Compania de Apă explică de ce practică un preţ mai mare decât la Serviciul Public Judeţean de Alimentare cu Apă şi Canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de Apă Târgovişte - Dâmboviţa (CATD) explică, printr-un comunicat de presă, de ce există în judeţ două preţuri pentru consumatori. Alături de CATD mai există şi Serviciul Public Judeţean de Alimentare cu Apă şi Canalizare care a primit totdeauna ajutor de la Consiliul Judeţean.


"SPJAAC a fost creat in cadrul Consiliului Judetean Dambovita pentru a prelua sistemele de apa realizate in comunele din judet pe diverse programe de investitii cum sunt SAPARD, OG 7, Masura 322, etc, sisteme care in cea mai mare parte nu sunt rentabile, cheltuielile de operare fiind mai mari decat veniturile.

Compania de Apa pentru a accesa fonduri UE trebuie sa "traiasca pe picioarele sale" fara subventie pentru cheltuielile de operare. 

Niciodata SPJAAC Dambovita nu s-a autofinantat, de exemplu pe tot parcursul anului 2013, pierderile SPJAAC Dambovita au fost acoperite din subventii in suma de 6 miliarde lei vechi de la CJD, iar pentru anul 2014 Serviciul Public de Apa D-ta primeste subventie in suma de 7 mld lei vechi.

Facandu-se o comparatie intre SPJAAC D-ta si CATD, constatam ca Serviciul Public Judetean de Apa livreaza populatiei apa potabila la un tarif de doar 3,6 lei/m³ insa in realitate costul este de cca 8 lei/m³ (diferenta fiind suportata de CJD, prin subventie), in timp ce CATD a luat masuri de scadere a costurilor (reducerea cheltuielilor cu carburantul de la 1,3 mld lei vechi/luna la aproximativ 500 mil lei vechi lunar; reducerea cheltuielilor cu energia electrica de aprox 5 -600 mil lei vechi/luna; cheltuieli de verificare a hidrantilor de 5,5 mld. lei vechi/an, cheltuieli de depozitare si arhivare de 50 mil. lei vechi/luna, cheltuieli cu materiale si piese de schimb aferente productiei cu cca 30 – 35% fata de perioada precedenta cand unitatea a fost condusa de o alta echipa) reusind astfel sa mentina pretul apei nemodificat pentru prima data in ultimii 10 ani.

Noua echipa de conducere a Companiei de Apa a luat toate masurile necesare atat in vederea eliminarii urgente a pierderilor de apa pe retele cat si a depistarii furturilor din bransamente frauduloase prin actiuni zilnice in teren. Amintim totodata ca CATD a iesit in intampinarea cetatenilor cu oferta de implementare a sistemului de alimentare cu apa potabila pe orizontala in vederea platii unei facturi reale, luand in calcul apometrul de masura instalat la usa fiecarui apartament. Deasemenea aratam ca CATD deruleaza investitii pe POS MEDIU I, prin Proiectul ,,Extinderea si reabilitarea sistemului de apa si apa uzata in judetul Dambovita`` la care participa cu fonduri proprii realizate din activitatea de baza, nefolosind credite bancare ce ar fi putut duce la cresterea tarifului in 2014 – lucru care nu s-a intamplat", se arată în comunicatul CATD.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite