Cât de dăunător este mâncatul în faţa televizorului sau a telefonului mobil: „Este ca şi cum ai otrăvi alimentele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii cred că noua tehnologie, precum telefoanele inteligente, tabletele, laptopurile sau televizoarele, este dăunătoare mesei şi mai ales pentru cei mici, care au ajuns să nu refuze mâncarea dacă nu se uită în acelaşi timp la desene animate.

“Este ca şi cum ai otrăvi alimentele “

“Nu este deloc bine dacă se mănâncă cu un factor perturbator în faţă, oricare ar fi el, inclusiv alţi oameni care vorbesc. Cu atât mai mult nu se fac observaţii la masă. Dacă cei mici, mai ales, primesc informaţii negative ei mănâncă şi informaţia, pentru că simultan cu alimentele intră şi acea informaţie şi este ca şi cum ai otrăvi alimentele”, spune psihologul Tamara Iscru. 

Tocmai din acest motiv, specialiştii spun că metodele de a-I convinge pe cei mici să mănânce doar cu tableta sau telefonul pe care rulează denese animate, nu este deloc bună. 

“La masă se mănâncă în linişte, cu bucurie. Ne bucurăm de ceea ce vedem în farfurie, de miros, de gust, de textură, ce armonia din mediul natural şi ne gândim doar la ce bine ne face acea mâncare. Asta e normalitatea! Tehnologia nu este bună. Ca să îi distragem atenţia îi spunem că s-a defectat sau laptopul, tabletă sau telefonul sau că nu avem curent electric dacă vrea televizor”, mai spune spihologul Tamara Iscru. 

Steve Jobs nu-şi lăsa copiii să folosească iPad-uri

Steve Jobs nu le dădea voie copiilor săi să folosească iPad-uri acasă şi le limita accesul la Internet, în general, în timp ce încerca să convingă milioane de oameni că trebuie să aibă neapărat gadgeturi Apple, la modă dar scumpe, relatează The Independent în pagina electronică, potrivit Mediafax.

image

Dezvăluirea şocantă potrivit căreia copiii lui Jobs nu erau nişte "super-tocilari dependenţi" de Internet a fost făcută de către jurnalistul american Nick Bilton, care şi-a amintit o conversaţie cu cofondatorul Apple în 2010, cu un an înainte de moartea acestuia. Jobs l-a sunat ca să i se plângă că are o problemă de percepţie a iPad, care tocmai era pus în vânzare.

Bilton scrie în The New York Times (NYT) că, după ce a fost "tocat mărunt" de Jobs, a fost şocat de răspunsul pe care acesta i l-a dat la o întrebare prin care, de fapt, voia să schimbe subiectul.

"Deci, copiii dumneavoastră probabil că iubesc iPad-ul?", l-a întrebat el. "Nu l-au folosit. Limităm cât mai mult folosirea tehnologiei de către copiii noştri acasă", i-a replicat Jobs.

Bilton scrie că i-a răspuns "printr-un suspin şi o tăcere plină de uimire". "Mi-am imaginat locuinţa lui Jobs ca pe un paradis al tocilarilor, că pereţii erau nişte ecrane tactile uriaşe şi că masa pe care mâncau era făcută din iPad-uri", adaugă el.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite