BENEFICIU: Cadastru gratuit pentru proprietarii din Vulcana Băi şi Corbii Mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea proiectului de înscriere gratuită în Cartea Funciară a imobilelor şi terenurilor a peste un milion de proprietari din 15 judeţe ale României ajunge la 51,4 milioane de euro.

Proiectul a demarat ieri, cuprinzând deocamdată 19 localităţi, între care Vulcana Băi şi Corbii Mari din judeţul Dâmboviţa. Mihai Busuioc, preşedintele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a fost prezent a Vulcana Băi pentru a da startul acţiunii de cartografiere a 2.815 hectare şi 750 de imobile din comună.

„În luna iunie, la Primărie vor fi afişaţi toţi proprietarii identificaţi, iar în octombrie aceştia vor fi înscrişi gratuit în Cartea Funciară şi vor fi emise extrase de carte funciară şi numere cadastrale”, spune Mihai Busuioc.

Măsurătorile au fost începute ieri


Vulcana Băi a fost aleasă fiindcă problemele generate de Legea Fondului Funciar au fost rezolvate. Mai sunt de emis doar 12 titluri de proprietate. Totodată, zona a fost una necooperativizată.

La Corbii Mari, s-a ţinut cont de faptul că este vorba de o localitate întinsă pe o suprafaţă mare şi aici au funcţionat din plin, în perioada comunistă, unităţi agricole cooperatiste şi de stat. Primarul de la Vulcana Băi, Emil Drăghici, afirmă că, datorită acestui proiect, fiecare imobil din localitate va avea din toamnă o carte de identitate.

Evident, există numeroase beneficii. Oamenii vor putea să-şi vândă mai uşor proprietăţile şi să facă schimburi la costuri mai mici. De asemenea, vor putea contracta împrumuturi de la bănci sau pot beneficia de subvenţii europene. Documentul cadastral este indispensabil pentru astfel de operaţiuni. Totodată, statul poate derula mai uşor proiectele de infrastructură.

Este posibil să apară şi litigii

Nu este exclus nici riscul ca, după măsurători, să apară unele conflicte, cauzate de diferenţele între măsurătorile cu ruleta de acum 20 de ani şi cele cu aparatură performantă din prezent.

„Cred că-i vom face pe cetăţeni să înţeleagă importanţa acestui proiect. Rolul nostru este acela de a-i convinge că măsurătorile de acum sunt mai bune şi de a nu mai permite apariţia unor greşeli”, consideră Mihai Busuioc.

image

Oamenii aflaţi pe uliţele satului comentau în fel şi chip cele văzute. Priveau uimiţi întreaga desfăşurare de forţe a lucrătorilor topografi. Mulţi nu ştiau ce se întâmplă. Nu fuseseră informaţi că în satul lor se va pune în aplicare un proiect de cadastrare gratuită.

„E un lucru bun, dacă zic că asta e treaba. Nu aveam bani să-mi fac carte Funciară. Mai stăteam aşa până la Calendele Greceşti. Am vrut anul trecut să fac un împrumut la bancă, dar dacă nu am avut cadastru nu mi-a acceptat dosarul”, spune un bătrân din Vulcana Băi.

Parlamentul, chemat să soluţioneze conflictele dintre localităţi şi judeţe

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Cadastru, Mihai Busuioc, crede că, în sfârşit, oamenii vor afla ce suprafeţe deţin cu exactitate. Nu vor mai sta în incertitudinea care durează de 20 de ani.

L-am întrebat pe Mihai Busuioc despre litigiile dintre unităţile teritorial-administrative, apărute în judeţul nostru, şi care nu şi-au găsit soluţionarea până acum.

„Lucrăm la Registrul Naţional al Unităţilor Administrativ-teritoriale. Urmează ca legiuitorul, pe baza propunerilor noastre, să execute o anexă grafică”. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în foarte multe procese de grăniţuire între judeţe sau localităţi din acelaşi judeţ a stabilit că nu este de competenţa justiţiei judecarea acestor cauze şi că aici trebuie să intervină legiuitorul.

„Tocmai ăsta este rolul nostru, al celor de la Cadastru, de a identifica aceste limite, de a spune care sunt litigiile, urmând ca Parlamentul, pe baza unei legi, să decidă”, spune Mihai Busuioc.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite