FOTO Vicepremierul României, L. Dragnea:  "Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, unul dintre cele mai importante obiective din România"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, în Dâmboviţa, că Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, poate deveni unul dintre cele mai importante obiective turistice din ţară. El a inspectat personal lucrări de reabilitare cu fonduri europene de la Palat.

Este o lucrare amplă, importantă, este un proiect care, în opinia mea, poate deveni unul dintre cele mai frumoase şi mai importante obiective istorice, obiective turistice, reprezentativ pentru România. Lucrările se desfăşoară în condiţii bune, din ce am văzut acolo”, a precizat Dragnea. Am vrut să vin nu numai la inaugurare şi o să merg în marile şantiere şi pe parcursul desfăşurării lucrărilor, din mai multe motive: în primul rând, vreau să vorbesc cu constructorii şi să ma asigur şi de la constructor şi de la dirigintele de şantier că nu sunt probleme tehnice sau probleme care să genereze întârzieri. De asemenea, să aflu dacă sunt probleme în decontare. Din fericire la noi nu sunt de când am schimbat sistemul, anul trecut. Vreau să mă asigur că nu pierdem bani europeni din acest exerciţiu financiar 2014-2020”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

image

Valoarea totală a proiectului european de la Potlogi era, la semnarea contractului de finanţare din 2011, de 42,8 milioane de lei. Obiectivele specifice ale investiţiei sunt reabilitarea, restaurarea şi reconstruirea Ansamblului Brâncovenesc Potlogi, precum şi creşterea numărului de turişti ce vor vizita acest obiectiv de patrimoniu.

ISTORIE

Restaurarea, sau mai precis reconstrucţia Palatului Potlogi a fost înfaptuita in anii '50, urmând modelele brâncoveneşti dezvoltate în cursul restaurării Palatului Mogoşoaia, care datorită puţinelor date ramase din perioada lui Brâncoveanu, apelau mai mult la imaginaţie decât la modele originale. Anul acesta vor incepe noi lucrări la palat dupa ce in ultima decadă a ajuns în stare precară. 

Complexul brâncovenesc de la Potlogi, Damboviţa este situat la 5km de autostrada Bucureşti-Piteşti, pe un drum ce porneşte de la km 49 al autostrăzii. Complexul este considerat monument istoric de importanţă naţională şi este reprezentativ pentru arhitectura rezidenţială a sfârşitului de secol XVII.

Domnitorul Constantin Brâncoveanu a construit aici în perioada 1683-1698 o curte domnească, din care astăzi se mai păstrează doar Palatul Brâncovenesc, Biserica Sfântul Dimitrie şi câteva ruine ale unor dependinţe. Domnitorul a cumpărat moşia de la postelnicul Dima şi a ales să îşi stabilească aici o reşedinţă întrucât domeniul se afla pe drumul ce lega fosta capitală a Ţării Româneşti,Târgoviste şi Câmpulungul de Bucureşti şi era potrivită ca loc de popas.

image

La numai 15 ani de la construirea sa, în 1714, palatul a fost distrus de armata otomană drept pedeapsă pentru presupusa colaborare a domnitorului Brâncoveanu cu ţarul Petru cel Mare al Rusiei şi a rămas în ruină pentru următorii 250 de ani. A fost restaurant – sau mai degraba, reconstruit – începând cu anul 1955, în timpul regimului comunist, la refacerea sa, ţinându-se cont de modelul brâncovenesc dezvoltat la reconstruirea Palatului Mogoşoaia, în 1922, de către arhitectul George Matei Cantacuzino. 

Ca arhitectură, Palatul de la Potlogi prezintă, la fel ca şi Palatul de la Mogoşoaia, foişorul impunător cu scară exterioară în partea din faţă a clădirii şi o loggie cu coloane în spate (unde exista cândva o grădină şi un lac), legate între ele printr-un hol lung. Clădirea are bogate decoraţiuni în piatră: portalurile de la intrările principale, coloanele şi balustradele foisorului sunt decorate cu ghirlande din frunză de acant, crin, lalea şi garoafă orientală. Decoraţiunile interioare, în stuc, reprezintă ornamente florale, de inspiraţie orientală (turco-persană). Într-una dintre camere, o decoraţiune reprezintă vulturul bicefal al Imperiului Bizantin, parte din heraldica voievodului, care era membru al marii familii imperiale bizantine a Cantacuzinilor.

image

Sub foişor se găseşte intrarea în beciurile palatului, din cărămidă, centrate în jurul unui stâlp masiv din care pornesc arce duble ce susţin întreaga construcţie. Biserica brâncovenească din Potlogi, închinată Sfântului Dimitrie, a fost ridicată în anul 1683, mai înainte de toate celelalte părţi ale ansamblului voievodal. Biserica a suferit unele modificări în anul 1904.

În prezent, complexul architectural de la Potlogi se află în proprietatea Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite