Managerul unui mare lanţ de laboratoare medicale: „Noul coronavirus a circulat în Suceava încă din ianuarie-februarie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roman Boca, managerul Dorna Medical newsbucovina.ro
Roman Boca, managerul Dorna Medical newsbucovina.ro

Într-un interviu acordat presei locale, managerul Dorna Medical, Roman Boca, a arătat că noul coronavirus circula prin judeţul Suceava încă din prima lună anului, iar când s-a declarat epidemia „lucrurile erau scăpate deja de sub control”.

Specialiştii reţelei de laboratoare medicale „Dorna Medical” au realizat un amplu studiu pe 5.000 de subiecţi privind apariţia anticorpilor la noul coronavirus.

Managerul companiei, Roman Boca, a declarat pentru site-ul newsbucovina.ro că din datele culese de la specialişti rezultă că noul virus circula prin judeţul Suceava de prin ianuarie-februarie.

Aşa s-ar explica de ce-n luna martie sute de cadre medicale care îşi desfăşoară activitatea pe diferite secţii ale Spitalului Judeţean Suceava erau deja infectate. Spitalul internase fără să ştie persoane infectate care s-au întors din străinătate.

„Strângând şi eu date, informaţii şi discutând cu oameni implicaţi, cred că în judeţul Suceava lucrurile au început din luna ianuarie-februarie a anului curent. 

În momentul în care s-a declanşat (epidemia n.r.), lucrurile erau deja scăpate de sub control. 

Lumea nu ştia la vremea respectivă cam cum se manifestă. 

Noi ştiam că este undeva în China, este departe de noi, nu ne interesează, până ajunge la noi nu e nici o problemă. Cred că nu am luat în serios lucrurile care se întâmplau în Italia”, a spus Roman Boca, pentru newsbucovina.ro.

Managerul a amintit că la începutul pandemiei de COVID-19 o bună parte dintre cei care s-au întors din străinătate n-au fost testaţi la graniţă.

„În momentul în care s-a declanşat contaminarea cu virusul care provoacă boala Covid-19 în Occident, o bună parte dintre concetăţenii noştri care lucrează acolo au venit acasă fără să fie testaţi la graniţă, fără să fie monitorizaţi în altă parte. Au beneficiat de servicii medicale, au cerut servicii medicale pe diferite secţii sau diferite specialităţi în paletarul larg de servicii medicale al judeţului Suceava fără ca medicii să se protejeze, fără ca personalul medical în ansamblul lui să se protejeze. 

Nu s-au implementat din prima clipă toate măsurile de protecţie, circuitele, ş.a.m.d., şi toate adunate şi puse cap la cap au avut drept rezultat dezastrul care s-a produs la nivelul judeţului Suceava, dezastru sanitar care a fost declanşat la vremea respectivă. Spaima de necunoscut este foarte mare. Când nu cunoşti ceva, nici nu ştii cum să acţionezi”, a spus Roman Boca.

Citeşte şi:

Un fost ministru al Sănătăţii, despre creşterea cazurilor de COVID-19: Totul se datorează lipsei aberante de consens public şi politic

Pandemia de coronavirus avansează în America şi India. Europa, ameninţată de un nou val

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite