Povestea atentatului cu bombă care a îngrozit toată România în anii '90. Explozia, clasificată iniţial ca atentat terorist, a avut o intrigă demnă de filme
0În urmă cu 20 de ani întreaga ţară primea cu îngrijorare vestea că un poliţist a fost ucis şi alţi cinci au fost răniţi de explozia unei maşini capcană. „Atentat la adresa democraţiei, a statului de drept”, anunţa ministrul Internelor, Doru Ioan Tărăcilă. Ulterior, s-a aflat că explozia a fost comandată de o soţie infidelă care vâna averea soţului.
Joi, 9 martie 1995, la ora 13.08, o bombă amplasată sub o maşină explodează în faţa Palatului de Justiţie din Suceava. Un poliţist este ucis, alţi cinci militari şi un civil sunt răniţi. Ştirea înconjoară cu viteză întreaga ţară. În contextul frământărilor din estul Europei, mulţi s-au hazardat atunci să clasifice explozia drept un atac terorist.
În loc să calmeze spiritele, ministrul Internelor, Doru Ioan Tărăcilă, pune paie pe foc şi susţine că „actul terorist de tip mafiot” care s-a produs la Suceava reprezintă, prin consecinţele sale, „un atentat la adresa democraţiei, a statului de drept şi a forţelor de ordine publică”. Ministrul promitea o ripostă a organelor statului „fermă, necruţătoare, fără menajamente”.
Teza atacului terorist a fost imediat preluată de presa locală şi naţională. "Adevărul" făcea chiar legătura cu un eveniment pentru comemorarea luptătorilor anticomunişti din munţii Bucovinei, programat în după-amiaza aceleiaşi zile în zona în care a avut loc explozia.
Filmul atentatului cu bombă
În mai puţin de 24 de ore autorităţile au reuşit să-i aresteze pe suspecţi şi să prezinte filmul evenimentelor. Totul a pornit de la procesul de divorţ dintre soţii Adrian şi Veta Borş. Căsătoriţi în 1986, cei doi au avut o căsnicie cu numeroase probleme. Acuzând infidelitatea soţiei, Adrian Borş a cerut divorţul. Cum proprietar în acte pe bunurile familiei era doar bărbatul, Veta Borş pus la cale asasinarea soţului pentru a rămâne cu toată averea: trei autoturisme, o moară, o cârciumă în Praxia, hanul „Dolce Vita” din Boroaia, un apartament, o casă la ţară.
Prin intermediul lui Vasile Ungureanu, zis Torpilă, Veta Borş intră în legătură cu tractoristul Neculai Pralea, recidivist, condamnat în trecut pentru dezertare şi tentativă de trecere ilegală a frontierei.
Bomba, plimbată prin tot oraşul
În noaptea de 8 spre 9 martie 1995, cu ajutorul Ionelei Pădureţ, ospătar la „Dolce Vita”, Neculai Pralea instalează bomba artizanală sub maşina lui Adrian Borş, un Opel Kadett, parcată în faţa blocului în care locuia.
Dispozitivul era compus din 200 de grame de dinamită, o capsă electrică şi o baterie Varta, toate introduse într-o cutie de dimensiunile 30x15x25 centimetri, prevăzută cu un magnet care a fixat-o pe caroseria maşinii. Bomba avea un fir liber, neizolat, lăsat astfel în mod deliberat pentru a produce contactul electric la cel mai mic balans al maşinii.
Deşi joi, până la amiază când a parcat lângă Tribunal, bărbatul s-a plimbat cu maşina prin tot oraşul, explozia nu s-a declanşat. La tribunal, Adrian Borş a văzut bomba şi l-a alertat pe poliţistul Constantin Todiraş, aflat de serviciul la Palatul de Justiţie. Acesta şi-a alertat colegii care au intervenit cu un echipaj de pirotehnişti.
Locotenentul major Mihai Alupoae (32 ani, căsătorit, un copil) a desfăcut bomba de sub autoturism şi crezând că a dezarmat-o a încercat să o transporte la autospeciala echipajului de pirotehnişti.
A fost avertizat un coleg despre firul desprins, a aşezat bomba pe carosabil, moment în care s-a produs explozia.
Mihai Alupoae a murit pe loc, fiind răniţi grav lt.maj. Gheorghe Muraru şi cpt. Dan Frăsineanu, şi uşor col. Ioan Tcaciuc, subofiţerii Ioan Abuhăencei şi Constantin Todiraş şi ţinta atacului, proprietarul autoturismului, Adrian Borş.
Preţul atentatului: 400 de dolari
Proprietarul maşinii, Adrian Borş, le-a povestit anchetatorilor că a fost ameninţat de numeroase ori cu moartea de soţia cu care se află în proces de divorţ. Audiată de poliţişti, femeia şi-a recunoscut vina. Suspecţii au fost prinşi în doar câteva ore. Neculai Pralea (33 ani) a fost acuzat de omor calificat şi tentativă la omor, Veta Borş (33 ani) de instigare la omor, iar Ionela Pădureţ (18 ani) şi Vasile Ungureanu, zis Torpilă, au fost acuzaţi de complicitate la infracţiunea de omor calificat.
Pentru fabricarea şi amplasare bombei pe maşină, Neculai Pralea a fost plătit cu 800.000 de lei, sumă care echivala la acea vreme cu 400 de dolari.
Veta Borş a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, iar ceilalţi trei complici au primit închisoare pe viaţă.