Bucşoaia, ieri perla taberelor din România, astăzi o paragină la mâna hoţilor FOTOGALERIE
0Cea mai mare tabără din ţară a ajuns în doar câţiva ani o ruină din care se fură pe capete şi se distruge sistematic totul. Pentru localnicii din satul Bucşoaia este o adevărată tragedie, iar drumul de la mărire la decădere a fost extrem de scurt.
În 1937, tabăra de la Bucşoaia era inaugurată cu mare fast de Regele Carol al II-lea, la ceremonie fiind prezenţi 50.000 de oameni. Activitatea taberei s-a derulat cât de cât normal până în 2005, iar în numai 7 ani a ajuns de nerecunoscut. Iar dacă nu se iau măsuri radicale şi rapide, Tabăra Bucşoaia va deveni doar o simplă amintire. În momentul de faţă, clădirile şi cele 14 hectare ale taberei sunt la voia hoţilor, şi asta pentru că Primăria Frasin nu are nici măcar un paznic angajat pentru a stopa jafurile.
Pentru că nimeni nu are grijă de această tabără, hoţii nu au întâmpinat nici o rezistenţă când au venit la furat. Au avut timp să aleagă în linişte, iar culmea tupeului şi nesimţirii şi-au făcut nevoile în fosta cantină. Din interiorul a ceea ce cândva era cantina Taberei Bucşoaia hoţii au furat aproape tot ce au găsit mai de valoare şi au putut transporta. Au dispărut două chiuvete din inox, un raft de inox, în jur de două sute de farfurii din inox, zece scaune, senzori de mişcare şi detectare a fumului, capace de la vase de fierbere sub presiune, blaturi de tablă din inox care acopereau mesele aflate în bucătărie, grătarele de pe aragaz, dar şi alte bunuri care au putut fi valorificate rapid la unităţile de colectare a fierului vechi.
Dă click aici pentru a vedea ruinele!



Dacă hoţii au ocolit cât de cât tabăra o bucată de vreme, anul acesta lucrurile s-au agravat brusc. În doar câteva săptămâni s-a distrus mai mult decât în şapte ani. Din fostele spaţii ale taberei a fost furat inclusiv parchetul de pe jos, iar sobele au fost lăsate fără uşile din fontă, pe care hoţii le-au smuls efectiv.
Edilii nu au bani pentru paznic
Tabăra de la Bucşoaia s-a aflat în proprietatea Administraţiei Naţionale a Taberelor din România până anul trecut, când a fost predată în baza unei Hotărâri de Guvern Primărie din Frasin. Până la predare, tabăra era păzită de un singur paznic, care avea program de 8 ore pe zi. După preluarea de anul trecut, Primăria Frasin nu a avut bani nici măcar pentru a plăti un paznic. Marinel Balan, primarul din Frasin, spune că a făcut mai multe demersuri pe lângă şefii Consiliului Judeţean Suceava în vederea alocării de fonduri necesare angajării unor paznici pentru Tabăra Bucşoaia, dar până acum nu a primit nici un răspuns.
Citeşte şi:
FOTOGALERIE Biserică unicat lăsată în paragină
Iaşiul lui Creangă, între paragină şi strălucire FOTOGALERIE
În momentul de faţă, Tabăra Bucşoaia are 14 hectare de teren, două blocuri de cazare, o sală de sport şi o cantină cu peste 1.000 de locuri. Radu Caraciuc, un localnic din Frasin, a văzut cu ochii lui cum se pun bazele centrului de agrement din Bucşoaia, participând inclusiv la inaugurarea din 1937, pentru ca mai apoi să devină administrator al taberei.
„Vremuri ca acelea nu am mai văzut. Veneau elevi din toată ţara, se organizau competiţii, concursuri şcolare, tabere de agrement. Aveam cazaţi în tabără câteva mii de elevi pe sezon, şi am ajuns să servim câte cinci mese pe zi la cantină", a rememorat fostul administrator al Taberei Bucşoaia. Radu Caraciuc nu crede că va mai vedea vreodată renaşterea acestui centru de agrement şi crede că singurii vinovaţi sunt cei care l-au avut în administrare şi l-au lăsat de izbelişte.
Rămâi pe suceava.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!