Spitalul Judeţean Suceava este singurul din provincie ce deţine o Unitate de Urgenţe Neurovasculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Spitalul Judeţean Suceava există, după cum o arată şi evaluarea pozitivă a Ministerului Sănătăţii, singura Unitate de Urgenţe Neurovasculare din Moldova. Unităţi similare mai sunt la spitalele clinice din Bucureşti, şi anume la Spitalul Universitar, Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare şi Spitalul Elias.

În cadrul secţiei de Neurologie a Spitalului Judeţean Suceava a fost creat un spaţiu special amenajat pentru Unitatea de Urgenţe Neurovasculare. Este practic un salon tip terapie intensivă cu opt paturi.

„Incidenţa accidentelor vasculare cerebrale a crescut în ultima perioadă în rândul tinerilor, iar până în 2030 se estimează că va fi principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Spitalul Judeţean Suceava este singura unitate din judeţ care poate manageria în regim 27/7 atât în ceea ce priveşte diagnosticul, cât şi tratamentul acestei afecţiuni.

Cu excepţia spitalului din Rădăuţi, celelalte spitale din judeţ nu au linie de gardă de neurologie şi nici posibilităţi de diagnostic imagistic, astfel că toate cazurile sunt dirijate la Suceava. Suntem primul Spital Judeţean care a înfiinţat un astfel de compartiment şi am cerut acreditarea. Din toamna anului 2015, Spitalul Judeţean Suceava derulează programul ce permite tratamentul specific prin tromboliza intravenoasă.

Acest program îl mai derulează centre universitare din Bucureşti, Târgu Mureş, Timişoara, Oradea şi Iaşi. Până acum au beneficiat de acest program 25 de pacienţi cu AVC ischemic acut, care au beneficiat de tromboliză intravenoasă. Există perspectiva şi pentru accesarea altor proceduri endovasculare cu concursul specialiştilor din domeniul radiologiei intervenţionale”, a declarat economistul Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Judeţean Suceava.

Această Unitate de Urgenţe Neurovasculare dispune de aparate individuale pentru cele opt paturi, specifice secţiilor de terapie intensivă, pentru monitorizare cardiovasculară, respiratorie, a gazelor sangvine şi a temperaturii corporale. Există sursă de oxigen la fiecare pat, cât şi dispozitive de aspiraţie mecanică a secreţiilor orale şi din căile respiratorii superioare.

În dotarea unităţii sunt şi trei ventilatoare mecanice portabile, dintre care unul compatibil cu investigaţii RMN, defibrilator propriu, truse de intubaţie orotraheală, cât şi aparat de ultrasonografie Doppler portabil propriu cu sonde, pentru examenul extracranian al arterelor cervico-cerebrale şi pentru examen Doppler transcranian.

Personalul medical care se va ocupa de această unitate este format din doi medici, două asistente pe tură, două infirmiere pe tură, o îngrijitoare pe tură, un kinetoterapeut şi un psiholog. Asigurarea consulturilor interdisciplinare se va face cu medici din cadrul Spitalului Judeţean.

„Poziţia strategică a Secţiei de Neurologie la nivelul II al Spitalului Judeţean permite o bună comunicare cu Unitatea de Primiri Urgenţe, platoul de imagistică medicală şi laboratorul de analize medicale Synevo, cu scurtarea timpilor pentru investigarea pacienţilor cu AVC şi posibilitatea încadrării acestora în <<fereastra terapeutică>>.

Accesul rapid şi permanent la aparatul CT performant al spitalului cu 64 de slide-uri, prezenţa liniei de gardă pe Neurochirurgie şi pe ATI completează cerinţele legate de constituirea unei structuri specializate în tratamentul accidentului vascular cerebral acut”, a completat managerul spitalului sucevean, Vasile Rîmbu.

Alte ştiri pe această temă:

VIDEO Spitalul Judeţean Suceava foloseşte produse Hexi Pharma şi în prezent

O nouă anchetă la Spitalul Judeţean Suceava după ce asistentele de la Secţia Neonatologie au fost pontate fictiv

Spitalul din Rădăuţi, pe lista neagra a Ministerului Sănătăţii, în scandalul dezinfectanţilor. Manager: „Nu e vorba despre nici un fel de neconformitate”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite