FOTO Ţeapă chinezească: investiţia de 180 de milioane de euro în fabrica de televizoare de la Dărmăneşti e doar poveste
0Când credeam că am dat lovitura pe piaţa muncii şi judeţul Dâmboviţa va avea în sfârşit o “locomotivă” care să tragă după ea cel puţin 2.000 de locuri de muncă bine plătite, atunci ne-am înşelat cel mai rău. Chinezii de la Panda Electronics, care ar fi trebuit să construiască cea mai mare fabrică de electrice şi electrocasnice din Europa, la Dărmăneşti, sunt departe. Nu doar pe hartă, ci şi în contracte.
Aproape 3.000 de CV-uri, zeci de cursuri de calificare organizate de AJOFM, dar şi un liceu tehnologic de 1 milion de euro au fost în zadar, iar autorităţile îşi ling acum rănile.
Foto
Liceul tehnologic din Dărmăneşti nu este folosit, chiar dacă este gata din luna octombrie 2012. Investiţia s-a ridicat la 1 milion de euro. gallery-link
A apărut un intermediar turc
La Dărmăneşti, situaţia se prezintă sub forma unei “poveşti frumoase”. Între timp, între autorităţi şi firma Panda Electronics a apărut un intermediar turc. Rolul său ar fi acela de a face rost de cele 180 de milioane de euro necesare pentru realizarea investiţiei, firma Panda urmând a veni cu “intelingeţa”.
“Acea poveste e chiar o poveste. A fost o minciună sfruntată. Singurul lucru pe care l-am primit eu a fost o plângere a unui cetăţean turc, care era asociat cu un altul şi care pretindea că aduce firma Panda din China să facă acea investiţie. Era un cetăţean turc care predinte că a fost escrocat de diverse persoane din judeţ sau de asociatul lui tot de naţionalitate turcă”, a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJ Dâmboviţa.
Investiţie părăsită pe un câmp
Cum e şi normal, primăria ar vrea să se materializeze investiţia, tocmai de aceea a ridicat un liceu tehnologic pentru a şcoli viitoarea forţă de muncă pentru chinezi. Numai că acum, liceul, pentru care s-a cheltuit 1 milion de euro prin Banca Mondială, este neutilizat. Primarul comunei nu vede însă liceul ca pe o cauză pierdută dacă nu vor mai apărea investitorii. Clădirea ar putea fi folosită de copiii din Dărmăneşti care ar ar putea fi organizaţi în două clase.
“Aceste două clase, că vor fi de liceu, că vor fi de şcoală profesională, rezolvă problema oamenilor din zonă, pentru că în două clase sunt 40-50 de elevi. Aceştia îi avem noi la şcoală la Dărmăneşti dacă va fi nevoie”, ne-a spus Maitei Gheboianu, primarul comunei Dărmăneşti.
Chinezii au promis că la Dărmăneşti vor ridica una dintre cele mai mari fabrici de televizoare LED, electrice şi electrocasnice din Europa. Mii de oameni din Dâmboviţa şi Prahova şi-au depus încă din 2010 CV-urile, iar unii dintre ei au fost chemaţi chiar şi la nişte cursuri de instruire.
Altă ţeapă?!
În atenţia chinezilor a intrat, se pare, şi Termocentrala de la Doiceşti. O delegaţia a Companiei Naţionale de Componente Electrice din China a venit anul trecut să discute despre o posibilă investiţie acolo, însă negocierile nu au mai fost reluate. Principala condiţie a investitorilor a fost ca unitatea să fie scutită de la plata datoriilor şi să treacă din patriomoniul Ministerului Economiei, în cel al Consiliului Judeţean.
Până atunci însă, fabrica este tăiată şi dusă la fier vechi de angajaţii care au mai rămas pe acolo. “Termocentrala este închisă, nu de ieri, de azi, ci de aproape un an. Mai sunt 40 de salariaţi acolo care derulează activităţile de pază şi vând ce se poate vinde de acolo, inclusiv fier vechi”, a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJ Dâmboviţa.
În anii de glorie ai Termocentralei, la Doiceşti lucrau peste 1700 de oameni. Acum nu se mai produce nimic de aproape un an de zile.