. Este un soi care produce patru ani de zile şi se recoltează în următoarele 3 luni de la plantare. Duc producţia la Bucureşti. Aici nu prea cumpără lumea, pentru că, probabil, este învăţată să cumpere portocale iarna, pepene vara etc", spune agricultorul.

Preţul este şi el un impediment. Dacă vara ajung să se vândă şi 2-3 lei, acum căpşunele ajung la 9-12 lei kilogramul. 

Cultură rentabilă 

Căpşunele cresc atât în solar, cât şi afară, pe suprafeţe de câte 300 de metri. 

"Dacă aş încălzi solarul nu ştiu dacă ar mai fi rentabilă cultura. Pe lângă asta, cred că planta are nevoie să se odihnească peste iarnă, pentru a da producţie maximă în următoarele sezoane. Marfa am încercat să o vând în piaţă la Găeşti, dar nu prea a mers. Am aruncat multă marfă aici, aşa că am mers la Bucureşti. Poate şi preţul este o problemă. La Bucureşti merg la piaţa de engros, unde vând fructele cu 9 lei/kg. Este un preţ rentabil", spune Cristi Bogoi.

Bulbul a costat 1,2 lei/bucata, iar producţia a fost salvată din calea buruienelor cu ajutorul unei folii speciale. Investiţia totală a costat 10.000 de lei, fără solar. 

"Investiţia s-a scos în primul an. Este o afacere bună, dar contează şi pământul în care se plantează. Căpşunii se udă de două ori pe săptămână, trebuie bine curăţaţi de stoloni, acei puieţi care pleacă din ei. Am curăţat, am băgat nisip printre ele şi am udat", adaugă agricultorul.

Pentru suprafaţa de 20.000 de mp, Cristi a obţinut fonduri europene de 40.000 de euro, plătiţi în două tranşe: 30.000 de euro în primul an şi 10.000 de euro în anul trei. Pe teren a cultivat legume, dar şi fructe: pepeni, dovleci şi căpşuni.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite