Când trebuie scoasă măseaua de minte. Dentist: „De obicei, are rădăcina curbă şi nu poate fi tratată corect pe canale“
0
Măseaua de minte este o adevărată pacoste atunci când se cariază, avertizează medicii dentişti. Specialiştii spun că orice încercare de tratare este sortită eşecului şi nu face decât să prelungească agonia pacientului.
Măseaua de minte este al treilea molar si are rolul de a mesteca, de a tăia şi de a fărâmiţa alimentele pe care le consumăm. Numărul măselelor de minte diferă de la o persoană la alta.
Nu se tratează
“Măseaua de minte nu intră în calculele protezăriii. Nu se tratează. Cât este sănătoasă, poate fi păstrată. În momentul în care apar dureri la ea, trebuie scoasă. De obicei, are rădăcina curbă şi nu poate fi tratată corect pe canale şi atunci se lungeşte degeaba agonia pacientului”, a declarat pentru “Adevărul”, dr Marin Niţoi.

Erupţia molarilor de minte poate începe de la 4-5 ani până la 30 de ani, sau ei pot să nu apară niciodată. “Sunt situaţii în care ea este inclusă în os şi atunci trebuie operată şi scoasă, pentru că face presiune pe nerv şi apar probleme în permanenţă de nevralgie.Cât este eruptă complet şi este aşezată în rând cu celelalţi dinţi şi nu este cariată, poate fi păstrată până la adânci bătrâneţi”, mai spune dentistul.
Molarii sunt utili, dar există situaţii în care ei nu cresc frumos, afectând şi “vecinii”. În aceste cazuri ei trebuie scoşi, chiar înainte de erupere. Odată îndepărtate măselele de minte, pentru o vindecare şi mai rapidă, medici recomandă folosirea unei membrane din sângele pacientului. Ea se aplică local pentru accelerarea vindecării.
Măseaua de minte, legată de mărimea creierului?!
Măselele de minte apar la persoanele cu creierul mare. În urma unui studiu britanic, persoanele care au creierele foarte mari au şi măsele de minte. Studiul a demonstrat că o persoană căreia îi creşte o măsea de minte este capabilă să rezolve o problemă complicată de matematică în câteva secunde, potrivit germandentist.ro.