Adrian Ţuţuianu: „Prin necheltuirea banilor de la Apărare se reglează deficitul bugetar al României”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al MApN, senatorul independent Adrian Ţuţuianu, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că deficitul bugetar al României este reglat, în bună parte, prin necheltuirea celor 2% din PIB pentru Apărare. Acesta a precizat că este „iresponsabil să lipseşti Armata de mijloacele necesare apărării acestei ţări”.

„Este iresponsabil, în condiţiile în care, de exemplu, Rusia şi-a instalat sistemul de rachete nucleare pe litoralul Mării Negre, să lipseşti Armata de mijloacele necesare apărării acestei ţări, în condiţiile în care partenerii strategici vin şi acordă suport logistic important în zona Mării Negre. De asemenea, vreau să fie foarte clar, nu prea a spus-o nimeni, prin necheltuirea banilor de la Apărare, lucru care se face în bună parte intenţionat, se reglează deficitul bugetar al României. Dacă s-ar fi cheltuit 2% din PIB pentru apărare, nu am fi putut să ne încadrăm în ţinta de deficit care a fost convenită şi lucrul acesta îl puteţi vedea, fără a face mare efort, pe execuţia bugetară a anului trecut. 1,8 în loc de 2% ar fi dus deficitul bugetar peste 3%”, a spus fostul ministru al Apărării.

„Transportorul blindat de la Moreni este un proiect ratat”

Acesta a afirmat că mai multe proiecte importante au fost ratate de Guvern şi MApN şi că planul de înzestrare a Armatei prevede şi dotarea cu corvete multifuncţionale, sisteme de instalaţii mobile de lansare rachetă anti-navă, modernizare maşini de luptă, transportoare blindate pentru trupe, sisteme de comunicaţii. 

Ţuţuianu a precizat că printre proiectele importante care au fost ratate se numără dotarea cu camioane, fiind vorba de 3.000 de astfel de autovehicule, dar şi transportorul blindat 8x8 care ar trebuit să se construiască la Moreni, în Dâmboviţa.

„Transportorul blindat de la Moreni este un proiect ratat, vinovatul principal este ministrul Andruşcă de la Ministerul Economiei. Este şi motivul pentru care am avut reacţii foarte dure faţă de el, dar, în aceeaşi măsură, vinovăţia aparţine miniştrilor Apărării Naţionale şi Guvernului, care nu au dat curs unui proiect esenţial pentru economia naţională. Un al doilea proiect care nu are un răspuns este punerea în funcţiune a fabricii de pulberi de la Făgăraş, de la Victoria. Nu se poate face muniţie în România fără să existe pulbere, de la cartuşul simplu până la bombele de aviaţie, toate au în componenţă pulbere. Din păcate, de doi ani de zile, guvernul nu a reuşit să pună în aplicare acest proiect. Un al treilea proiect important, modernizarea avioanelor Şoim, proiect care implica Ministerul Cercetării şi Ministerul Apărării Naţionale şi care, de asemenea, este nepus în operă, deşi discuţiile erau foarte avansate la momentul august 2017. Nu s-au făcut paşi concreţi în dotarea Armatei cu elicoptere de atac, discuţiile acestea le-am avut în iulie şi august 2017, erau parteneri interesaţi să intre în colaborare cu industria locală”, a mai spus Ţuţuianu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite