Greşelile pe care le fac 99% dintre români când îşi cumpără electrocasnice. Opinia unui expert

0
Publicat:

Aproape 99% dintre clienții care cumpără electrocasnice nu citesc instrucțiunile de utilizare pentru a afla ce nu au voie să facă cu respectivele aparate. Aceasta este una dintre cauzele producerii dezastrelor.

Greșeala pe care o fac aproape toți clienții când cumpără electrocasnice FOTO Shutterstock
Greșeala pe care o fac aproape toți clienții când cumpără electrocasnice FOTO Shutterstock

Declarația îi aparține lui Emil Țehaniuc, care a lucrat timp de 25 de ani în cadrul inspecției de prevenire a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava. Fostul inspector a fost de acord să ofere „Adevărul” câteva sfaturi pentru prevenirea evenimentelor dezastruoase, cum a fost explozia care s-a produs în blocul din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, care a lăsat pe drumuri aproape 30 de familii, în plină iarnă.

Este mult mai simplu, mai ieftin, mai uşor să înveţi din experienţa altora decât din experienţa ta. Tot ceea ce utilizăm în case, aparatură electrocasnică, electronică, centrală termică, dacă este să ne referim la tristul eveniment produs în Suceava, se vinde cu nişte instrucţiuni de utilizare, de punere în funcţiune şi exploatare în siguranţă. Acele instrucţiuni sunt „prevenire" pentru că au izvorât din experienţe anterioare, tragice de foarte multe ori, ale altora. Ce fac eu când utilizez un aparat care este gândit să fie nepericulos, dar respectând o condiţie esenţială: să respect şi eu, ca utilizator, instrucţiunile de utilizare. Prima dată mă uit şi citesc, totuşi, chiar dacă 99% dintre cetăţeni nu o fac, instrucţiunile de utilizare ca să văd ce nu am voie să fac cu aparatul”, a declarat Emil Ţehaniuc.

„A prevedea înseamnă a citi nişte instrucţiuni”

Al doilea pas pe care îl parcurge pentru a preveni dezastrele este să respecte intrucţiunile de folosire a aparatului.

Dacă producătorul îmi spune că punerea în funcţiune şi verificările trebuie să fie făcute de personal autorizat, trebuie să respectăm. Personalul autorizat îşi asumă responsabilitatea pentru ce a făcut la respectiva instalaţie sau ce nu a făcut. Dacă producătorul sau furnizorul impune să facem o verificare a instalaţiei la un interval de timp, acele verificări  trebuie făcute”, a completat Ţehaniuc.

El a precizat că instalaţiile care pot prezenta un anumit grad de pericol în situaţia utilizării defectuoase au nişte sisteme de siguranţă, cum ar fi detectorul de gaz în cazul centralei termice, care dacă nu sunt funcţionale devin simple piese de mobilier.

În bucătărie ar trebuie să existe detectoare de gaz. Însă, doar prezenţa fizică a detectorului de gaz în bucătărie nu asigură nimic. Dacă detectorul este scos din funcţiune ca să nu deranjeze când pe plită avem o mâncare cu mai mult oţet acel detector este egal cu zero, un element de decor. A prevedea înseamnă a citi nişte instrucţiuni, a urma nişte reguli şi a avea, totuşi, grijă de ceea ce utilizezi ca să nu îţi pui viaţa în pericol”, a concluzionat sursa citată.

Emil Ţehaniuc a adus în discuţie detectorul de gaz din bucătărie pentru că dispozitivul aflat în bucătăria familiei din Suceava, în apartamentul căreia s-a produs explozia de pe 5 decembrie, nu era funcţional. Explozia s-a produs din cauza acumulării de gaz în locuinţă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite