Cele mai sângeroase războaie civile din istorie: peste 35 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa în timpul unei revolte din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Războiul civil din Bosnia s-a desfăşurat înre 1992 şi 1995. FOTO www.historia.ro
Războiul civil din Bosnia s-a desfăşurat înre 1992 şi 1995. FOTO www.historia.ro

Războiul civil este un conflict armat în care facţiunile aflate în conflict sunt segmente ale populaţiei aceleiaşi ţări, imperiu sau diviziune politică. În general, aceste războaie au ca sursă lupta pentru controlul puterii în stat. Ca mai toate războaiele, conflictul poate avea cauze religioase, etnice sau economice. În cele ce urmează vă vom prezenta 10 dintre cele mai sângeroase războaie civile din istorie.

10. Războiul din Bosnia (1992 – 1995): războiul bosniac a fost un conflict brutal, complex şi urât, ce a început la scurt timp după căderea comunismului în Europa. În anul 1991, Bosnia şi Herţegovina s-a alăturat mai multor republici din fost Iugoslavie, dorind să-şi obţină independenţa, fapt ce a declanşat un război civil care a durat timp de patru ani de zile. Populaţia din Bosnia era un amestec multicultural format din musulmani bosniaci, sârbi ortodocşi şi catolici croaţi.

La începutul lunii aprilie 1992, sârbii bosniaci, bine înarmaţi şi susţinuţi de Serbia, au asediat oraşul Sarajevo. Aceştia au vizat mai ales populaţia musulmană, dar au ucis şi mulţi sârbi, bosnici şi croaţi cu atacuri de rachete şi de lunetisc, care au continuat timp de aproape trei ani şi jumătate.

După ce capitala bosniacă a căzut, forţele sârbe naţionaliste au continuat atacurile brutale de „purificare etnică” în întraga ţară. În cele din urmă, loviturile aeriene date de ONU şi sancţiunile aplicate de Naţiunile Unite au ajutat ca părţile implicate să ajungă la un acord de pace. În urma acestui război civil şi-au pierdut viaţa peste 90.000 de oameni, existând surse care susţin că numărul deceselor ar fi undeva la 300.000 de lei.

9. Războiul civil din Nigeria (1967 – 1970): acest război a fost rezultatul tensiunilor economice, etnice, culturale şi religioase dintre diferitele popoare din Nigeria. La fel ca multe alte naţiuni africane, Nigeria a fost construită de imperialişti, în acest caz de britanici, care nu au luat în considerare diferenţele religioase, lingvistice şi etnice din hotarele noii ţări.

Războiul civil a început la data de 6 iulie 1967, când trupele federale din Nigeria au pătruns în Republica Biafra. Nigeria, care şi-a câştigat independenţa faţă de Marea Britanie în anul 1960, avea la acel moment o populaţie de 60 de milioane de oameni, formată din aproape 300 de diferite grupuri etnice şi culturale.

Războiul a constat foarte mult Nigeria în ceea ce priveşte pierderile omeneşti, de bani, precum şi statutul său în lume. S-a estimat că undeva între unul şi trei milioane de oameni au murit din cauza războiului, bolilor şi a foamei. Războiul civil din Nigeria a fost unul dintre cele mai sângeroase conflicte din ultimele decenii.

8. Războiul de 1.000 de zile (1899 – 1902): războiul civil columbian desfăşurat între Partidul Conservator şi Partidul Liberal şi fracţiunile sale radicale a dus la peste 100.000 de decese, pagube însemnate şi ruinarea economică a ţării.

Partidul Liberal a reprezentat proprietarii de plantaţii de cafea şi comercianţii bogaţi, favorizând o politică economică liberă. Excluşi în mare parte de la guvernare, după victoria conservatorilor din 1885, liberalii au fost puşi în dificultate şi de criza drastică a preţului internaţional al cafelei. În anul 1899, majoritatea cultivatorilor de cafea funcţionau în pierdere.

În următorii trei ani de zile, războiul de gherilă s-a dezlănţuit în zonele rurale din Columbia, ducând la distrugeri însemnate şi la mari pierderi de vieţi omeneşti. Cum nu au putut restabili pacea prin forţă, în anul 1902 conservatorii au implementat o nouă reformă politică.

Până în luna noiembrie a aceluiaşi ani, cei mai importanţi lideri liberali, Rafael Uribe şi Benjamin Herrera, s-au predat, nu înainte de a obţine promisiunea că va fi implementată o nouă reformă politică şi se vor organiza alegeri libere.

7. Războiul civil din Sri Lanka (1983 – 2009): în luna aprilie a anului 2011, ONU a prezenta un raport cu privire la încălcările drepturilor omului în timpul războiului civil din Sri Lanka, ce a durat nu mai puţin de 26 de ani şi în care 100.000 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Tigrii Tamali

     Tigrii Tamali au terorizat Sri Lanka timp de 26 de ani. FOTO www.ajitvadakayil.blogspot.com

Războiul s-a purtat între efectivele brutale ale Tigrilor Eliberării din Tamil Eelam şi administraţia locală. Se estimează că cel puţin 40.000 de civili au murit în cele cinci luni de dinainte de sfârşitul războiului (mai 2009), când Tigrii s-au predat.

Localnicii au salutat sfârşitul războiului civil. Deşi luptele au luat sfârşit, restaurarea statului de drept şi investigarea abuzurilor împotriva drepturilor omului şi a presupuselor crime de război nu a avut loc încă. La data de 12 februarie 2013, Înaltul Comisionar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a declarat că Sri Lanka a încălcat promisiunea de a îmbunătăţi drepturile omului şi nu a reuşit să investigheze atrocităţile din timpului războiului.

6. Războiul Civil din Angola (1975 – 2002): angolezii au luptat cu mult curaj împotriva ocupaţiei portugheze, reuşit să-şi obţină independenţa în anul 1975. Din păcate, imediat după ce Angola a devenit o naţiune liberă, între comunişti şi anti – comunişti a izbucnit o luptă pentru puterea ţării, războiul civil devenint inevitabil.

Lupta s-a purtat între comuniştii ce făceau parte din mişcarea populară pentru eliberarea Angolei (MPLA) şi anti – comuniştii ce susţineau Uniunea Naţională pentru Independenţa Totală a Angolei (UNITA), fiind cel mai lung şi sângeros război civil din istoria modernă.

Războiul a început imediat după ce Angola a devenit independentă în 1975 şi s-a sfârşit după ce Jonas Savimbi, liderul UNITA, a fost omorât de trupele guvernamentale în anul 2002. După acest episod, cele două părţi au convenit să înceteze focul. Războiul civil s-a soldat cu cel puţin 500.000 de oameni morţi şi o economie în ruină.

5) Războiul Secret (1953 – 1975): „Războiul secret” din Laos este un abuz făcut de guvernul american, abuz soldat cu mari pierderi omeneşti. Între 1964 şi 1973, în timpul conflictului din Vietnamul de Sud, armata Statelor Unite a aruncat bombe cântărind în total 2,5 milioane de tone asupra Laosului, care oficial se declarase stat neutru. Operaţiunea a avut ca scop atât întreruperea unei linii de aprovizionare folosite de guvernul nord – vietnamez pentru a susţine revolta din sud, cât şi păstrarea la putere a monarhiei din Laos, confruntată cu propria revoltă comunistă.  

S-a estimat că 450.000 de civili din Laos şi 600.000 din Cambogia şi-au pierdut viaţa în urma acestor bombardamente. Numărul refugiaţilor decedaţi se ridică undeva la un milion.

4) Războiul civil din Somalia (1991 – prezent): Somalia nu este populată numai de somalezi, ci şi de alte naţii care la sfârşitul anilor ’80 s-au ridicat împotriva lui Siad Barre, dictatorul Somaliei. Acesta i-a atacat pe răsculaţi, folosindu-se de armată, însă nu a reuşit să oprească revolta creată, fiind îndepărtat de la putere.

Razboi civil Somalia

                       Războiul civil din Somalia durează de peste 25 de ani. FOTO www.rfi.ro

Siad Barre încă era popular printre somalezi, astfel că la începutul anilor ’90 în ţară a avut loc o revoluţie pentru ca dictatorul să revină la conducerea ţării. După ce s-a întors la putere, o mare parte din nordul Somaliei şi-a declarat independenţa faţă de restul ţării, fără ca aceasta să fie recunoscută de vreo ţară.

După ani de zile de război, Somalia se află în ruine, deşi ONU continuă să trimită forţe de menţinere a păcii pentru a facilita reconstruirea ţării. Neoficial, se estimează că în războil civil din Somalia şi-au pierdut viaţa aproape un milion de oameni.

3) Revolta Taiping (1850 – 1864): această revoltă a fost na dintre cele mai mari şi sângeroase războaie civile din istorie. Nici un alt eveniment nu a devastat China secolului al XIX-lea, cum a reuşit revolta Taiping. Aceasta a fost declanşată de Hong Xiuqan, un chinez din sudul ţării ce se credea fratele lui Iisus Hristos şi care în anul 1847 a încercat să ajungă la conducerea ţării, însă fără succes.

El a adunat într-un timp foarte scurt mulţi adepţi, cu ajutorul cărora a construit o armată şi o organizaţie politică. Până la sfârşitul anilor 1850, mişcarea condusă de Hong Xiuqan a ajuns să controleze peste o treime din ţară. Această organizaţie era atât de puternică şi populară, încât guvernul chinez a avut nevoie de zeci de milioane de dolari şi 15 ani de zile pentru a o putea învinge.

În anul 1864, revolta a fost înăbuşită într-un mod brutal. Se estimează că în timpul acestui război civil au murit peste 20 de milioane de oameni.

2) Războiul celor Două Roze (1455 – 1485): aceste războaie a fost unul dintre cele mai importante evenimente istorice ale epocii medievale. Impactul lor asupra Angliei a fost unul imens. Luptele au fost date între membrii Casei de Lancaster al cărei simbol era trandafirul roşu şi cei ai Casei de York al cărei simbol era trandafirl alb. Ambele case erau ramuri ale Casei Plantagenet, urmaşe ale Regeli Edward III.

razboil celor doua roze

             Războiul celor Două Roze a fost unul dintre cele mai importante evenimente istorice ale                                                        epocii medievale. FOTO www.destepti.ro

Rivalitatea dintre cele două case a început în anul 1399, când regele Richard al II-lea a fost dat jos de pe tron de către vărul său, Henry Bolingbroke, duce de Lancaster. Războaiele dintre cele două case au continuat până în 1455, când Richard, ducele de York, i-a învins pe Lancastrieni în bătălia de la St Albans.

Războil celor Două Roze a luat sfârşit după ce regele Henric al VII-lea al Angliei a fondat dinastia Tudor, unind simbolic trandafirii albi cu cei roşii pentru a crea Trandafirul Tudor.

1) Rebeliunea An Lushan (755 – 763): acest război civil este adesea trecut cu vederea şi ignorat, deşi este cel mai sângeros din întreaga istorie. Numărul morţilor îl depăşeşte pe cel al Revoltei Taiping şi a fost depăşit doar de cel de-Al Doilea Război Modial, la acest nefericit capitol.

Această revoltă a avut loc în timpul dinastiei Tang. Din fericire pentru împăraţii Tang, An Lushan concurca cu dinastia Yan, începândn să se dezintegreze din interior.

În luna ianuarie a anului 757, fiul lui An Lushan a devenit deranjat de ameninţările tatălui său adresate prietenilor săi de la curte, astfel că l-a omorât. La scurt timp după aceea, aceasta a fost şi el ucis de Shi Siming, un vechi prieten de-al lui An Lushan. Siming a încercat să continue revolta lui Lushan, însă şi el a ajuns să fie ucis de propriul fiu în anul 761.

Deşi dinastia Tang a reuşit în cele din urmă să învingă Rebeliunea An Lushan, imperiul a devenit mai slab ca niciodată. Se estimează că peste 35 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa în timpul acestui sângeros război civil.

Alte ştiri pe această temă:

80 de milioane de bombe neexplodate: Statele Unite se angajează „să cureţe” rămăşiţele războiului secret din Laos

Procesul lui Ratko Mladici, „măcelarul din Balcani“, a intrat în linie dreaptă la Haga

UE dă o şansă Somaliei

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite