Cum ajută terapia cu Oxigen Hiperbaric în tratarea complicaţiilor apărute în sindromul post-COVID
0Pandemia COVID-19 a adus cu sine schimbări de comportament, de mentalitate şi o perspectivă nouă în ceea ce priveşte îngrijirea personală şi sănătatea fiecărui individ. Această nouă perspectivă ar trebui să fie reprezentată şi de abordarea terapeutică post-infecţie.
Deşi poate nu la fel de anevoioasă ca boala în sine, recuperarea post-Covid ar trebui să ne preocupe la fel de mult. Starea de sănătate poate fi fragilă mult timp, iar anumite sechele, cum sunt cele respiratorii, neurologice, lipsa de energie, anxietatea, starea de oboseală cronică şi diminuarea capacităţii de concentrare sunt reprezentative pentru sindromul post covid.
Ce este sindromul post-Covid
După vindecarea de noul coronavirus, pacienţii sunt supuşi unui alt stres provocat de aşa-numitul sindrom post-covid, care poate încetini procesul de recuperare.
Sindromul post-Covid este o entitate clinică despre care se vorbeşte de curând, reprezentând un ansamblu de semne şi simptome care persistă în cazul pacienţilor care au fost infectaţi cu Sars Cov-2 săptămâni şi chiar luni bune după ce faza acută a infecţiei a trecut.
Sindromul post-covid este un sindrom inflamator determinat de obstruarea vaselor sau a ţesuturilor afectate de infecţia cu noul coronavirus. Acest sindrom determină, la nivel de simptomatologie, manifestări precum: respiraţie îngreunată (dispnee), oboseală cronică sau astenie, diminuarea capacităţii de efort, capacitate de memorare şi concentrare reduse.
O statistică îngrijorătoare
Studiile arată că un număr mic de pacienţi care s-au confruntat cu forme medii sau moderat severe de Covid-19 sunt recuperaţi în întregime după ce trece faza acută a infecţiei, astfel că 25% dintre pacienţii rămân cu sechele respiratorii şi capacitate pulmonară redusă, spun specialiştii de la clinica Alpha Medica.
Până în prezent niciun tratament clasic nu se concentrează strict pe cauza acestui sindrom infecţios.
Cum afectează sindromul post-Covid organismul
Există două efecte majore în cazul COVID-19 care aduc complicaţii asupra organismului: hipercoagulabilitatea şi furtuna de citokine.
Starea de hipercoagulabilitate însoţeşte infecţia acută şi se caracterizează printr-un risc înalt de ocluzie vasculară, adică de înfundare a vaselor de sânge. Acest fenomen determină micro-infarcte la nivelul sistemului nervos periferic, adică blocarea circulaţiei sanguine la nivelul zonei respective şi astfel privarea de oxigen.
Un al doilea fenomen este furtuna de citokine, un răspuns necontrolat cu efecte de neuro-inflamare prelungite, ce pot duce la sindrom post-covid, cu efecte pe termen lung.
Terapia cu Oxigen Hiperbaric, tratament eficient în recuperarea post-Covid
Terapia de Oxigenare Hiperbară (Hyperbaric Oxygen Therapy) urmăreşte creşterea cantităţii de oxigen de la nivelul fiecărei celule şi refacerea ţesutului pulmonar lezat.
Pacientul este plasat într-o camera în care presiunea depăşeşte presiunea atmosferică (1,6-2 ATA) şi inspiră oxigen pur. Faptul că oxigenul este supus acestei presiuni suplimentare face ca el să se dizolve mai bine în sânge şi ţesuturi, ajungând în acele ţesuturi care au fost afectate în timpul infecţiei acute.
Se realizează astfel vascularizaţie colaterală acolo unde există vase distruse, ischemii, necroze şi se stimulează celulele să producă substanţe cu rol de vindecare. Mecanismul de hipoxie (privarea de oxigen) este inversat prin Terapia cu Oxigen Hiperbar.
Recuperarea clasică vs Terapia cu Oxigen Hiperbar
În timp ce recuperarea clasică post-infecţie presupune o serie de metode specifice ce pot da rezultate într-un timp mai scurt sau mai îndelungat, raportat la gradul de afectare a pacientului, Terapia cu Oxigen Hiperbar aduce cu sine beneficii importante şi rezultate imediate.
Dr. Ramona Aldea (FOTO stânga), medic specialist endocrinologie, cu supracompetenţă în Medicina Hiperbară: ”Pacienţii care aleg un astfel de serviciu complementar, reuşesc să scape mai repede de necesitatea oxigenului la domiciliu, traversează rapid senzaţia de oboseală cronică, iar tulburările cognitive sau de somn se diminuează.”
Pentru un rezultat susţinut, este nevoie de o serie de câteva şedinţe în camera hiperbară, obţinând cel mai important efect: scăderea inflamaţiei şi stimularea sintezei şi eliberarea de factori de creştere şi celule stem, ceea ce promovează regenerarea şi vindecarea tuturor ţesuturilor. Astfel se instalează un proces regenerativ al ţesuturilor afectate.
„Micro-infarctele şi neuro-inflamarea sunt complicaţii grave ale sindromului post-covid şi sunt cauzate de fenomenul de hipoxie locală, adică de privarea ţesuturilor de oxigen. Una dintre opţiunile pentru inversarea hipoxiei, reducerea neuroinflamării şi inducerea neuro-plasticităţii este Terapia cu Oxigen Hiperbar – o terapie sigură, minim invazivă şi nedureroasă, care poate reduce efectele negative post-infecţie cu Sars-Cov-2, astfel că sindromul asociat să fie diminuat şi traversat mai rapid”, Dr. Ramona Aldea, medic specialist endocrinologie, cu supracompetenţă în Medicina Hiperbară de la Clinica Alpha Medica din Voineşti.