Slobozia: Perla fermelor din Europa de Est este în prezent o ruină / FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catalogată, în perioada interbelică, drept cel mai mare și modern domeniu agricol din răsăritul Europei, ferma model din comuna Perieți zace acum sub uitare. În prezent, pe terenul fostei ferme de la Perieți, ciulinii și buruienile cresc cât zidurile clădirilor aflate și ele într-o stare avansată de degradare. Pe pereții grajdurilor și ai magaziilor, se zăresc, vizibil, însemnele regimului comunist, cu secera și ciocanul

Cu toate că în 2005 ferma de la Perieți a fost donată, de urmașii proprietarilor, Muzeului Național al Agriculturii (MNA), din Slobozia, lipsa de fonduri a condus la o degradare accentuată a clădirilor și terenurilor. „Luptăm, după modestele noastre posibilităţi, să oprim degradarea fermei. Ne trebuie mulți bani pentru un astfel de proiect, dar nu ne-am pierdut speranța că o să reușim. Este păcat să nu poți păstra un astfel de monument istoric“, spune Răzvan Ciucă, directorul MNA.



Un model în Europa interbelică

Ferma de la Perieți a ajuns un punct de reper în agricultura europeană datorită lui Aureliu Popescu. Acesta s-a căsătorit cu Lelia Urdărianu, care moștenise de la tatăl său acest domeniu de la Perieți. Cu o iscusință debordantă, deschisă la nou, Aureliu Popescu reușește, în doar câțiva ani, să transforme domeniul de la Perieți în prima fermă horticolă, producătoare de seminţe de legume şi flori, din România.

Pe lângă legumicultură, ferma deținea și un impresionant parc zootehnic, format din porci și vaci de rasă. „ Grajdurile spaţioase, bine întreţinute şi aerisite, pot fi socotite, fără ezitare, ca model. Raţiile de hrană pentru diferite specii şi categorii de animale, prepararea hranei în condiţiuni perfecte de igienă, maşinile speciale pentru făcut uruială şi tocat furaje, instalaţiile speciale pentru păstrat şi preparat furajele, hrana concentrată sau platforma de gunoi dovedesc spiritul de iniţiativă şi competenţă a proprietarului, care a ştiut să prevadă totul, până la cele mai mici amănunte“, spune Răzvan Ciucă.

image



La un moment dat, ferma de la Perieți producea aproape jumătate din necesarul de semințe de legume din România. În anii de glorie ai domeniului, aici, se organizau studii de cercetare, precum și experimente pentru diferite soiuri de legume, ferma fiind un reper important al lumii agrare a României interbelice.

Dezastrul comunist

În 1949, ferma de la Perieți este confiscată de guvernul comunist și transformată în CAP. În momentul în care Partidul Comunist Român a pus mâna pe domeniul de la Perieți, ferma avea în patrimoniu zeci de utilaje agricole de ultimă generație, printer acestea regăsindu-se tractoare Lanz Bulldog, pluguri Rud Sack, secerători și cositoare I.H.C., batoze Hofher sau motoare Rieger. Pe lângă aceste utilaje, comuniștii au confiscat și întreg patrimoniul zootehnic, constituit din peste 500 de cai, boi de prăsilă sau rentă, porci sau oi, toate din cele mai bune rase din lume. „Proprietarul, Aureliu Popescu, nu a fost iertat nici măcar de confiscarea cratiţelor, ceaunelor, saltelelor de paie sau a feţelor de pernă, pentru ca, în urma unor procese  aberante, să fie condamnat, apoi, la ani grei de detenţie“, spune Răzvan Ciucă.

image



La un an după naționalizare, 1949, Aureliu Popescu a fost arestat și închis pentru trei ani, fiind acuzat de săvârşirea unor crime de război. La câțiva ani după eliberare, a fost închis, din nou, în 1958, de data aceasta pentru critici aduse regimului comunist. A fost eliberat din închisoare în 1963, iar peste patru ani s-a stins din viață. Imediat după Revoluție, Ileana Stoianovici, fiica vitregă a lui Aureliu Popescu, este repusă în drepturi asupra fermei de la Perieți. În anul 2005, aceasta donează moșia Muzeului Național al Agriculturii.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

image
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite