FOTO VIDEO Bulzul de Runcu, la mare căutare. Oamenii îşi fac programare la cioban pentru a mânca delicatesa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La sărbătoarea transhumanţei din Dâmboviţa au luat parte turişti şi localnici deopotrivă, veniţi din toate colţurile judeţului dar şi din împrejurimi
La sărbătoarea transhumanţei din Dâmboviţa au luat parte turişti şi localnici deopotrivă, veniţi din toate colţurile judeţului dar şi din împrejurimi

La cea de-a 25-a ediţie a sărbătorii "Răvăşitul Oilor", de la Runcu, judeţul Dâmboviţa, găseşti bucate alese la orice pas. La mare căutare a fost şi bulzul tradiţional, copt pe plită. Ca să u stea prea mult să aştepte, oamenii îşi făceau programare la cioban. An de an la Runcu, în judeţul Dâmboviţa, ciobanii se întâlnesc în a treia săptămâna din luna septembrie la "Răvăşitul Oilor" sau transhumanţa.

Manifestarea, ajunsă la cea de a 25 a ediţie, adună zeci de păstori la poalele Leaotei, care vin atât din zonă cât şi din judeţele învecinate să-şi etaleze produsele timp de 2 zile. Voia bună a fost la tot pasul, s-a mâncat bulz şi pastramă iar ţuica de prună a fost la mare cinste. 

ravasit runcu

După o vara petrecută în Bucegi, oile din Runcu de Dâmboviţa s-au întors acasă. Cîteva mioare dar şi vaci au fost mîncate de lupi şi urşi, dar per ansamblu, pierderile acestui an sunt minore. Proprietrii de animale primesc de la ciobani produse tradiţionale sau bani, aşa cum s-au tocmit la începutul verii. După măsuratul laptelui şi al brânzei urmează valorificarea produselor.

Bulzul, deliciu culinar

La mare căutare a fost că întotdeauna brânza de burduf, pastrama dar şi nelipsitul bulz preparat din mămăligă şi brânză de burduf. Este considerat de mulţi o delicatesă, iar secretul stă în primul rând în prepararea mămăligii. Un bulz costă doar 5 lei.

La sărbătoarea transhumanţei din Dâmboviţa au luat parte turişti şi localnici deopotrivă, veniţi din toate colţurile judeţului dar şi din împrejurimi. 

Crescătorii adunaţi la Runcu de Dâmboviţa se plâng însă că de la an la an întâmpina tot mai multe probleme. În primul rând, spun aceştia, ciobănitul a devenit o meserie pe cale de dispariţie. Mai repede găseşti un preot decât un cioban, spun crescătorii. Pe lângă asta, oamenii se mai plâng că cu greu sunt lăsaţi să-şi valorifice produsele de către inspectorii DSV, care le blochează comerţul cu animale.

ravasit runcu

În tradiţie, pentru oieri, răvăşitul oilor reprezintă sfârşitul anului pastoral şi spun că pentru a păstra această tradiţie au nevoie şi de sprijinul Guvernului, care să le asigure un sprijin în lupta cu produsele de import, mult mai slabe calitativ şi de multe ori contrafăcute.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite