FOTO „Odaia Bună“, povestea unei delicioase afaceri de familie. Cele mai vândute produse: dulceaţa de nuci verzi şi de ardei iute
0
„Odaia Bună” este o afacere de familie în care sunt implicaţi patru membri. Cu toţii muncesc pentru a crea bunătăţi din legume şi fructe: dulceaţă, magiun, compoturi, peltea de struguri. Produsele ajung în târguri şi pieţe, dar sunt vândute şi pe internet.
Investiţia iniţială s-a ridicat la 20.000 de euro, dar a fost suplimentată din câştigurile firmei, cu încă 10.000 de euro.

„Am început cu fonduri private. Am încercat printr-un proiect guvernamental, dar din 20.000, cât oferea statul, am văzut că nu prea rămâneam cu banii ăia şi atunci am început singuri. Din ceea ce am câştigat, în fiecare an, am reinvestit în stocuri şi toate cele. Dacă ar fi să ne luăm după calculele matematice, după primul an ar fi trebuit să închidem. Este foarte greu să produci şi să şi distribui, pentru un producător mic, de talia noastră. Noi producem undeva la 20.000 de borcane anual”, spune Tiberiu Sandolache, managerul firmei, în vârstă de 35 de ani, de meserie inginer - mecatronist şi, care, timp de 11 ani s-a ocupat de aparate de marcat fiscale.
„Odaia Bună“ dispune de 1.500 de metri de grădină cu pomi fructiferi.
„Aveam fructele şi aveam şi ambiţia de a produce ceva în România. În primul an am produs doar cu fructele din curte, acum fiind la al patrulea. Acum cam 60% sunt fructele noastre, restul achiziţionăm. Aveam atunci şi un solar în care produceam roşii, mult prea multe pentru nevoile noastre. Am stat, am calculat şi am zis că ar fi mai bine să facem dulceaţă şi compot. Acum, dacă ar fi să o iau de la capăt, m-aş gândi serios, pentru că este foarte multă muncă şi foarte multă bătaie de cap faţă de rezultate. Noi sperăm să meargă din ce în ce mai bine, să ne dezvoltăm”, adaugă managerul firmei.
Afacerea a pornit în 2015, iar după trei ani de activitate se produc 12 sortimente de compot şi 22 de dulceaţă. „Lucrăm patru persoane. În sezon mai vine o mătuşă şi ne ajută la cireşe, acolo e cea mai multă muncă. Colaborăm cu băcănii din Târgovişte, Bucureşti, Braşov. Este foarte greu să şi producem şi să şi distribuim. Ne ducem cu maşinile şi livrăm personal produsele”, explică Tiberiu Sandolache.


Borcanele în care ajung toate bunătăţile sunt pictate manual, de două ori pe an, de Crăciun şi de Paşte, de artişti plastici.
Cele mai vândute sortimente sunt dulceaţa de nuci verzi şi dulceaţa de ardei iute.
„Vindem şi pe Emag, dar nu direct, ci prin Gusturi Româneşti (nr: marcă proprie a Mega Image) şi ei, la rândul lor, listează pe Emag şi vând produsele. Este foarte greu de colaborat direct cu supermarketurile, nu răspund la telefoane, la email-uri.


Planuri de viitor
„Am vrea să ne dezvoltăm şi pe partea de fructe uscate. Încercăm să facem un proiect pentru start-up. Produsele noastre conţin unele doar fruct şi zahăr, altele doar fruct. Fructele uscate, fără conservanţi sau sulfiţi, reprezintă un segment de produse sănătoase şi gustoase. Noi preparăm reţete de familie, de la mama, şi pe lângă astea am mai experimentat noi. Am încercat să vedem ce se întâmplă dacă le fierbem mai mult, dacă adăugăm alt fruct. Toate sunt reţete proprii. Producem din iunie, când căpşunele sunt bune de cules, şi până în octombrie, cel târziu noiembrie, când terminăm cu gemul de pere şi gutui”, mai spune managerul firmei.




