Cinci asociaţii ale transportatorilor cer Ministerului de Finanţe să ia măsuri pentru a opri exodul şoferilor profesionişti din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Transportatorii susţin că peste 100.000 de şoferi profesionişti au plecat din ţară în ultimii doi ani la firme de transport din vestul Europei, care se confruntă cu o lipsă de personal în domeniu pe fondul îmbătrânirii populaţiei.

Cinci asociaţii patronale din domeniul transporturi, „Apte 2002”, „Apulum alba”, „Artri”,” Atm Bucovina”, „FORT” – şi Sindicatul Şoferilor Solidaritatea Drumuri Bune (SSSDB), cer Ministerului de Finanţe reducerea nivelului de impozitare al lucrătorilor din transporturi, cu scopul opririi exodului şoferilor profesionişti din România.

„Pentru a împiedica însă un exod al şoferilor profesionişti către firmele de transport din ţările vest-europene, unde salariul lunar brut minim pe ramură este de circa 1.900 de euro pe lună, patronatele din transporturi propun ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, o reducere a gradului de impozitare a veniturilor pentru şoferii profesionişti, astfel încât salariul acestora să crească net, în condiţiile plăţii către bugetul de stat aproape a aceloraşi sume ca în prezent”, se arată într-un comunicat de presă transmis de transportatori.

 Ei au arătat că sectorul transporturilor rutiere internaţionale este principalul exportator de servicii al ţării, potrivit raportului BNR pe 2018, realizând în 2017 o cifră consolidată de afaceri de peste 40 de miliarde de lei.

„Consultanţii în transporturi estimează o marjă medie de profit pentru 2019 în jurul valorii de 2-2.5%, după ce, potrivit raportului Coface, în ultimii trei ani, destul de buni din punct de vedere economic, marja medie de profit la nivel sectorial s-a situat între 3 şi 4%. În aceste condiţii, firmele de transport nu pot susţine niciun fel de creşteri salariale. 

Tocmai din cauza crizei de şoferi la nivelul Europei, patronatele din transporturi au cerut Ministerului Transporturilor elaborarea unui act normativ care să permită examinarea şoferilor străini în limba engleză şi spaniolă în vederea obţinerii atestatului profesional. Prin aducerea unor şoferi din afara Comunităţii Europene (Republica Moldova, Ucraina, dar şi Sri Lanka, Vietnam sau Venezuela), firmele de transport din România speră să elimine pierderile cauzate în prezent de lipsa şoferilor”, se mai arată în comunicat.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite