Asistaţii social, o mare problemă pentru Primăria Târgovişte. "Avem 300 de persoane care sunt apte de muncă, însă numai 30 pot depune efort fizic"
0Primarul Târgoviştei, Cristian Stan, s-a declarat revoltat de situaţia asistaţilor social care, deşi ar putea să muncească în folosul comunităţii, aduc lună de lună scutiri de la efortul fizic. Practic, din cei aproximativ 300 de beneficiari apţi de muncă, 260 au prezentat documente medicale potrivit cărora nu pot depune efort fizic.
Edilul spune că la nivelul municipiului sunt 360 de asistaţi social. Dintre aceştia 300 sunt apţi de muncă, însă cei mai mulţi au scutiri medicale în care se precizează că nu pot efectua efort fizic.
'"Din analiză pe care am făcut-o, a rezultat o situaţie revoltătoare, în sensul că din cei aproximativ 300 de beneficiari apţi de muncă, 260 au prezentat documente medicale potrivit cărora nu pot depune efort fizic. Astfel, deşi pare greu de crezut, am constatat că o mulţime de beneficiari suferă de tot soiul de tulburări anxioase, depresive, depresive recurente etc, toate acestea incompatibile cu orice efort fizic. Consider intolerabilă o asemenea situaţie, motiv pentru care voi sesiza atât Colegiul Medicilor (din nou), cât şi Casă de Asigurări de Sănătate şi Direcţia de Sănătate Publică. Sunt 158 spre exemplu care au scutiri medicale pe luni întregi, 6, 12 luni. La aceştia se adaugă încă aproximativ 100 lună de lună care vin cu scutiri medicale punctuale. Acest lucru lipseşte de orice substanţă obligaţia prevăzută în Legea 416 (muncă în folosul comunităţii, n.r.)'', a precizat Cristian Stan.
Acesta a spus că va sesiza Colegiul Medicilor, Casă de Asigurări de Sănătate şi Direcţia de Sănătate Publică cu privire la aceste aspecte. Edilul spune că legea prevede că în cazul în care un beneficiar direct de ajutor social nu poate efectua muncă în folosul comunităţii, persoana aptă de muncă din familie poate presta orele de muncă. Însă întregi familii în care sunt asistaţi sociali au scutiri medicale.
''Mi se pare inadmisibil ca, spre exemplu, o familie întreagă să sufere de bronho-pneumopatie cronică obstructivă şi să primească o scutire de 12 luni de efort fizic. Avem beneficiari pe Legea 416 cu zecile care suferă de tulburare depresivă recurentă, tulburare organică de personalitate, tulburare anxios depresivă, migrenă recurentă. Pe scutirile medicale este menţionat expres scutire de efort fizic, astfel din 300 de beneficiari care să poată efectua muncă în folosul comunităţii, avem undeva la 30-40. Nu pe lună, pe orele pe care trebuie să le efectueze, asta înseamnă că în trei zile şi-au făcut toate orele. În funcţie de venitul pe care îl acordăm se calculează la salariul minim, rezultă un anumit număr de ore'', a explicat primarul Târgoviştei, Cristian Stan.