Slobozia: Va studia Criminalistica în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Magder (19 ani) va studia, din toamnă, criminalistica şi psihologia socială la una din cele mai prestigioase universităţi: Essex, Marea Britanie. Admisă deja la patru facultăţi din Marea Britanie, Cristina şi-a pus amprenta asupra viitorului său: va descifra tainele criminalisticii la Universitatea britanică Essex. Adolescenta a ocupat unul din cele doar 14 locuri ale facultăţii, pentru care au aplicat peste 2.000 de t

Pasionată încă de la vârsta de şase ani de limba engleză, Cristina a avut primul contact cu Marea Britanie în clasa a noua, când s-a relaxat şi a respirat aerul britanic într-o tabără de două săptămâni. „Impactul pe care Marea Britanie l-a avut asupra mea a fost unul decisiv, care a cântărit mult în decizia mea de a îmi construi un viitor acolo“, spune Cristina. Experienţa s-a repetat anul următor, cu o altă tabără de două săptămâni, în Londra.

La 13 ani, citea Freud
Înclinaţia spre criminalistică, teoriile psiho-morale, personalitatea şi tipologia infractorului a apărut undeva în urmă cu şase ani, după ce Cristina a citit, din scoarţă în scoarţă, Psihanaliza lui Sigmund Freud. Treptat, adolescenta a devenit din ce în ce mai curioasă şi mai dornică să exploreze coridoarele labirintelor mentale. Primii paşi în desluşirea acestor taine i-a făcut sub îndrumarea psihologului Liliana Preotu.

„M-a iniţiat în tainele psihologiei, îi datorez multe. La 14 ani, mergeam frecvent la cabinetul dânsei, unde le aplicam pacienţilor diverse teste, cât se poate de complexe“, rememorează Cristina. Doi ani mai târziu, şansa i-a surâs şi a avut ocazia să facă practică, timp de două săptămâni, într-un sanatoriu din ţară. „Am avut şansa să lucrez cu persoane de diferite vârste care sufereau de schizofrenie şi de alte tulburări psihice, în diferite stadii. Am văzut ce poate mintea umană, am întâlnit multe personalităţi şi tipologii“, spune adolescenta.

Primii paşi, primele răspunsuri
Anul trecut, Cristina a luat legătura cu organizaţia non-profit Study Abroad, care, după ce s-a convins de abilităţile pe care adolescenta le are, a trimis recomandări către mai multe unităţi de învăţământ din Marea Britanie.

 „Iniţial, mă gândeam şi la posibilitatea de a studia în Suedia, Elveţia sau Finlanda, dar pasiunea mea pentru cultura britanică şi-a spus cuvântul“, explică tânăra. În scurt timp, patru universităţi din Marea Britanie s-au arătat extrem de interesate în a îşi asigura serviciile tinerei: University of Essex, London Metropolitan, Middlesex University şi University of Glamorgan Cardiff and Pontybridd. Cristina a aplicat la toate cele patru instituţii de învăţământ pentru aceeaşi ramură: Criminalistica.

În mai puţin de două săptămâni, a primit răspunsul oficial. Cele patru facultăţi la care se înscrisese o aşteptau la cursuri. „A fost un răspuns foarte rapid. Am primit un mail, în care mă felicitau pentru rezultatele mele şi îmi spuneau că mă aşteaptă la studii din toamnă, pe partea de Criminalistică“, rememorează tânăra.

De la Slobozia, la Essex

Admisă la toate cele patru universităţi, Cristina a fost nevoită să aleagă. A cântărit bine toate ofertele educaţionale şi, într-un final, a decis: University of Essex. Aici, a ocupat unul din cele 14 locuri pentru care candidaseră peste 2.000 de tineri din lumea întreagă.

„Este, poate, cea mai bine cotată universitate pe ramura care mă interesează pe mine, Criminalistica. A contat foarte mult faptul că este o mare diferenţă între facultăţile tradiţionale şi cele moderne. La cele din urmă, se pune accent în special pe research, eseuri, practică şi doar 8-10 ore de curs săptămânal. La cele tradiţionale, teoria este baza. În plus, după trei ani în Marea Britanie, urmează un an de şcoală în altă ţară, unde poţi face practică chiar şi în închisori“, explică adolescenta.

image

Citiți mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite