Cursa pentru „marele alb“ de Crăciun. Cât costă „leguma preferată“ a românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început frenezia achiziționării porcului de Crăciun. Cei care vor să cumpere un porc mai mic pe care să îl crească pentru anul viitor trebuie să scoată din buzunar 500 de lei. Cei care vor să cumpere un porc pentru Crăciunul de anul acesta trebuie să achite în jur de 1.500 - 2.000 de lei.

Porc românesc. FOTO Pavel Brumă / Facebook
Porc românesc. FOTO Pavel Brumă / Facebook

În supermarketurile românești, prețul mediu al unui kilogram de carne de porc este undeva la 24 de lei. Prețul unui kilogram de carne de porc, în viu, la ferme, este de 10 -12 lei, iar la crescătorii paraticulari poate ajunge și la 17 lei, darai garanția că a fost crescut cu produse naturale.

Eu ofer spre vânzare porci din rasa Pietrean și Pic. Se poate oferi și un avans pentru a-i păstra până la Crăciun”, arată un tânăr fermier din comuna dâmbovițeană Odobești.

Un număr de 2,8 milioane de porci sunt crescuți în 2023 în fermele din România. În 2016, erau 4,3 milioane, potrivit Europa Liberă. Din cele 37,5 kilograme de carne de porc mâncate în medie anual de fiecare român, maximum șapte kilograme provin de la animale crescute în țară.

Legea porcului impune reguli draconice crescătorilor români

Legea porcului impune reguli draconice crescătorilor, a declarat președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, precizând pentru Agerpres când vor fi gata normele de aplicare.

Legea porcului impune reguli draconice crescătorilor
Legea porcului impune reguli draconice crescătorilor

Încă se lucrează la norme, dar sperăm să le avem până la finalul acestei luni. Legea Porcului este o lege care a fost agreată inclusiv de reprezentanţii de la Bruxelles şi ne propunem să combatem pesta porcină africană pe teritoriul României. Deşi nu mai există o limitare în ceea ce priveşte numărul de animale care pot fi crescute în gospodăriile populaţiei, sunt nişte măsuri draconice de biosecuritate care vor trebui respectate de crescătorii de porci", a precizat şeful ANSVSA Alexandru Bociu.

Acesta susţine că pentru a reglementa zona privind despăgubirile acordate crescătorilor de porci a fost cooptat Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICADR), care va furniza săptămânal preţurile din acest sector pentru a nu mai exista discrepanţe între diferite zone ale ţării.

Un lucru bun pe care l-am reuşit este aducerea unui institut în această ecuaţie, care ne va raporta săptămânal preţurile. Este vorba de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală din subordinea Ministerului Agriculturii. Acesta ne va da săptămânal preţul, pentru că au fost foarte multe discrepanţe, iar auditurile efectuate le-au semnalat de-a lungul timpului. Întrebarea de ce dăm la Olt, de exemplu, cinci lei şi la Satu Mare 12 lei, era legitimă. Am hotărât ca aceste norme de despăgubire să le transformăm într-un HG şi să mergem cu ele la Guvern pentru a avea o putere mult mai mare. Consider că aceste norme vor intra efectiv în vigoare în luna octombrie, iar toate măsurile incluse în lege ne vor ajuta să limităm răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul României", a mai spus preşedintele ANSVSA.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite