Cum ar putea fi prevenită încolţirea cartofilor în depozite. Soluţia naturală propusă de cercetători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incoltire cartofi

Producătorii cu suprafeţe mari cultivate cu cartofi, care îşi permit investiţii, au construit depozite cu atmosferă controlată. Alţii însă, caută metode mai puţin costisitoare care inhibă încolţirea cartofului în depozite. Ce veşti le dau cercetătorii.

Vorbim de posibilitatea înlocuirii utilizării actuale a produselor chimice prin tratarea tuberculului cu uleiuri esenţiale.

„Am auzit şi noi că pe afară se folosesc mai mult aceste uleiuri esenţiale cu diferite arome, de portocale, eucalipt sau mentă. Deocamdată, în zona Lunguleţu aceste metode nu sunt răspândite, pentru că lumea nu are încredere. Eu am pulvertizat, mai mult de curios, pe o cantitate mică, nişte ulei esenţiale de portocale. Pare că inhibă acel proces de încolţire”, ne-a spus Ion Vărzaru, agricultor din comuna dâmboviţeană Lunguleţu, zonă renumită pentru producţia de cartofi.

Unul dintre momentele critice în calitatea finală a cartofului apare în timpul depozitării sale, deoarece există riscul de încolţire sau putrezire din cauza agenţilor patogeni, cum ar fi bacteriile şi ciupercile. 

Primul care a testat folosirea uleiurilor esenţiale pe cartofi este un cercetător din Costa Rica. Pentru a evita încolţirea producţiei, inginerul agricol David Gómez Castillo a folosit uleiuri esenţiale de mentă, chimion, coriandru, eucalipt şi cuişoare, în detrimentul subtanţelor chimice. 

Uleiurile „s-au dovedit a fi mari inhibitori”

Metoda este privită cu atenţie şi de Serviciul Comunitar de Informaţii pentru Cercetare şi Dezvoltare (CORDIS) din cadrul Comisiei Europene, mai ales că cercetările efectuate de David Gomez au evedenţiat un efect antimicrobian al uleiurilor esenţiale la principalii fitopatogeni (ciuperci şi bacterii). 

Marii producători din zona Braşov-Covasna nu au recurs, încă, la astfel de metode. „Noi nu folosim niciun fel de suntanţe, ci doar ventilare controlată. Avem depozit şi instalaţie de răcire, care creează temperaturi de 3-4 grade. În acest fel cartoful poate fi păstrat pentru o perioadă îndelungată”, spune domnul Peter, din Braşov, care deţine o suprafaţă de 400 hectare.  

O cantitate totală de 55,3 milioane tone de cartofi a fost recoltată anul trecut în Uniunea Europeană, cu 27,4% mai mică decât în 2000, iar 2,683 milioane de tone de cartofi, sau 4,9% din cantitatea totală, a fost produsă anul trecut în România, arată datele publicate vineri de Eurostat.

Germania este cel mai mare producător de cartofi din UE fiind responsabilă pentru 21,2% din producţia totală, urmată de Polonia (16,4%), Franţa (15,7%), Ţările de Jos (12,7%), Belgia (7,2%), Danemarca (5%) şi România (4,9%).

Vă recomandăm şi:

Cartofii noi româneşti au apărut în pieţele din ţară. Cât costă un kilogram în Lunguleţu, patria cartofului

FOTO VIDEO Celebrul cartof de Lunguleţu, afectat de secetă. Ţăranii spun că le-a scăzut producţia cu până la 50% 

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite