Zece evenimente petrecute de Crăciun care au marcat lumea. Isaac Newton, Mihail Gorbaciov sau Charlie Chaplin, legaţi de ziua de 25 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 25 decembrie 1989, România a ieşit în stradă pentru a primi vestea morţii lui Nicolae Ceauşescu
Pe 25 decembrie 1989, România a ieşit în stradă pentru a primi vestea morţii lui Nicolae Ceauşescu

Ziua de 25 decembrie are din perspectivă istorică o însemnătate deosebită. Din cele mai vechi timpuri şi până aproape de zilele noastre, foarte multe evenimente care au marcat istoria lumii s-au petrecut în prima zi de Crăciun.

Cel mai important eveniment petrecut pe 25 decembrie este, fireşte, naşterea Mântuitorului Iisus Hristos. Privită din perspectivă istorică, această zi a fost guvernată de o serie de evenimente care au marcat prin derularea lor viaţa pe întregul mapamond. 

Primul Crăciun, sărbătorit acum 1690 de ani

Unul dintre cele mai importante evenimente petrecute în ziua de 25 decembrie s-a întâmplat în urmă cu mai bine de un mileniu şi jumătate. Mai exact, în anul 325 când împăratul creştin Constantin cel Mare, declară oficial data de 25 decembrie ca ziua în care toţi creştinii să sărbătorească Naşterea Mântuitorului Iisus. Evenimentul a intrat în istorie drept primul Crăciun sărbătorit în întreaga lume. 

Naşterea lui Isaac Newton 

Pe 25 decembrie 1642 se năştea în Anglia celebrul Isaac Newton. Teoriile sale vor revoluţiona mai târziu lumea fizicii, matematicii şi mecanicii. Newton intră în istorie datorită studiilor sale privind gravitaţia terestră. 

Marele potop din ziua de Crăciun

Mult mai târziu, în anul 1717, ziua de 25 decembrie aduce în Ţările de Jos, „potopul de Crăciun”. O furtună imensă s-a abătut asupra cestor teritorii, plouând neîncetat vreme de mai bine de 10 zile. Ploaia torenţială a fost urmată de un vânt puternic, care a distrus digurile medievale care apărau cetăţile. Sursele istorice arată că peste  14.000 de oameni au murit înecaţi în urma viiturilor puternice. 

Revoluţionarul Botev se naşte de Crăciun

Figură reprezentativă a luptei antiotomane desfăşurată de Bulgaria, poetul Hristo Botev se naşte pe data de 25 decembrie, din anul 1848. Prin scrierile sale, Botev s-a remarcat ca un mare iubitor al neamului bulgar, insuflând în rândurile cetăţenilor dorinţa de libertate şi emancipare naţională. Operele lui Botev au fost considerate tot timpul imboldul de care Bulgaria avea nevoie pentru a scăpa de sub jugul otoman. Hristo Botev a murit în anul 1876. 

Armistiţiul Crăciunului

Pe data de 25 decembrie 1914, în timpul Primul Război Mondial, trupele germane renunţă la conflictul militar, iar la miezul nopţii încep să cânte colinde. Evenimentul a intrat în istorie sub numele de „Armistiţiul Crăciunului”. Armata inamică a rămas fără cuvinte, soldaţii renunţând la arme şi făcând schimb de cadouri cu germanii. Soldaţii şi-au împărţit ţigări şi budincă de prune. 

S-au stins din viaţă pe 25 decembrie

Două figuri legendare ale omenirii, una politică şi alta a cinematografiei s-au stins din viaţă pe 25 decembrie. Este vorba  despre Harry Truman, mort pe 25 decembrie 1972 şi Charles Chaplin. Harry Truman a fost preşedinte al SUA şi considerat autorul moral al bombardamentelor de la Hiroshima şi Nagasaki. Chareles Chaplin a fost actor, regizor şi scenarist, devenind o imagine a cinematografiei mondinale. 

Nicoale şi Elena Ceauşescu, executaţi de Crăciun 

Pe 25 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu şi soţia sa Elena erau executaţi în curtea unităţii militare din Târgovişte. Soţii Ceauşescu au fost acuzaţi de genocid, subminarea puterii de stat sau subminarea economiei naţionale. Procesul lor a început în aceeaşi zi, la ora 13.20 şi s-a încheiat în jurul orei 14.40. La 5 minute distanţă, la ora 14.45, Nicolae şi Elena Ceauşescu erau scoşi în curtea unităţii militare din Târgovişte şi împuşcaţi. 

Regele Mihai revine în ţară 

Pe 25 decembrie 1990, regele Mihai revine în ţară, împreună cu familia sa. Deşi evenimentul ar fi trebuit să fie unul încărcat de emoţie, vizita regelui a luat o turnură neaşteptată. Considerându-se că a intrat în România clandestin, regele şi familia sa au fost transportaţi către Aeroportul Otopeni sub escortă militară şi îmbarcaţi către Elveţia. Guvernul României a transmis, printr-un comunicat de presă, faptul că decizia adoptată a fost una foarte bună. 

Demisie istorică la vârful URSS

Pe 25 decembrie 1991 s-a petrecut un eveniment extrem de important. Într-o declaraţie televizată, liderul sovietic Mihail Gorbaciov anunţa demisia sa din fruntea URSS. Decizia a fost luată ca urmare a formării Comunităţii Statelor Independente. Tot atunci, Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice decide schimbarea denumirii URSS în Federaţia Rusă. 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite