Emil Drăghici: "O tremie dintre comunele din România, adică aproape 1.000 de unităţi administrative, se află în pragul falimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezastrul din administraţia locală este mai rău decât ar părea la prima vedere. Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, primarul comunei Vulcana Băi, Emil Drăghici, spune că 1.000 de comune şi oraşe mici din România sunt în faliment, cu conturi blocate şi fără bani de salarii.

"O tremie dintre comunele din România - adică aproape 1.000 de unităţi administrative din totalul celor 2.861 de comune din România - se află în pragul falimentului, nu doar pentru că toate au luat credite şi nu le mai pot returna, ci pentru că nu mai au venituri şi nu mai au bani să funcţioneze - de fapt, unele, nu mai au bani nici pentru salariilor angajaţilor. Au contractat lucrări de investiţii şi nu mai pot plăti, furnizorii, la rândul lor, sunt plini de datorii şi nu mai pot păsui pe nimeni, drept urmare s-au adresat Justiţiei. Bani de salarii nu mai sunt, cu atât mai puţini bani pentru plata ajutoarelor sociale la care comunităţile sunt obligate, spune Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana-Băi (Dâmboviţa), preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.

Ministerul Administraţiei lucreză la o listă de criterii, iar potrivit acesteia, o serie de comunităţi ar putea fi ajutate. Banii vor veni din fondul de rezervă al Guvernului, însă la momentul acesta, nu se cunoaşte valoarea totală.

Pe de altă parte, Emil Drăghici afirmă că situaţia proastă a localităţilor mici se datorează şi prea mulţilor consilieri locali: "Mă costă tot atât cât mă costă toţi angajaţii."

"Prin legea administraţiei publice locale, localităţile aleg un număr de consilieri în funcţie de populaţie. De la 11 consilieri cât are o localitate cu o populaţie între 1.500 - 3.000 de locuitori, la 27 de consilieri cât are un oraş cu o populaţie între 200.000 - 400.000 de locuitori. Însă calculul arată că, în primul caz, un consilier reprezintă în jur de 200 - 300 de cetăţeni, în vreme ce în cel de-al doilea, poate ajunge să reprezinte şi 14.500 de cetăţeni (în cazul unui oraş cu 400.000 de locuitori) . Consilierii trebuie să fie şi ei plătiţi şi reprezintă o povară pentru localităţile mici şi sărace spune Drăghici, care cere reducerea prin lege a numărului lor.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite