Suceava: PORTRET: Vlad Palamariu, campion de dans sportiv la 14 ani
0
Este dansator profesionist într-un club de dans sportiv sucevean. Băiatul visează să ajungă antrenor-coregraf pentru a transmite mai departe arta dansului.
Pasiunea lui Vlad pentru dans a crescut odată cu performanţele sale. „M-am înscris la dans după ce fratele meu era deja de două luni dansator, iar părinţii au hotărât să urmez şi eu această cale“, a declarat campionul.
În decursul a patru ani de dans sportiv, Vlad a reuşit să adune numeroase diplome de la competiţii naţionale şi internaţionale. „Am aproximativ 13 diplome de la diferite concursuri, dar nu le ştiu numărul exact pentru că multe dintre ele şi câteva cupe au rămas la fostul antrenor“, a explicat Vlad.
Ţinteşte spre Clasa S
Acesta s-a transferat de la clubul care l-a lansat în rândul profesioniştilor pentru a dansa în clubul care „recunoaşte adevărata muncă pentru performanţă“. „Aici se vede într-adevăr munca pe care o depui, ai rezultate şi evoluezi mai bine“, a spus dansatorul. Deşi a participat până acum la aproximativ 40 de competiţii naţionale şi internaţionale, Vlad are încă emoţii la fiecare ieşire pe scenă.
„Înainte de primele concursuri aveam emoţii foarte mari, însă acum au mai scăzut pentru că m-am obişnuit cu apariţiile pe scenă“, a spus campionul. Datorită punctelor necesare acumulate, Vlad a reuşit să depăşească clasa E din categoria de dans sportiv, ajungând la clasa D, când a luat locul trei la Campionatul Naţional de Dans Sportiv din Piteşti, anul acesta, în luna mai.
Ca orice sportiv de performanţă, Vlad îşi doreşte să ajungă în clasa S, acolo unde dansatorii ajung foarte greu pentru că este doar pentru cei mai buni, după cum ne-a explicat. În timpul unei competiţii de clasă D, Vlad a ajuns să danseze 24 de dansuri pe aceeaşi scenă. Performanţele nu pot fi atinse decât cu multe antrenamente.
„Cele mai grele perioade sunt cele de cantonament, când timp de o săptămână faci câte trei antrenamente pe zi a câte două ore, fiecare cu antrenori din toată ţara“,a declarat Vlad.
Nu se vede la birou
Cea mai importantă competiţie pentru cariera sa de dansator a fost Concursul Internaţional de Dans Sportiv „German Open Championship“, care a avut loc la Stuttgard, în anul 2007.
„A fost o competiţie adevărată, deşi ştiam că nu pot aduce rezultate foarte mari acasă mă bucur că am putut participa alături de cei mai buni dansatori din lume“, a spus Vlad. Printre multele premii pe care a reuşit să le ia împreună cu partenera sa, Diana Prodaniuc, se numără Cupa Naţională de Dans Sportiv din anul 2008, de la Mediaş şi Cupa „Fantezia“ de la Galaţi, în anul 2007, când a mai depăşit o clasă. „Pentru rezultate bune partenerii trebuie să respecte orele de antrenament, să nu fie cu capul în nori şi mai ales să le placă ceea ce fac. Partenerii se bazează unul pe celălalt la competiţii, iar dacă unul greşeşte ambii au de suferit“, a povestit Vlad.
Orice sentiment l-ar încearca pe Vlad atunci când este pe scenă, codul dansatorului îi impune ca mimica feţei să nu arate semne de emoţii.
„Atunci când dansezi pe scenă nu trebuie să arăţi speriat sau mai ştiu eu ce. Oricât de concentrat ai fi, nu trebuie să se citească asta în expresia feţei“, a explicat Vlad. Campionul este o fire dinamică şi nu se vede stând, peste ani, în spatele unui birou. Îşi doreşte să mai facă şi o altă şcoală pe lângă cea de coregrafi, pentru a-şi asigura viitorul.
Profil
Născut: 6 iunie 1995, Suceava.
Studii: Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 3, Suceava.
Familie: Mai are un frate.
Întrebări şi răspunsuri
Cum îţi vezi viitorul?
Îmi doresc să mă înscriu la un liceu bun şi apoi să urmez cursurile Facultăţii de Coregrafie de la Chişinău şi ale celei de Antrenori, de la Reghin. Pentru viitorul apropiat îmi doresc să devin antrenor la clubul „Boom Dance“, din care fac parte, pentru că vreau să-i învăţ şi pe alţii cum să devină dansatori sportivi.
Care este investiţia pentru a deveni profesionist?
În afara investiţiei în muncă, antrenamente de patru ori pe săptămână, trebuie să investeşti în costumele de scenă, care ajung la 450 de lei şi îmi trebuie două. Schimbând câte două pe an, ajung la sume impresionante de bani, dar pentru a ajunge departe este nevoie de aceste lucruri. În afară de acestea, mai sunt cheltuielile din deplasări şi cantonamente.
Ce-i place
Îmi place mult să joc fotbal şi sunt un microbist, fan al echipei FC Rapid. Chiar în clasa întâi am jucat timp de un an, dar apoi m-am lăsat şi acum chiar dacă aş vrea să reiau nu mai am timp pentru că am antrenamentele de la dans şi cele de la volei.
Ce nu-i place
Dansatorului nu-i plac ficatul şi nici mâncărurile care conţin acest aliment. De asemenea, el spune că îl deranjează nepunctualitatea unor oameni.