Suceava ocupă un nedorit loc întâi la numărul deceselor din centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
66 de persoane cu dizabilităţi aflate în centrul de recuperare de la Sasca Mică au murit în ultimii ani. FOTO www.svnews.ro
66 de persoane cu dizabilităţi aflate în centrul de recuperare de la Sasca Mică au murit în ultimii ani. FOTO www.svnews.ro

La nivel naţional, în ultimii trei ani au murit 624 de adulţi cu dizabilităţi care erau în centre de recuperare şi 228 de copii din centrele de plasament. Cei mai mulţi dintre aceştia, şi anume 166, sunt din judeţul Suceava, pe locul doi în acest tragic clasament fiind Bistriţa-Năsăud, cu 144 de decese.

Numărul deceselor înregistrate în ultimii ani în centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică din judeţ scoate la iveală o realitate cruntă. La nivel naţional, în ultimii trei ani au murit 228 de copii aflaţi în centre de plasament şi 624 de adulţi cu dizabilităţi care erau în centre de recuperare. Acest lucru înseamnă că, în medie, în fiecare săptămână au murit câte cinci persoane aflate în grija statului.

Cauzele de deces în rândul copiilor sunt multiple, de la pneumonie, probleme cardiace şi până la edem cerebral ori meningo – encefalită, iar în ceea ce priveşte adulţii cu dizabilităţi, pe certificatele de deces au fost trecute cauze precum boli cardio-vasculare, anemie, diabet, demenţă mixtă. Cei mai multi dintre adulţii care au murit erau din judeţele Suceava, unde s-au înregistrat 166 de decese şi Bistriţa-Năsăud, cu 144 de decese.

Aproape un sfert din cei 624 de adulţi cu dizabilităţi instituţionalizaţi care au murit în anii 2013 – 2015 provin din două centre de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, şi anume din Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud, şi Sasca Mică, din judeţul Suceava, unde s-au înregistrat în total 168 de decese.

În ceea ce priveşte numărul mare de decese înregistrate în perioada menţionată în judeţul Suceava, respectiv 166, 68 dintre ele s-au înregistrat în Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică Sasca Mică. În anul 2013 au fost înregistrate 29 de decese, pentru ca pe parcursul anului 2014 să fie 19 decese, iar anul trecut 20 de persoane adulte şi-au pierdut viaţa. La acestea se adaugă încă 40 de decese înregistrate la Centrul De Recuperare şi Reabilitare Neuro­psihiatrică din Zvorîştea, unde au murit opt persoane în anul 2013, 15 în 2014 şi 17 în 2015.

La Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică Sasca Mică, unul dintre cele mai mari din ţară, sunt în prezent 405 beneficiari şi 274 de persoane angajate să aibă grijă de aceştia, iar la Centrul din Zvorîştea sunt 84 de persoane asistate şi 51 de angajaţi. Alţi 35 de adulţi cu dizabilităţi au murit în cei trei ani în Centrul de la Costâna, unde în prezent sunt asistate încă 168 de persoane de 127 de angajaţi.

De asemenea, în anii 2013 şi 2014, în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Pojorâta au mai murit 20 de oameni, alţi doi au murit anul trecut la Centrul din Todireşti şi unul, în 2013, la Centrul din Mitocu Dragomirnei. Vârsta medie la data decesului la centrele din judeţul Suceava a fost de 66 de ani în anul 2013, de 72 de ani în 2014 şi de 71 de ani în anul 2015.

Aşa cum reiese din declaraţiile directorului adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Margareta Isăilă, nu au existat cazuri de moarte suspectă, violentă sau în urma unor leziuni traumatice şi nu a fost stabilită răspunderea penală pentru aceste cazuri.

„Decesele au survenit ca o consecinţă a complicaţiilor date de afecţiunea de bază. Tinând cont de faptul că la Sasca Mică este unul dintre cele mai mari centre de profil din ţară, nu consider că numărul deceselor este foarte mare”, a declarat directorul Margareta Isăilă.

Acţiunile de control din ultimii ani au identificat mai multe nereguli, printre care nerespectarea standardelor specifice de calitate în ce priveşte organizarea şi funcţionarea serviciilor sociale, cum ar fi găzduirea, îngrijirea, asigurarea hranei sau reintegrarea socială.

Alte ştiri pe această temă:

Aproape un sfert din adulţii cu dizabilităţi decedaţi între 2013 şi 2015, instituţionalizaţi la Beclean şi Sasca Mică

Tânărul cu probleme psihice de la Beclean care era tratat pentru o fractură cu vitamine a ajuns în sfârşit la ortopedie la spitalul din Bistriţa

Caz uluitor la Beclean: tânăr bolnav psihic şi cu HIV dintr-un sanatoriu este umilit de medici şi „tratat” cu vitamine pentru o fractură de col femural

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite