Trupul neînsufleţit al ialomiţeanului ucis în atentatul de la Kabul va fi repatriat
0Ceremonia de repatriere a sublocotenentului post-mortem Ciprian-Ştefan Polschi şi a lui Vasile Rădună, reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul, căzuţi la datorie în timpul îndeplinirii unor misiuni în Afganistan, va avea loc marţi, în jurul orei 12,30, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, a anunţat, printr-un comunicat de presă, Ministerul Apărării Naţionale.
Sublocotenentul Ciprian- Ştefan Polschi, care îndeplinea funcţia de şofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul, şi-a pierdut viaţa pe 5 septembrie, în urma exploziei unei maşini-capcană în apropiere de Green Zone, din capitala Afganistanului, în timp ce se afla la volanul unui autovehicul de serviciu.
La rândul său, Vasile Rădună, reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul, născut în localitatea ialomiţeană Fierbinţi Târg, a decedat în cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie, în timpul atacului terorist care a avut loc în campusul în care îşi desfăşura activitatea Ambasada României la Kabul. Cei doi eroi au fost decoraţi post-mortem de preşedintele României cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război.
Mergea în misiuni de vreo 10 ani
Primarul localităţii Fierbinţi a povestit pentru „Adevărul“ despre prietenul său din copilărie, Vasile Rădună, de 43 de ani, cutremurat de tragedia petrecută în Afganistan. Dobrică Pârvu spune despre Sile, aşa cum îl ştia toată lumea pe militarul român, că era un om de toată isprava.
"Ce să vă spun? E o nenorocire imensă. Are o fetiţă în vârstă de 9 ani, a rămas orfană de tată. Sile locuia la Bucureşti, alături de familie, dar aici venea tot timpul pentru că renovase casa părintească. Părinţii nu mai trăiesc. Tatăl a murit cu o zi înainte de plecarea lui în Afganistan, iar mama lui înainte cu un an. În localitate îl mai are pe fratele său, mai mare cu câţiva ani. Cumnata lui este bibliotecară în Fierbinţi, iar fratele este pompier la Urziceni", povesteşte primarul. Toată lumea din Fierbinţi Târg a fost cutremurată de această veste. Dobrică Pârvu spune că iniţial a primit vestea cu detaşare, cu mâhnire, dar când a aflat că este vorba despre Sile s-a îngrozit.
"Am fost colegi de şcoală, din clasa a V-a pînă la liceu. Am făcut armata împreună la Jandarmerie, am flăcăit împreună, aşa cum se spune la noi, mergeam la discotecă, ne distram, era un prieten de toată isprava. Ultima dată l-am văzut cu câteva zile înainte de misiunea din Afganistan. Venise la Primărie să plătească taxele şi impozitele la casă. Nu mi-a spus unde pleacă, probabil era secretul misiunii, dar mi s-a părut mai serios, nu mai era băiatul volubil pe care îl ştiam, era mai matur", povesteşte primarul din Fierbinţi Târg. Soţia lui Vasile Rădună este asistentă medicală la un spital din Bucureşti. Probabil, spune primarul din Fierbinţi Târg, va alege să-l înmormânteze în Capitală.
Pe prietenul său din copilărie şi-l aminteşte ca pe un băiat de toată isprava. "Era tipul de fierbinţean corect, crescut la ţară, cu spirit de echipă, modest, cinstit, nu ajunsese să fie influenţat de viaţa din Bucureşti. Mergea în misiuni de vreo 10 ani, fusese agent de securitate la mai multe ambasade ale României în lume. Ştiu că de mulţi ani îşi dorea astfel de misiuni. Iată că într-un final acest lucru i-a fost fatal. El este un erou acum, ne pare foarte rău pentru această pierdere, nu pot să vă explic în cuvinte", spune primarul.
Şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi
Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a precizat că diplomatul român care a murit în atacul terorist de la Kabul avea 43 de ani şi făcea parte din structura de securitate a misiunii diplomatice. Ea a precizat că atacul a fost unul susţinut, cu maşini-capcană.