Trafic de coşmar la Vama Siret. Coada de TIR-uri care aşteaptă să iasă din ţară se apropie de Suceava

0
Publicat:

În ciuda măsurilor pe care autorităţile susţin că le-au adoptat, coada de autocamioane care aşteaptă să iasă din ţară prin Vama Siret s-a mărit. Poliţiştii au oprit traficul dintre Rădăuţi şi Suceava pentru deblocarea DN2.

FOTO: monitorulsv.ro
FOTO: monitorulsv.ro

Măsura Poliției Rutiere Poliţiştii a fost luată în dimineaţa zilei de joi, 15 decembrie.

La această oră, coloana de autotrenuri se desfășoară pe o distanță de aproximativ 27 km pe DN 2 spre Vama Siret. În zonă acționează 4 echipaje de poliție rutieră și 3 de ordine publică. Traficul pe DN 2H dinspre Rădăuți spre Suceava este oprit pentru deblocarea DN2 în zona Dărmănești-Dănila. Situația este în dinamică”, a transmis Prefectura Suceava.

Problema aglomerației de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret a apărut imediat după izbucnirea războiului ruso-ucrainean, în contextul în care culoarele maritime pe care ucrainenii le foloseau pentru exportul cerceralelor au devenit nesigure.

Dacă înainte de 24 februarie, prin Vama Siret trecerau 100 de camioane în 24 de ore, acum sunt zile în care trec și 1.000 de camioane în 24 de ore. 

Ca să nu blocheze vama, autoritățile sucevene au decis să oprească TIR-urile pe E-85, ocupând astfel una dintre cele două benzi de circulație, spre disperarea localnicilor, care sunt afectați de problema îngreunării circulației rutiere.

În perioada sărbătorilor de iarnă a crescut cererea de mărfuri și implicit și coada de autocamioane de pe raza județului Suceava.

Sunt mai mulți factori care provoacă aglomerația din vama Siret – Porubne. Pe de o parte, s-a schimbat legislația și, din păcate, nu în sensul simplificării procedurilor. Șoferii care transportă mărfuri din Ucraina trebuie să întocmească o declarație vamală de trafic. Ei completează formularul în vamă și procedura este consumatoare de timp. Totodată transportatorii de cereale ar trebui să vină cu TIR-urile sigilate, însă nu fac lucrul acesta și atunci formalitățile de control durează mai mult.

Aceaste neajunsuri se suprapun problemei personalului insuficient cu care se confruntă vama Porubne din Ucraina. Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat că autoritățile române au făcut demersuri pentru rezolvarea problemei şi că partea ucraineană ar fi suplimentat personalul cu 9 angajaţi.

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite