Anul provocărilor şi al oportunităţilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În contextul liberalizarii pietei muncii pentru cetatenii români si bulgari, decidentii europeni sunt supusi unor presiuni intense din partea curentului politic de euroscepticism
În contextul liberalizarii pietei muncii pentru cetatenii români si bulgari, decidentii europeni sunt supusi unor presiuni intense din partea curentului politic de euroscepticism

Pe lânga alegerile europarlamentare, Uniunea Europeană se vede nevoită să facă faţă unor noi provocări de politică internă şi externă în anul ce abia a început. Cu Grecia pentru următoarele 6 luni la conducerea Consiliului Uniunii Europene, statele membre trebuie să răspundă prin măsuri economice care să combată şomajul.

Referitor la relaţiile dintre Bruxelles, Federaţia Rusă şi fostele state sovietice care aspiră la statutul de parte a UE, într-un interviu pentru redacţia de ştiri a Parlamentului European, Knut Fleckenstein, eurodeputat german afiliat la grupul social-democrat şi preşedintele delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE-Rusia, a declarat următoarele: a€œUE nu poate acceptă că o ţara care doreşte să-i fie partener strategic să exercite presiune politică şi economică asupra altor ţări, care doresc să coopereze cu UE. Cu toate acestea, în ultimele luni, Rusia a folosit diferite mijloace economice şi politice pentru a pune presiune asupra unor ţări estice precum Armenia, Ucraina şi Moldova. Principală provocare a relaţiilor dintre UE şi Rusia este continuarea cooperării cu obiective comune şi abordarea eficientă a problemelor actuale”. 

Pe de alta parte, în contextul liberalizarii pietei muncii pentru cetatenii români si bulgari, decidentii europeni sunt supusi unor presiuni intense din partea curentului politic de euroscepticism, care prefera sa adopte „tabloidizarea” unor valori europene, precum sunt cele legate de dreptul la libera circulatie si dreptul la munca.

Nu în ultimul rând, Uniunea Europeana are în vedere sa sporeasca masurile de securitate de la granitele statelor membre, dat fiind faptul ca, în conditiile unor conflicte permanente în tarile africane si lumea araba, tot mai multi imigranti vor fi dispusi sa treaca cu vederea evenimente tragice, precum a fost în 2013 cazul vasului naufragiat la Lampedusa, soldat cu decesele a sute de oameni.

În aceste conditii, cu alegeri europarlamentare si desemnarea unei noi Comisii Europene, misiunea Greciei si a celorlalte state membre va putea înseamna o sansa importanta pentru ca cetatenii europeni sa îsi redobâneasca entuziasmul în proiectul politic european.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite