CANARE 2015 - Expediţie românească pe tărâmul telescoapelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expediţia este condusă de Valentin Grigore, preşedinte al Societăţii Astronomice Române de Meteori
Expediţia este condusă de Valentin Grigore, preşedinte al Societăţii Astronomice Române de Meteori

Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) organizează de astăzi şi până pe 24 mai, a cincea expediţie românească în insulele Canare (La Palma şi Tenerife). Expediţia este organizată în cadrul singurului program de astroturism educativ ştiinţific din România.

Programul expediţiei include vizitarea celui mai mare complex astronomic din emisfera nordică, inclusiv a celui mai mare telescop optic din lume. 

În program figurează şi o miniconferinţă internaţională privind protecţia cerului nocturn şi combaterea poluării luminoase, susţinută de americanca Audrey Fischer, preşedinte al Societăţii Astronomice din Chicago şi lider al proiectului Internaţional „One Star at a Time”. 

Prima expediţie românească organizată de SARM în Canare a avut loc în anul 2010, urmată apoi de cele din 2012, 2013 şi 2014, până în prezent peste 100 de români participând la acest program. La expediţie participă 20 de români, un neamţ şi 4 americani. În programul de anul acesta figurează cinci excursii organizate pe cele două insule. 

Expediţia este condusă de Valentin Grigore, preşedinte al Societăţii Astronomice Române de Meteori.

La Palma şi Tenerife

Arhipelagul Canare este un tărâm aparte în Oceanul Atlantic format din şapte insule de origine vulcanică situate relativ aproape de coasta de nord-vest a Africii. Insulele, denumite Insulele Primăverii Eterne, aparţin Spaniei, fiind astfel teritoriu al Uniunii Europene.

Pentru iubitorii de natură şi cer senin, perla acestui arhipelag este insula La Palma (palmier), numită şi La Isla Bonita (insula frumoasă), un adevărat paradis exotic. Deşi are doar 42 km lungime şi 28 km lăţime, diversitatea acestei insule este cât a unui continent întreg.

Scurt istoric

Prima expediţie românească organizată de SARM în Canare a avut loc în anul 2010, urmată apoi de cele din 2012, 2013 şi 2014, până în prezent peste 100 de români participând la acest program. În anul 2012, dr. Ovidiu Văduvescu şi Gabriela Văduvescu, având sprijinul Guvernului local Cabildo Insular de La Palma au organizat în La Palma Conferinţa Internaţională de Meteori (eveniment anual al Organizaţiei Internaţionale de Meteori), la care au participat peste 130 de astronomi amatori şi profesionişti din toată lumea, inclusiv din România, urmată imediat de expediţia CANARE 2012.

Expediţia CANARE 2015 - www.sarm.ro/canare2015 

La expediţie participă 20 de români, un neamţ şi 4 americani. În programul de anul acesta figurează cinci excursii organizate pe cele două insule. Pe insula La Palma va fi câte o excursie în sud, în centru şi în nord (în zonele descrise mai sus), precum şi una la complexul astronomic „Observatorio Roque de los Muchachos” unde vor fi vizitate trei dintre cele mai mari telescoape: William Herschel 4.2m (WHT), Gran Telescopio de Canarias 10.4m (GTC - cel mai mare telescop optic din lume) şi Magic 2x17m (raze gamma). 

Pentru că cerul nopţii este absolut fantastic (insulele beneficiază de legi împotriva poluării luminoase), se vor organiza în La Palma minimum două nopţi de observaţii şi astrofotografie, sus la 2400 m alt. pe Caldera de Taburiente, în apropierea telescoapelor, unde se pot vedea şi fotografia constelaţii sudice invizibile din România, lumina zodiacală, precum şi spectaculoasa Cale Lactee din Săgetător-Scorpion (proiecţia centrului Galaxiei noastre), absolut fantastică, aşa cum nu se poate vedea din Europa. 

În program figurează şi o miniconferinţă internaţională privind protecţia cerului nocturn şi combaterea poluării luminoase, susţinută de americanca Audrey Fischer, preşedinte al Societăţii Astronomice din Chicago şi lider al proiectului Internaţional „One Star at a Time”.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite