Cum îţi dai seama că ai făcut apendicită, afecţiunea care atacă 20% din populaţie. Medic: „Apendicele nu este un organ prea folositor, aşa că ne putem lipsi de el“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apendicita FOTO 123 RF
Apendicita FOTO 123 RF

Apendicita este o afecţiune foarte întâlnită în rândul populaţiei cu vârste cuprinse între 10 şi 30 de ani, dar poate să apară şi la copiii sub trei ani sau la bătrânii de peste 60 de ani. Cauza producerii apendicitei este inflamarea apendicelui care este obstrucţionat cu diverse alimente care necrozează, iar afecţiunea nu poate fi prevenită.

image

“Cauzele apendicitei acute sunt multiple şi de cele mai multe ori se datorează obstrucţiei lumenului apendicular. Apendicele este foarte subţire şi atunci când lumenul lui se obstruează se creează o inflamaţie, cu eruperea vascularizaţiei organului şi necroza acestuia. Astfel ia naştere apendicita acută, care are mai multe forme: apendicita acută catarală (când are loc numai o inflamaţie a apendicelui), următoarea fază ca şi gravitate este apendicita acută flegmonoasă (când deja există puroiu la nivelul apendicelui) şi forma a treia, cea mai gravă, este apendicita acută cangrenoasă, cu faza ei terminală apendicita acută perforată. În acest caz avem de-a face cu o afecţiune gravă, care, nedepistată şi tratată la timp, poate duce chiar la decesul bolnavului”, precizează dr. Jean Popescu (foto dreapta), chirurg la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte. 

Cum se manifestă apendicita acută

A face diagnosticul apendicitei acute nu este uşor. Se confundă adesea cu o colică renală sau o sarcină extrauterină ruptă. “Mai sunt şi situaţii când apendicele este situat în alt loc decât cel normal, adică în fosa iliacă dreaptă şi atunci derutează clinicianul şi pot avea loc erori. Apendicita acută se manifestă în special ca o durere progresivă, rapidă, pentru că în două, trei zile se poate ajunge la peritonită. Rareori este asociată cu vărsături, subfebră. Când este febră deja ne putem gândi că putem ajunge în faza de apendicită flegmoloasă sau la peritonită”, adaugă dr. Jean Popescu. 

Apendicita se trateaă doar chirurgical, iar în funcţie de apendicită se poate da şi antibiotic, mai ales atunci când este vorba de peritonită. 

Cauze

Cauza acestei afecţiuni poate fi, în multe dintre situaţii, obstrucţia cavităţii organului din cauza unei proliferări limfatice stimulate bacterian sau din cauza unui mic corp străin (sâmburi, seminţe).

“Apendicele este ca ceva ataşat la colon şi nu are crculaţie. Ce intră în el rămâne acolo şi se face o infecţie şi plesneşte”, mai precizează doctorul târgoviştean.

Apendicita este mai întâlnită la tineri şi foarte rar la copiii sub trei ani şi la bătrânii de peste 60 de ani. Atunci când apare la copii este greu de diagnosticat pentru că ei comunică puţin. La bătrâni, apendicita are o simptomatologie mai ştearsă. Se spune că aproximativ 20% din oameni ajung să fie operaţi de apendicită. “Apendicele este un organ inutil şi ne putem lipsi de el fără probleme”, mai spune medicul.

Simptome

- durere surdă aproape de centrul sau partea superioară a abdomenului ce devine mai apoi ascuţită şi se deplasează spre partea din dreapta jos a abdomenului. Acesta este, de obicei, primul semn; 

- pierderea apetitului; 

- greaţă şi/sau vărsături imediat după ce încep durerile abdominale; 

- umflarea abdomenului; 

- febra nu foarte ridicată; 

Altă formă de apendicită

O altă formă este plastronul apendicular, care se manifestă atunci când a început o apendicită acută, în general la un tânăr cu o imunitate bună, iar apendicele este blocat de intestinul subţire. Tratamentul este diferit. Aici nu se face intervenţie chirurgicală, ci se dă antiinflamator, antibiotic, iar pe burtă se ţine gheaţă pentru 10-15 zile. Intervenţia chirurgicală se face după trei luni, când inflamaţia a dispărut.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite