Suceava: „La un scurtcircuit o să ardem ca şoarecii“
0Oamenii speră ca până de Crăciun firma care construieşte mansarda să termine lucrările.
Cele patru familii de la ultimul etaj al blocului distrus de infiltraţiile de apă fac un apel către constructori să acopere mansarda până la Crăciun. Lucrările stagnează de 10 luni, oamenilor le plouă în casă, iar muncitorii au dispărut fără urmă.
„Când plouă, din contor sar artificii“
În afară de apa care curge pe pereţi şi de tencuiala care cade, cele 20 de familii din bloc s-au confruntat şi cu un alt pericol: un incendiu izbucnit de la o doză. „Am dat lustrele jos, deoarece mi s-a ars tot sistemul electric, nu am lumină în casă. Incendiul de pe hol a izbucnit de la un scurtcircuit, din cauza infiltraţiilor. Când plouă, din contorul de la mine din casă zici că sar artificii. Dacă mai izbucneşte încă un incendiu ardem ca şoarecii“, s-a plâns Adela Muntean, unul dintre locatarii blocului E 52.
O altă nemulţumire a oamenilor este legată de faptul că pe bloc se află o adevărată groapă de gunoi. Muncitorii care au început mansarda au lăsat în urmă lor saci cu moloz şi gunoaie. Din cauza mizeriei, sucevenii se trezesc în casă cu tot felul de gândaci. Marea problemă este însă că locatarii nu pot face curat pe bloc, deoarece calea de acces este îngustă, iar cantitatea de deşeuri trebuie coborâtă cu un scripete.
Nimeni nu cumpără apartamentele
Casele oamenilor au ajuns în ultimul stadiu de degradare, iar ei nu se îndură să dea bani pe reparaţii pentru ca la următoarea ploaie sau ninsoare să se ducă toată munca pe Apa Sâmbetei. Nici dacă ar vrea să îşi vândă apartamentele, nu ar avea mai mult succes. „Avem o vecină care acum două veri şi-a renovat complet apartamentul ca să-l vândă, deoarece voia să se mute cu familia ei la ţară. Nu a mai reuşit, dar nimeni nu îl cumpără acum, este tot distrus“, a adăugat Adela Muntean. La fiecare vijelie, din mansarda neterminată zboară bucaţi de scândură. În plus, inspectorii în construcţii au descoperit că firma nu a respectat normele din proiect.
Firma a fost amendată cu 3.000 de lei
Patronul care a preluat autorizaţia de la Gabriela Cetin, femeia care s-a sinucis în urmă cu 10 luni, a ridicat mansarda cu aproape trei metri mai sus. Pe 27 aprilie anul acesta societatea a şi fost amendată cu 3.000 de lei pentru că în loc de 4,45 de metri, mansarda avea 7 metri.
„Nu avem pretenţii, vrem doar să acopere deasupra ca să nu mai intre ploaia şi să izoleze ca lumea. Aşa nu mai putem trăi, ne îmbolnăvim. Am mers la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi ne-au zis să aşteptăm, că dacă firma e presată, nu mai termină mansarda şi rămânem aşa“, a spus Coca Slincu, locatară în vârstă de 56 de ani.