Expediţie românească pe cel mai înalt munte al Siberiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă a Asociaţiei Salvamont Dâmboviţa a plecat în cucerirea celui mai înalt munte al Siberiei. Situat pe zona de frontieră între Kazahstan, Rusia, Mongolia şi China, lanţul Munţilor Altai are o lungime de 2.100 km şi este dispus NV – SE, fiind împărţit în Altaiul Rusesc, Altaiul Mongol şi Altaiul Gobi.

Regiunea muntoasă se află în Asia Centrală, în zona de limita unde se întâlnesc, taigaua siberiană, stepele central-asiatice şi zona deşertică Gobi.

„De-a lungul a două săptămâni o să încercăm să explorăm, în cadrul unei expediţii internaţionale, zona înaltă a Munţilor Altai, de la frontieră Ruso-Mongolă, unde vom încerca să urcăm şi pe cota maximă a masivului, Vârful Belukha, cu o altitudine de 4.505 m. Traseul efectiv începe din oraşul Barnaul şi durează 3 zile până în tabra de baza situată la 3.500 m, după care încep etapele de aclimatizare şi ascensiunea finală”, ne-a spus Geo Badea, organizatorul expediţiei.

Expediţia este organizată de către Asociaţia Salvamont Dâmboviţa şi finanţată de către Primăria Municipiului Târgovişte.

„Există două sectoare pe întregul traseu spre vârf, unul până în Tabăra 1 (4.000 m), cu o accesibilitate mai rezonabilă şi partea finală spre vârf care este mai tehnică, cu pasaje mai dificile, ce necesită asigurarea în coarda. Va vom ţine la curent pe întreagă perioada de desfăşurare a expediţiei şi să sperăm că în 8 zile vom fi pe vârf”, a mai spus Geo Badea. 

Imagine indisponibilă

Munţii Altai (din turcă Altay, „munte de aur”) reprezintă un lanţ muntos în zona de graniţă între Kazahstan, Rusia (Siberia), Mongolia şi China. Acest lanţ muntos este subdivizat în trei părţi cu direcţia nord-vest, sud-est pe o lungime de 2.100 km: Altaiul rusesc, Altaiul mongol şi Altaiul Gobi.

Altaiul rusesc este aşezat la graniţa ţărilor aminitite mai sus, partea cea mai mare găsindu-se în Rusia în nord-vest cu valea Obi şi Siberia de vest. Altaiul mongol (Ektag) este situat în nordul "Altaiului rusesc", partea cea mai importantă fiind pe teritoriul Mongoliei la graniţa cu China, cu "Podişul mongol" în est, "Altaiul Gobi" în sud-est care se continuă cu deşertul Gobi, vârful cel mai înalt Tavan Bogd Uul (4.374 m). Altaiul Gobi este situat în nord-vestul "Altaiului mongol", pe teritoriul Mongoliei, mărginit la nord de "Podişul mongol", în est, sud-est şi sud-vest deşertul Gobi, vârful cel mai înalt Ih Bogd Uul (3.957 m).

Sursa: wikipedia.org

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite