Cum decurge programul naţional de înregistrare a tuturor proprietăţilor din România într-un registru unic: „Există edili care refuză să facă ordine în acte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), ANCPI şi-a stabilit ca obiectiv strategic finalizarea înregistrării, până în 2020, a tuturor terenurilor agricole care fac obiectul subvenţiilor de la Uniunea Europeană
Prin programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), ANCPI şi-a stabilit ca obiectiv strategic finalizarea înregistrării, până în 2020, a tuturor terenurilor agricole care fac obiectul subvenţiilor de la Uniunea Europeană

Cadastrul gratuit garantat de Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) este refuzat de firmele care au pierdut monopolul şi de primarii care ascund nereguli,  declară pentru Adevărul specialiştii în domeniul cadastrului.

Potrivit datelor furnizate de ANCPI, au fost înregistrate cu finanţare proprie până acum, gratuit pentru cetăţeni, aproximativ 1.130.000 de proprietăţi. Numărul lor ar putea fi însă mult mai mare.

„Cel mai mare proiect din ţară, creat în beneficiul cetăţenilor - Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) ar putea avea un ritm mult mai alert dacă autorităţile locale şi firmele de specialitate vor alege să sprijine şi nu să împiedice acest demers. Programul naţional, gestionat de ANCPI, are ca scop înregistrarea gratuită a tuturor proprietăţilor din Romania într-un registru unic şi se derulează la nivelul întregii localităţi sau la nivel de sector cadastral, prin lucrări contractate de primării. Cu toate acestea, există edili care refuză să facă ordine în acte şi, tot din cauza primăriilor, care nu au specialişti, unele firme de cadastru reziliază contracte. Doar cu implicarea autorităţilor locale România poate avea cadastru, ca orice ţară civilizată”, susţin aceleaşi surse. 

Dintre cele aproape 1.130.000 de proprietăţi înregistrate cu finanţare de la ANCPI, aproximativ 500.000 au fost introduse în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară numai anul acesta. 

„Este cel mai mare număr de imobile cadastrate până acum. Anul trecut, numărul cărţilor funciare înregistrate gratuit a fost de 386.298, în 2016, cifra a fost de 192.606, iar între anii 2005-2015 - 78.272 de cărţi funciare. Numărul a crescut de la an la an şi datorită modificării legislaţiei, pe măsură ce au fost găsite soluţii pentru problemele întâmpinate. Este şi motivul pentru care, începând cu 2016, primarilor din întreaga ţară li s-a oferit cadrul legal pentru a contracta lucrări de înregistrare sistematică, finanţate de ANCPI. Însă, insuficienta implicare a unora dintre edili în etapele necesare deschiderii cărţilor funciare, prin PNCCF, este total nejustificată”, au explicat surse din ANCPI.

Exemple pozitive în acest sens ar fi judeţele Olt (cu aproximativ 140.000 de imobile înregistrate între 2005-2018), Galaţi (cu aproximativ 115.000 de imobile), Teleorman (cu aproximativ 92.000 de imobile înregistrate din 2005) şi Dolj (cu aproape 86.000). 

cadastru ancpi

La ora actuală, situaţia contractelor de prestări servicii de pe site-ul ANCPI arată că 75% dintre primăriile din ţară derulează lucrări de cadastru - 2.387 dintre cele 3.181 de primării, potrivit ANPCI. 

Primarii se tem de „ordinea din acte”

Cel mai mare proiect naţional întâmpină şi alte dificultăţi, susţin specialiştii în domeniu. Lipsa personalului care gestionează, în cadrul primăriilor, relaţia dintre persoanele autorizate şi cetăţeni, a dus la rezilierea unor contracte, ceea ce a încetinit procesul de înregistrare sistematică a proprietăţilor. 

„În plus, firmele specializate să execute lucrări de cadastru acuză lipsa evidenţelor la nivelul primăriilor, fapt care face imposibilă identificarea proprietarilor (deţinătorilor) imobilelor.  Au fost şi mai sunt încă situaţii în care titlurile de proprietate prezintă erori de scriere a numelui şi prenumelui, erori cu privire la numărul de tarla/parcelă sau cu privire la vecinătăţi şi la suprafeţele parcelelor dar şi amplasamente greşite. Persoanele fizice şi juridice autorizate tergiversează şi ele lucrările, din diverse motive”, mai susţin specialiştii din domeniu.

Aceştia mai reclamă şi faptul că unii dintre primari refuză să se implice şi să contracteze lucrări pentru a acoperi anumite probleme legate de modul de punere în aplicare a legilor fondului funciar, în special în extravilanul localităţilor, unde nu au fost emise titlurile de proprietate sau există multe suprapuneri de titluri de proprietate. 

O altă problemă ar fi lipsa oricărui interes în a organiza licitaţii pentru lucrările de înregistare sistematică de teamă ca aceste licitaţii ar putea fi câştigate de firme neagreate pe plan local. 

„Unii primari se tem că realizarea cadastrului ar însemna practic punerea în ordine a actelor, fapt care va scoate la iveală operaţiunile imobiliare efectuate la limita legii”, mai spun specialiştii. 

Aceştia au explicat că înainte de lansarea PNCCF şi de reglementarea posibilităţii finanţării lucrărilor de înregistrare sistematică contractate de primării, exista un monopol cu privire la aceste lucrări, deţinut de aproximativ 12 firme mari de cadastru. Acest monopol a fost eliminat dat fiind faptul că, actualmente, lucrările care se realizează prin PNCCF sunt efectuate de 1.212 persoane fizice şi juridice autorizate să execute lucrări de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei. 

Practic, spargerea acestui monopol a creat nemulţumiri în rândul celor opt mari jucători de pe piaţă însă cu ajutorul celor peste 1200 de prestatori care realizează, din 2015, lucrări de cadastru prin PNCCF, au fost înregistrate aproximativ 1.130.000 de proprietăţi, în condiţiile în care între anii 2005-2015 au fost înregistrate doar 78.272.

ÎN CE STADIU SE AFLĂ PNCCF

Până în prezent, în 59 de UAT - uri din 21 de judeţe au fost încheiate lucrările de cadastru. Totodată, se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică în 179 de UAT- uri din 41 de judeţe şi se estimează că vor fi înregistrate 1.889.079 de imobile. 

De asemenea, au fost finalizate lucrări în 3.293 de sectoare cadastrale din 39 de judeţe. Potrivit http://www.ancpi.ro/pnccf/stadiu-lucrarilor.html, sunt în derulare lucrări de cadastru în peste 26.200 de sectoare cadastrale, cu un număr estimat de 4.554.258 imobile.

cadastru ancpi

Aproximativ patru milioane de hectare de teren agricol, înregistrate deja

Din totalul de 9,57 milioane de hectare de teren agricol care primesc subvenţii de la APIA, până la această dată au fost înregistrate în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară aproximativ 4 milioane ha, susţin oficiali din Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Potrivit ANCPI, primăriile din ţară au semnat contracte pentru lucrări de înregistrare sistematică pentru alte peste 4,1 milioane de hectare de teren agricol. 

Prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), ANCPI şi-a stabilit ca obiectiv strategic finalizarea înregistrării, până în 2020, a tuturor terenurilor agricole care fac obiectul subvenţiilor de la Uniunea Europeană. În acest scop, ANCPI a modificat Legea cadastrului, nr. 7/1996, prin care au fost stabilite reglementări care să asigure finanţarea, cu prioritate, în cadrul Programului naţional, a înregistrării sistematice a terenurilor care primesc subvenţii de la APIA. 

Astfel, UAT- urile care beneficiază de finanţarea, din fondurile ANCPI a lucrărilor de înregistrare sistematică au obligaţia contractării cu prioritate a sectoarelor cadastrale care includ terenuri agricole ce fac obiectul subvenţiilor, sub sancţiunea neacordării finanţării.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite