Automecanica Moreni reintră în producţia blindatului 8X8 alături de producătorul german Rheinmetall
0Uzina Automecanică Moreni şi producătorul german Rheinmetall Landsysteme au semnat acordul pentru înfiinţarea socităţii cu capital mixt româno-german Romanian Military Vehicle Systems prin care se vor construi vehicule blindate 8X8.
Noua societate înfiinţată va produce blindate 8X8 pentru dotarea forţelor armate române.
În urmă cu o săptămână, premierul Dacian Cioloş a anunţat că autorităţile române sunt la un pas de a semna un contract cu Rheinmetall, companie germană constructoare de vehicule şi echipamente militare, care va construi în România un transportor blindat.
„Este într-o fază foarte avansată un parteneriat al Rheinmetall cu o companie din România care va construi în România un transportor blindat şi deci care va folosi resurse din România, care va crea locuri de muncă în România, va folosi şi tehnologia Rheinmetall şi pe ceea ce s-a lucrat în România. Cred că este un interes atât pentru partenerul respectiv, cât şi pentru România pentru că o parte din aceşti bani vor rămâne în România şi vor crea locuri de muncă aici şi chiar capacitate de producţie“, a afirmat premierul.

„Realizarea noului transportor blindat pentru trupe 8x8 este bazată pe cooperare tehnologică şi de know-how între uzina românească, producătorul tradiţional de transportoare blindate pentru forţele armate, şi partenerul său strain. Cele două societăţi partenere îşi propun fabricarea noilor vehicule blindate 8x8 în Romania, dar şi ca noile echipamente să corespundă în totalitate cerinţelor operaţionale ale luptătorilor români, iniţiativa venind în contextul nevoilor de înzestrare cu transportoare blindate pentru trupe ale Ministerului Aparării Naţionale“, se arată într-un comunicat al Companiei Naţionale Romarm, citat de HotNews.ro.
Monstrul“ de la Moreni - TBT 8x8, al treilea cel mai sigur blindat din lume
„Considerăm că este extrem de important să putem oferi Armatei un transportor fabricat în ţară, din multiple raţiuni strategice şi economice. Realizarea de către Compania Naţională Romarm a transportorului pe baza unei asocieri de tipul joint venture cu o companie de renume precum Rheinmetall permite dezvoltarea experienţei naţionale în domeniu şi dezvoltarea industriei naţionale pe orizontală, iar în plan economic-social va genera locuri de muncă, venituri suplimentare realizate la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, retehnologizarea agenţilor economici implicaţi, precum şi costuri mai reduse cu mentenanţa pe întreg ciclu de viata al produsului“, a declarat Neculai Banea, secretarul de stat pentru industria de apărare din Ministerul Economiei.

Programul TBT a apărut în urma deciziei Ministerului Apărării Naţionale din 2010 şi prevedea înlocuirea vechilor blindate ale armatei. În primă fază s-au acordat 50.000 de euro pentru etapa primară de proiectare. După această proiectare Automecanica nu a mai primit niciun leu, deşi, rând pe rând, responsaibili din Romarm, Ministerul Apărării sau Ministerul Economiei au promis, la faţa locului, că vor da milioane de lei pentru continuarea programului.
TBT lipseşte cu desăvârşire de la târgurile internaţionale de armament
Chiar dacă este unul dintre cele mai bune produse ale industriei de apărare din ultimii ani, Romarm nu s-a preocupat de promovarea blindatului la unul dintre cele mai de succes târguri de armament din lume, care a avut loc în Turcia la mijlocul acestei luni.
TBT, apreciat în Regatul Unit
Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Martin Harris, a declarat, într-o scurtă vizită în Dâmboviţa, efectuată la sfârşitul lui 2013, că ţara sa ar putea începe, în viitorul apropiat, o colaborare strânsă în acest sector cu România. Excelenţa sa a spus chiar că transportoarele româneşti ar putea beneficia şi de tehnologia britanică.
Ce poate TBT 8X8
TBT 8X8 poate atinge o viteză maximă de 100-120 km/h, are o rază de acţiune de 700-900 km şi nivel de protecţie 3b. La nevoie, carcasa poate fi îmbunătăţită, asigurând un grad sporit de siguranţă de 4 sau chiar 5b. Este capabil să asigure protecţie în cazul unor arme chimice sau nucleare şi poate permite îmbarcarea echipajului şi din mers. Are o capacitate de 12 persoane, cu tot cu şofer şi un motor diesel de 420 cai putere. TBT are aproape 8 metri lungime şi 2.4 metri lăţime.
TBT 8×8 poate servi în mai multe scopuri: punct de comandă, vehicul de recuperare, vehicul de evacuare medicală, cercetare NBC (nucleară, biologică şi chimică) şi maşină de luptă. TBT va fi înarmat, în funcţie de cerinţe, cu diverse tipuri de armament: mitraliera grea DShK de calibrul 12,7 mm, tunul automat Oerlikon calibrul 25 mm şi mitraliera coaxială PK de calibrul 7,62 mm, aruncătorul de bombe M1982 calibrul 120 mm, rachete sol-aer şi antitanc.
“Are grad de protecţie 3b cu prosibilitate de a atinge 4 b şi 5 b prin blindaj adiţional. Cel mai tare din lume este un blindat american, dar este o maşină greoaie, care nu prinde mai mult de 50 km pe oră şi are ptoecţie 5a, 5b. TBT vrem să îl menţinem la 120 de km de oră pentru mişcarea trupelor rapide. Va fi o maşină plutitoare. Se pot pune pe el diferite sisteme de apărare şi încărcătură de rachete. Sunt plusuri mari, pe care nu orice le are, la momentul acesta”, adaugă liderul de sindicat de la Automecanica, Constantin Bucuroiu.
Automecanica Moreni a fost înfiinţată în 1968, având ca principal obiect de activitate fabricarea de autovehicule blindate pe roţi. În cei 47 de ani a realizat peste 15.000 de produse, majoritatea destinate exportului în spaţiul ex-Sovietic, fosta Republica Democrată Germană, Algeria, Bangladesh