FOTO La 54 de ani a fost dată afară de la Finanţe şi rezistă doar cu pastile din cauza şocului primit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vestea că nu va mai avea un loc de muncă din luna septembrie a răvăşit-o pe femeia de 54 de ani
Vestea că nu va mai avea un loc de muncă din luna septembrie a răvăşit-o pe femeia de 54 de ani

A rămas pe drumuri, fără speranţa că îşi va mai găsi un loc de muncă. Este drama unei femei în vârstă de 54 de ani, din Dâmboviţa, fostă angajată la Direcţia Finanţelor Publice din Pucioasa, care acum acum supravieţuieşte doar cu pastile. A ajuns la psihiatrie şi în prezent este sub tratament medical de specialitate.

Elena Rotaru, în vârstă de 54 de ani, a ajuns la disperare din cauza gândului că nici măcar la pensie nu poate să iasă. A lucrat 14 ani în Administarţia Financiară şi a fost disponibilizată, deşi era singura pe postul ei.

“Încerc să îmi revin, dar este foarte greu. Am înţeles că s-a desfiinţat postul de servicii interne, postul pe care eu am lucrat 14 ani, iar ce făcem eu s-a împărţit la mai multe persoane, care aveau deja de lucru. La Pucioasa sunt oameni puţini. Şi-aşa era prea aglomerat programul. Dacă aveam 57 de ani, puteam să ies anticipat la pensie”, spune doamna Rotaru.

Disponibilizată Finanţe Dâmboviţa

Internată la psihiatrie

Vestea că nu va mai avea un loc de muncă din luna septembrie a răvăşit-o pe femeia de 54 de ani. A fost internată timp de o săptămână la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Orăşenesc Pucioasa. 

„În momentul în care am primit preavizul am plecat pe jos către casă, plângând. De opt zile iau pastile să nu plâng şi să dorm şi tot nu pot să-mi revin. Am fost singurul angajat din toată administraţia din Pucioasa disponibilizată. Am fost anunţaţi că se vor face disponibilizări, dar nu credeam că se va ajunge aici. După 14 ani am fost dată afară. Boc ne-a tăiat 30% din salariu, iar Ponta ne lasă fără serviciu. Din acel moment am primit tratament medical şi luna aceasta va trebui să ajung din nou la control”, mai spune Elena Rotaru.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat, la jumătatea lunii august, că va publica, în decurs de o săptămână, noua structură organizatorică a instituţiei. La Direcţia de Finanţe Dâmboviţa au fost vizaţi 100 de angajaţi, care au primit sau vor primi în zilele următoare preavizele de concediere.
 

Într-un comunicat de presă, ANAF susţine că numărul de posturi la nivelul instituţiei va rămâne acelaşi, dar structura organizatorică se va schimba în funcţie de amploarea activităţii desfăşurate pe regiuni.

Lista posturilor vacante va fi definitivată peste şapte zile, publicată la sediile unităţilor fiscale teritoriale ale ANAF şi postată pe Portal pentru a putea fi consultată de către toţi funcţionarii publici.

Disponibilizată Finanţe Dâmboviţa

Angajaţii care vor fi disponibilizaţi mai au o şansă de a rămâne în sistem. Ei se vor putea angaja în alte departaemente, pe baza unui concurs.

Astfel, în cadrul procesului de reorganizare, o parte dintre funcţionarii publici vor primi preavize şi vor avea posibilitatea să opteze pentru ocuparea unuia dintre posturile alocate activităţilor deficitare, precum Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, Direcţia Generală pentru Administrarea Marilor Contribuabili, inspecţie fiscală, IT sau juridic. În cazul în care pentru acelaşi post optează doi sau mai mulţi funcţionari publici, se va organiza concurs pentru ocuparea funcţiei de execuţie sau de conducere.

Reorganizarea ANAF se face în baza Hotărârii Guvernului nr. 520/ 2013, care a dus la emiterea Ordinul preşedintelui ANAF nr.1115/ 01 august 2013 pentru aprobarea structurii organizatorice a aparatului propriu, precum şi a Ordinul preşedintelui ANAF nr.1104/ 01 august 2013 pentru aprobarea structurii organizatorice regionale – ambele acte normative fiind publicate pe Portalul ANAF.

Efectele psihologice ale pierderii locului de munca

Disponibilizarea brusca, neasteptata poate fi o experienta traumatica si devastatoare pentru orice individ. Intreaga sa rutina zilnica este data peste cap, acesta se poate simti dezorientat, confuz, pierdut.

Studiile sustin ca pierderea unui loc de munca este una dintre cele mai dureroase pierderi pentru ca mare parte din ceea ce suntem, identitatea de sine, increderea in sine si respectul de sine sunt corelate,atat de noi insine, cat mai ales de societate cu profesia,meseria pe care o practicam.

Georgescu Ariadna Constantina, psiholog in cadrul Consiliul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dâmboviţa ne-a spus că din punct de vedere psihologic, pierderea unui loc de munca este traita ca orice alta pierdere din viata unui individ (despartire,divort,moarte …) cu aceeasi intensitate,parcurgand aceleasi etape: socul sau momentul de impact cand simti ca iti fuge pamantul de sub picioare la aflarea vestii, negarea sau incapacitatea de a accepta ceea ce s-a intamplat.

"Anxietatea este etapa premergatoare celei de accceptare  care este ultima etapa si la care se ajunge gradual. Tristetea profunda este cea mai complexa dintre etape fiind asociata cu teama, deznadejde, pierderea increderii in propia persoana, sentimente de inutilitate, ineficienta, dar si tendinta de autosabotaj: ”Nu voi mai gasi niciodata alt loc de munca”, ”Nu sunt in stare de nimic”e.t.c. Putem spune ca pierderea unui loc de munca poate fi o vreme pierderea de sine. O parte din identitatea proprie este pusa sub semnul intrebarii, contestata ,dezapreciata, devalorizata motiv pentru care se poate ajunge usor la depresie in cazul in care individual nu face fata noului context in care se afla", ne-a spus Georgescu Ariadna.

Specialiştii cred însă că persoanele afectate de pierderea locului de muncă trebuie sa aiba in vedere faptul ca ceea ce simt nu va dura o vesnicie.

"Oamenii, rudele, prietenii cu idei fataliste si viziuni sumbre trebuie evitati, deci ne vom inconjura de persoane optimiste si suportive. Da o mana de ajutor celor aflati in nevoie si suferinta ta va pali in fata destinului trist al acestora. La fel si stradania cu care vei incerca sa imparti durerea pe care o simti cu sotul sau partenerul iti va usura povara. Pune-te pe primul loc si cauta ajutor specializat daca corpul tau, sufletul si mintea ta iti spun ca nu fac fata. Este normal si nu este o rusine! E un drum lung si anevoios, dar il vei strabate si dupa ce ai facut asta si te-ai ridicat din nou reorienteaza-te, reconfigureaza-te professional, reactualizeaza-ti vechile pasiuni sau indemanari si construieste-ti o profesie din ele, cine stie, poate chiar o cariera!", a încheiat psihologul Consiliullui Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite