Povestea Mariei Cantacuzino, marea iubire a compozitorului George Enescu. A trecut şi prin patul lui Nae Ionescu. „Maruka era brunetă, frapantă şi tenace“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Rosetti – Tescanu (1878 – 1969), cunoscută ca Maruca Cantacuzino, a făcut parte din familia de boieri Cantacuzino, fiind una dintre prietenele apropiate ale Reginei Maria, soţia prinţului Mihail Cantacuzino, ulterior a lui George Enescu şi iubita filozofului Nae Ionescu.

La vârsta de 18 ani ea a devenit soţia lui Mihail Cantacuzino. Acesta din urmă prefera mai băuturile alcoolice şi să-şi facă cât mai multe amante, relaţia dintre ei răcindu-se cu totul în momentul în care Maruca şi-a prins soţul în pat cu propria ei soră. În tot acest timp, prinţesa Maria Cantacuzino a devenit o prietenă apropiată a Principesei Maria, cea care avea să devină viitoarea regină a României.

„Maruka era de descendenţă moldovenească - brunetă, frapantă şi tenace. Măritată cu fiul cel mai mare al bogatului conducător al Partidului Conservator, ea era suficient de bogată pentru a-şi cultiva ciudăţeniile. Maruka se temea de lumină şi de mulţime şi refuza să meargă în casele altora, dar devenise renumită pentru petrecerile din propria casă”, a arătat Hannah Pakul în cartea „Ultima romantică – Viaţa Reginei Maria a României”.

Despre relaţia cu Maruca a scris şi Regina Maria în jurnalul ei, arătându-şi aprecierea pentru prietena sa, care era plină de energie şi îi plăcea să se distreze fără să ţină cont de părerile celor din jur.

„Ocupa un loc de frunte în grupul prietenilor mei. Era uneori ciudată şi avea, de netăgăduit, o fire originală. Tovărăşia ei te însufleţea, dar zadarnic ai fi încercat să te opui ideilor ei. Trăia după bunul plac, fără să-i pese de critici. Maruka avea manii, şi una dintre ele era gustul de a sta aproape în întuneric... Îi plăcea să ne adune acasă la ea... Ne făcea să ne supunem zâmbitoarei ei tiranii”, scria Regina Maria în jurnalul ei.

Iubirea dintre Maruca şi George Enescu

În anul 1907, Maruca avea să-l cunoască pe marele compozitor George Enescu, care pe atunci avea doar vârsta de 26 de ani. Cei doi au devenit extrem de apropiaţi, Enescu fiind o prezenţă constantă în viaţa prinţesei.

„Mai rar ne invita Maruka Cantacuzino. Simplicitatea nepretenţioasă de la Irina Procopiu era înlocuită acolo prin originalitatea previzibil voită a Marukăi. Un mediu care îmi displăcea din această cauză, dar unde aveai totuşi compensaţia de a-l auzi pe Enescu întrecându-se pe sine însuşi”, menţiona omul politic Ion Gheorghe Duca în cartea sa „Amintiri politice”.

În timpul Primului Război Mondial, Maruca Cantacuzino a locuit la Iaşi, unde s-a apropiat şi mai mult de compozitorul George Enescu. Aceasta a luat parte la demonstraţiile organizate împotriva acţiunilor desfăşurate de guvernul condus de Alexandru Averescu.

„Maruca Cantacuzino, imaculata «pransesa loantenă» nevăzută tot timpul războiului, abandonase pridvoarele mănăstireşti şi trăgând după dânsa pe Enescu – cu o trâmbiţă în gură şi cu unghiile în doliu - se pusese şi ea în fruntea unei coloane de vestale şi se plimba cu curaj între Palatele Regale, casa Generalului Berthelot şi gară”, spunea omul politic Constantin Argetoianu.

Relaţia de iubire din Maruca şi Enescu a devenit publică în anul 1914. George Enescu deja era o persoană foarte cunoscută, fiind un bărbat cu în jurul căruia se aflau multe femei.

„Bărbat, zeu sau demon este această siluetă de titan ieşită din trăsnet, zveltă, dar compactă ca de jasp negru? Destinul în persoană. Înaintează spre mine fatal, irezistibil, pe când eu merg, ca o somnambulă, în întâmpinarea lui. Cu o strânsoare fierbinte, mi-a luat mâinile pe care i le-am întins cvasi inconştient... Ce s-a petrecut mai apoi? Ştiu doar că salonul s-a golit aproape imediat şi că am rămas singură cu el până dimineaţa. Până la sfârşitul toamnei, când Enescu trebuia să se întoarcă la Paris, Maruca şi Pynx s-au aruncat fără rezerve într-o poveste de dragoste pe care ea nu va ezita să o compare cu «legenda lui Tristan şi a Isoldei»”, scria Maria Cantacuzino în memoriile sale „Umbre şi lumini”.

Enescu înşelat de Maruca cu Nae Ionescu

Povestea de dragoste din Maruca şi Enescu a fost una cu năbădăi. Plecările în turnee ale compozitorului au stârnit stări de gelozie de ambele părţi.

„Mincinoaso, mincinoaso, ca oricare altă femeie, când eu am văzut în tine o zeiţă. Care m-a indignat. În aşa hal, că am dat imediat ordin să se reanuleze biletele pentru Paris şi să mi se ia altele pentru Italia”, a scris George Enescu într-o scrisoare adresată Marucăi.

Soţul Mariei Cantacuzino a murit în anul 1928, într-un accident de maşină. Când se credea că relaţia din Maruca şi Enescu va deveni una oficială, aceasta avea să-l întâlnească pe filozoful Nae Ionescu.

Relaţia dintre Maria Cantacuzino şi Nae Ionescu, care era mai tânăr cu 12 ani de zile, a durat timp de nouă ani de zile. Filozoful a fost cel care a pus capăt relaţiei, Maruca intrând într-o adâncă depresie. George Enescu a fost cel care i-a fost aproape, luând-o de nevastă în anul 1939. Deşi erau căsătoriţi, Maruca a avut o relaţie extraconjugală cu pianistul Dinu Lipatti, relaţie peste care Enescu a trecut cu vederea.

Cei doi soţi au plecat în Statele Unite ale Americii, iar ulterior s-au stabilit la Paris. Marele compozitor avea să moară în anul 1955, în timp ce soţia sa avea să sfârşească 13 ani mai târziu. Cei doi sunt înmormântaţi în cimitirul Pere Lachaise din Paris.

Alte ştiri pe această temă:

VIDEO Povestea de iubire dintre Brâncuşi şi tanti Nela, relatată de Mircea Diaconu

Povestea Mariei Obrenovici, amanta din cauza căreia Alexandru Ioan Cuza ar fi fost obligat să abdice

Dragostea pătimaşă dintre prinţesa Irene Ghica şi un playboy al Hollywood-ului. Cum a fost păcălită românca şi de ce nu a luat-o de nevastă actorul americam

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite