Bătălia de Ignat care zdruncină tradiţii în România. Cine câştigă competiţia între porcul vietnamez şi „Marele Alb“ autohton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Nu-i pasăre ca porcu' şi floare ca curechiu'”, spune un proverb românesc, după care pare să se ghideze românul de rând în tot timpul anului, şi mai cu seamă în perioada sărbătorilor de iarnă. Tradiţia, nescrisă, ne îndeamnă la sacrificat porci de Ignat, iar şoriciul proaspăt “acompaniat” de o ţuică fiartă şi un covrig crocant îi îndeamnă chiar şi pe vegetarieni la păcat.

O vorbă musceleană spune: "Chiar de n-ai tăia un porc, taie cel puţin o pasere: găină, raţă, gâscă, pentru că aşa e bine – să vezi sânge în ziua de Ignat, că numai atunci vei fi ferit de boale". Aşa se face că aproape în fiecare gospopădărie sunt sacrificaţi porci în această perioadă, însă, tot mai mulţi români renunţă la carnea de porc românesc, în detrimentul celei de porc vietnamez, adus, după cum spune şi numele, din Vietnam.

Porcul vietnamez

Nu depăşeşte în greutate 80 de kilograme, nu are cholesterol şi poate fi mâncat chiar şi de cei cărora doctorul le-a interzis carnea de porc. Vietnamezul, crescut la Pucioasa, judeţul Dâmboviţa, se vinde cu 17 până la 25 de lei pe kilogram şi spune proprietarul, are clienţi de cum vine gerul. Vietnamezii sunt vegetarieni. Mănâncă porumb, grâu şi floarea soarelui.

image

“Mănâncă huruială, tărâţe, mazăre, morvi, sfeclă roşie etc. Nu sunt pretenţioşi deloc. Mai mult de 80 de kilograme nu creşte. Noi îl vindem la 17 lei pe kilogram, tăiat. Vin clienţii şi le tăiem porcul pe loc. Stau oamenii lângă noi şi văd toată operaţiunea. Ei şi-l aleg. Anul acesta am avut la vânzare aproximativ 20 de porci”, ne explică Costel Rizescu.

El crede că principalul atu al porcul vietnamez este faptul că nu are colesterol. “E diferenţă mare între cele două rase porci. Cel vietnamez este fără colesterol şi este mai bun la gust. Noi avem clienţi care vin an de an la noi şi cumpără. El creşte puţin mai greu dar se pierde foarte puţin la el la sacrificare”, mai spune proprietarul.

image

Porcul vietnamez are imunitate ridicată, ceea ce-l predispune puţin la boală şi ajunge la maturitate în 9 – 10 luni. Porcii vietnamezi au un foarte bun randament la tăiere (85% randament la sacrificare şi 70% de carne în carcasă). El consumă multă iarbă, trifoi şi lucernă, fan, morcovi, pâine, mere, varză, tărâţe şi dovlecei.

Medicii veterinari spun că porcii vietnamezi ating maturitatea sexuală la 4 luni şi se adaptează bine la frig. O scroafă poate făta între 10 şi 25 de purcei. Un adult atinge greutatea maximă, de 60-80 de kilograme, în aproximativ 9-10 luni. Nu este prea mâncăcios. El consumă în fiecare zi până la 400 de grame de mâncare, ceea ce face ca întreţinerea sa fie de 5-6 ori mai ieftină decât a unui porc românesc.

Marele alb

De celaltă parte, ţăranii din comuna Ulmi spun că nu a existat an fără să crească un porc românesc, pentru că aşa este tradiţia şi mai ales pentru că, susţin ei, porcul crescut la ei în ogradă este mult mai bun.

image

“Porcul românesc este cel mai bun, orice s-ar spune. Nu l-aş da pe cel vietnamez. Dacă e crescut natural, cu porumb şi huruială, nu are cum să nu fie bun. Am gustat şi din carnea de vietnamez, dar nu e diferenţă mare. Eu cu marele alb merg înainte, pentru că de mic copil s-a pomenit la noi în familie să avem porc românesc. Din carnea de porc vom face sarmale, friptură, caltaboş şi cârnaţi”, ne-a spus Florin Lazăr, din comuna Ulmi.

Nici vecinul său nu pare convins de rasa adusă de peste hotare. “Noi cu porcul românesc suntem învăţaţi. Unii spun că are colesterol mult, că e gras, dar dacă munceşti, nu se depune colesterolul. Dacă stai la calculator, se depune. N-am mâncat carne de porc vietnamez până acum, dar nu m-a tentat. Pasc iarba pe care o cunosc. Au fost ani în care nu am tăiat porc, pentru că am avut curcani”, ne-a spus şi domnul Ion, tot din Ulmi.

image

Chiar dacă porcul românesc poate creşte colesterolul rău din organsim, e bine de ştiut că poate fi mai bun chiar şi decât pieptul de pui. Trebuie evitate de bolnavi şunca, pastrama şi alte produse preambalate, bogate în conservanţi şi în grăsimi saturate care cresc nivelul colesterolului şi riscul de îmbolnăvire. De asemenea, carnea de porc trebuie preparată la grătar şi nu prăjită.

Carnea de porc, fără grăsime, este bogată în proteine şi vitamine din grupul B (tiamină, niacină, vitaminele B 6 şi B12) care joacă un rol important în funcţionarea sănătoasă a organismului.

Oricare ar fi animalul sacrificat, medicii veterinari ne atrag atenţia că examenul trichinelogic trebuie făcut neapărat şi asta, pentru a avea garanţia că animalul este perfect sănătos. Cifrele ne arată că în fiecare an, românii mănâncă de Crăciun aproximativ 1 milion de porci, reprezentând 14% din consumul anual, iar peste 400.000 dintre animale sunt sacrificate în curţile oamenilor, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite