EXCLUSIV MApN, prins cu minciuna în afacerea „10.000 de rachete“, în care au vândut armament declasat bulgarilor, ignorând industria românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Totul se întâmplă într-un context geopolitic tensionat. Ţările vecine investesc în industria de apărare, iar prioritate la licitaţii au firmele naţionale
Totul se întâmplă într-un context geopolitic tensionat. Ţările vecine investesc în industria de apărare, iar prioritate la licitaţii au firmele naţionale

Sindicaliştii din industria de apărare spun că Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a dezavantajat UM MIJA, din Dâmboviţa, prin vânzarea către o firmă concurentă din Bulgaria a 10.000 de rachete antitanc sau grenade antitanc declasate, din propriile depozite.  Deşi MIJA a trimis 16 adrese prin care solicita, la acelaşi preţ, respectivele produse, MApN le-a vândut la bulgari şi neagă că ar fi primit vreo cerere din partea uzinei româneşti.

Potrivit MApN, „în anul 2015 a fost eliberată o licenţă de transfer intracomunitar, privind expedierea la un operator economic din Bulgaria, a unui număr de 16.347 bucăţi de lovituri cu grenade antitanc cumulative PG-7 şi PG-9 şi cu bombă explozivă OG-9.

„Bunurile aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale au fost valorificate la extern cu respectarea HG 1470/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale şi a Ordinului ministrului Apărării Naţionale nr. M 99/2009, pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a Regulamentului privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Tranzacţia încheiată de Compania Naţională „Romtehnica“ S.A cu operatorul economic bulgar are o valoare de 877.196 USD. Subliniem faptul că la momentul demarării negocierilor cu operatorul economic din Bulgaria, luna septembrie 2014, nu exista nicio solicitate din partea Uzinei Mecanice Mija S.A. cu privire la elementele de muniţie care au făcut obiectul tranzacţiei”, spun reprezentanţii MApN.

Numai că lucrurile stau altfel. Dovadă stau adresele repetate trimise de UM MIJA către MApN, trimise înainte şi după luna septembrie 2014, prin care solicita acele produse, arătând că este interesată să le cumpere. 

Oficialii fabricii de armament din localitatea I.L. Caragiale, judeţul Dâmboviţa, ar fi fost gata să cumpere armamentul, care zăcea în depozitele MApN nefolosit, la acelaşi preţ pe care l-au oferit omologii bulgari.

Sindicat, Adrese UM MIJA - MAPN by Adevarul Targoviste

Potrivit secretarului naţional pe probleme de apărare şi securitate din Federaţia Sindicală „Solidaritatea Metal”, Constantin Bucuroiu, această vânzare s-a realizat dubios. 

„Pentru noi s-a născut suspiciunea că această vânzare s-ar fi realizat dubios. Şi ne face să ne gândim aşa, pentru că Ministerul Apărării nu a ţinut cont că Uzina Mecanică Mija i-a înaintat nu mai puţin de 16 solicitări scrise de cumpărare la care nu a primit răspuns. Culmea este că Ministerul Apărării a vândut produsele militare la acelaşi preţ acceptat şi de Uzina Mija. Produsele noastre sunt foarte căutate pe piaţă. Mija este o fabrică în care dacă Guvernul României ar investi, rezultatul în bani ar fi înzecit. De aceea, nu înţelegem de ce nu vrem să facem industrie”, spune Bucuroiu.

De ce ar fi avut nevoie UM Mija

„Dacă ar fi fost ajutată de MApN, prin Romtehnica, şi să li se livreze produsele declasate, care se află în depozitele Ministerului, ei ar fi putut folosi corpul produsului, pentru că restul este materie declasată care trebuie eliminată prin dezmembrare. Se bagă încărcătură nouă şi produsul poate fi vândut fără probleme ca un produs performant, nou, cu utilitate foarte specială”, mai spune secretarului naţional pe probleme de apărare şi securitate din Federaţia Sindicală „Solidaritatea Metal”, Constantin Bucuroiu.

„Undeva este un interes de grup sau unul personal“

Totul se întâmplă într-un context geopolitic tensionat. Ţările vecine investesc în industria de apărare, iar prioritate la licitaţii au firmele naţionale. În România este tocmai invers.

„Serbia, Cehia, Polonia, Bulgaria, Georgia sau Croaţia investesc în industria proprie de apărare şi armata cumpără, cu prioritate, de la firmele lor. România, preponderent merge numai pe licitaţii internaţionale. Firmele româneşti participă la licitaţiile MApN numai la strigarea a doua, dacă nicio firmă străină nu se prezintă. Asta e practica MApN de ani de zile. Atunci, eu ca sindicalist, ce pot să înţeleg în condiţiile astea? Că undeva este un interes de grup sau unul personal, dar nicidecum nu putem să discutăm de un interes naţional. Nu putem să uităm că până în ’90, am fost al 5-lea exportator de produse militare din lume şi acum am ajuns să fim în coada cozii”, mai spune Bucuroiu.

MIJA

Antitanc performant

Fabrica Mija a avut în ultimii ani contracte şi comenzi pe care a reuşit să le acopere integral, trimiţând produse peste tot în lume. Cea mai mare cerere vine acum din partea americanilor. Firmele americane cumpără produse de la Mija în număr foarte mare, iar cererea creşte de la an la an. Îm topul vânzărilor către armata amricană este racheta antitanc, ce poate penetra o carcasă blindată cu o grosime de 300 de milimetri şi poate deteriora serios una cu o grosime de 500 de mm. Tocmai pentru a face faţă comenzilor venite de peste ocean firma a angajat peste 100 de oameni.

CITEŞTE ŞI:

Afacerea „10.000 de rachete“, cum îşi omoară România industria de armament. Bulgarii, avantajaţi de MApN, românii ameninţă că vin cu blindatele la Guvern

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite