Domnitorul cu cele mai multe domnii pe tronul Ţării Româneşti. I-a depăşit pe Mircea cel Bătrân şi pe Vlad Ţepeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO galeriaportretelor.ro
FOTO galeriaportretelor.ro

Cu siguranţă, domnitori precum Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş şi Petru Cercel au marcat istoria Ţării Româneşti prin faptele lor de vitejie sau prin proiecte îndrăzneţe care au făcut din Târgovişte un important centru comercial. Cu toate acestea, unul dintre conducători se remarcă prin numărul mare de domnii pe care le-a avut pe tronul Ţării Româneşti.

Este vorba de Basarab Laiotă cel Bătrân, care a stat pe tronul Ţării Româneşti de cinci ori, între noiembrie - decembrie 1473, august – septembrie 1474, octombrie 1474, ianuarie 1475 - octombrie 1476, decembrie 1476 - noiembrie 1477. Laiotă a fost fiul lui Dan al II-lea, aşa cum el însuşi afirmă într-o scrisoare adresată burgraf-ului Braşovului datată 11 iulie 1475.

Este ajutat să ocupe tronul de către Ştefan cel Mare, care a înfrânt o importantă oaste otomană, pe 28 noiembrie 1473 şi l-a alungat pe Radu cel Frumos, “amicul” turcilor. 

image

FOTO ro.wikipedia.org

Domnia sa este caracterizată, în cea mai mare parte, de luptele pentru tron purtate cu pretendenţii Radu cel Frumos, Basarab cel Tânăr sau Vlad Ţepeş, la care s-au adăugat şi incursiunile lui Ştefan cel Mare. A participat, de partea otomanilor, la invazia Moldovei din vara anului 1476, ce s-a soldat cu victoria acestora de la Valea Albă (26 iulie). 

După retragerea armatei otomane, Laiotă Basarab este înlocuit cu Vlad Ţepeş printr-o acţiune comună a domnului moldovean, a regelui Ungariei şi a voievodului Transilvaniei, care reuşesc să zdrobească orice rezistenţă a acestuia şi-l obligă să treacă Dunărea la turci (noiembrie 1476). 

Reuşeşte să mai ocupe pentru o scurtă perioadă tronul, după care se refugiază în Transilvania de unde organizează mai multe atacuri asupra Ţării Româneşti, soldate cu confiscarea visteriei şi răpirea familiei lui Basarab Ţepeluş. 

Este ultimul domn care bate monedă proprie, ducaţi asemănători cu cei emişi de Radu cel Frumos. Moare în Transilvania unde, se pare, că a şi fost înmormântat.

După Basarab Laiotă cel Bătrân, în funcţie de numărul de domnii, urmează Basarab cel Tânăr Ţepeluş şi Radu cel Frumos (cu câte patru domnii), urmaţi de Vlad Ţepeş (cu trei domnii).

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite