Cei trei fraţi care le-au rupt inimile românilor făcând poze lângă un măgăruş pentru 1 leu, obligaţi să cerşească: „Nu sunt amărâţi, îi fugăreşte tatăl”
0
Trei fraţi dintr-un sat sucevean sunt puşi de părinţi să stea pe margiena drumului european 85 şi să cerşească. Pentru a fi convingători, aceştia au fost ”alimentaţi” cu un măgăruş şi cu o pancartă pe care scrie: 1 leu poza.
Zilele trecute, opinia publică a fost impresionată de povestea a trei fraţi din satul sucevean Iacobeşti, care au fost văzuţi în apropierea drumului E85 ”înarmaţi” cu o pancartă prin care încercau să strângă bani. Fraţii Florescu, care nu au împlinită vârsta de 10 ani, au găsit o metodă ingenioasă de a face bani, fără a cerşi sau fura. Aceştia stau, cât este ziua de lungă, pe marginea drumului european, lângă benzinăria de la ieşirea din satul Iacobeşti, împreună cu măgăruşul lor, iar cei ce doresc să se fotografieze cu animalul trebuie să le dea un leu.
Prin această metodă, micuţii reuşesc să strângă câţiva bănuţi. Mulţi au fost cei care i-au văzut în ultimele zile şi au rămas impresionaţi de spiritul de antreprenor al celor mici, stârnind mila, admiraţia şi chiar dragostea trecătorilor.
”Mergând spre Rădăuţi, am văzut un copil care ţinea o pancartă, mare în mână, pe care scria un leu. Doar atât am putut cit. Am crezut că vinde pepeni, dar când m-am uitat mai atent, am văzut şi un măgar şi de fapt scria un leu poza”, a povestit pe Facebook Ovidiu Vataman, un şofer care se îndrepta din Suceava spre Rădăuţi.
Doar că aceşti trei fraţi care au impresionat cu gestul lor, ascund o poveste tristă. Conform localnicilor, ei provin dintr-o familie cu opt copii, o familie care nu se confruntă cu probleme financiare majore, după cum s-ar crede la prima vedere. Din păcate însă, aceşti copii sunt victimele propriilor părinţi.
Situaţia celor trei copii a ajuns în atenţia asistenţilor sociali din comuna Grăniceşti, precum şi a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Rezultatele primelor anchete sociale au scos la iveală faptul că cei trei fraţi sunt exploataţi de către proprii părinţi. Soţii Florescu au fost chemaţi la primărie, unde primarul Gheorghe Nuţu i-a anunţat că vor fi atent monitorizaţi pentru a vedea dacă îşi mai trimit copiii de acasă singuri, nesupravegheaţi cu scopul de a practica cerşetoria.

“Nu sunt amărâţi, dar îi fugăreşte tatăl, Ionuţ Florescu, să facă ceva, numai să aducă bani. Bărbatul îi chinuie pe toţi. De frica lui, trei dintre fraţi, cei mai mari, au plecat la Centrul de Primire Minori de la Rădăuţi. Şi aceştia mici au fost daţi în plasament dar părinţii i-au cerut acasă. Se folosesc de ei ca să primească tot felul de ajutoare. Au casă cu etaj şi tractor în curte, dar îşi trimit copiii la cerşit. Nu mai ştiu cum să procedez cu ei. Aceşti oameni au fost ajutaţi din toate părţile şi s-au obişnuit doar să primească. Au fost ajutaţi atât de Primărie, cât şi de reprezentanţii cultului penticostal, din care fac parte. Când au văzut că ajutoarele încep să vină mai rar, au început să-şi chinuie copiii”, a povestit Gheorghe Nuţu, primarul comunei Grăniceşti.

Familia Florescu, care are opt copii cu vârste cuprinse între un an şi 16 ani, este monitorizată de câţiva ani de către asistentul social din cadrul Primăriei Grăniceşti. Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava (DGASPC) au demarat şi o anchetă pentru a se stabili dacă copii sunt bine îngrijiţi sau nu.
”Dacă aceşti copii vor mai fi văzuţi în stradă, părinţii vor fi amendaţi pentru cerşetorie”, a declarat Nicoleta Daneliuc, purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava.
Cei de la Protecţia Copilului vor continua să monitorizeze situaţia acestor copii şi în cazul în care vor continua să fie trimişi la cerşit, cel mai probabil ei vor fi luaţi din sânul familiei şi duşi într-un Centru de Primire a Minorilor, unde vor fi îngrijiţi şi vor avea parte de un mediu propice educării.
Situaţia delicată a minorilor i-a impresionat până şi pe poliţiştii suceveni, care s-au deplasat la locuinţa familiei Florescu şi le-au oferit copiilor ghiozdane echipate cu penare şi rechizite, articole de papetărie şi birotică pentru şcoală, alimente şi articole de îmbrăcăminte, pentru ca aceştia să fie pregătiţi pentru anul nou şcolar ce va începe luna viitoare.
Alte ştiri pe această temă:
Maria şi Şaric, doi cerşetori de lângă Biblioteca „B.P.Haşdeu”
Cerşetor de lux în Londra: bărbatul care primeşte pomană de pe card şi merge în vacanţe exotice