Scrisoare emoţionantă pentru militarii morţi în tragedia aviatică: „Ne va fi dor de voi, băieţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei 8 militri au murit pe 2 martie, într-o tragedie aviatică în judeţul Constanţa FOTO MApN
Cei 8 militri au murit pe 2 martie, într-o tragedie aviatică în judeţul Constanţa FOTO MApN

O scrisoare emoţionantă a fost publicată de Ministerul Apărării Naţionale pentru cei opt miliari-eroi care au sfârşit în tragedia aviatică din 2 martie, în judeţul Constanţa, când un MIG-21 Lancer s-a prăbuşit la Gura Dobrogei. Elicopterul plecat să-l caute a căzut la scurt timp.

Mesajul a fost publicat de Ministerul Apărării Naţionale pe pagina de socializare a instituţiei:

Scrisoare către cer şi către voi:

"Sunt oameni al căror destin este să treacă cu strălucire meteorică prin viaţă"

“2 martie 2022...Escadrila din cer şi-a deschis larg porţile, din nou. Într-o singură noapte a primit cu braţele deschise prea mulţi camarazi. Iar golul lăsat în urma lor este infinit. Durerea fără margini. Părinţi, copii, soţii, prieteni. Nu există alinare pentru ei...

Pentru ei, cei opt căzuţi la datorie, AZI nu mai există...clepsidra efemeră a existenţei lor s-a spart şi totul s-a transformat în veşnicie. Pentru cei rămaşi şi îngenuncheaţi de durere, amintirea lor va fi de-a pururi. La fel şi suferinţa...poate cu timpul va deveni mai surdă, dar acum...acum sugrumă, îi lasă fără aer.

Pentru ei, Costi, Florin, Sorin, Gelu, Ionuţ, Cătălin, Vlad, Sergiu, AZI nu mai există... Însă astăzi vreau să fie despre ei! Pentru că mâine mulţi deja îi veţi uita.

 Ei au încercat, însă au plătit cu propria viaţă!

Veţi uita că 7 dintre ei au murit în dorinţa de a salva alt camarad. Pentru că asta fac camarazii: îşi poartă de grijă unii altora. Nu s-au gândit la propria siguranţă, la riscuri, ci doar la faptul că au de salvat o viaţă. Când un camarad este în pericol, faci tot ce poţi să îi vii în ajutor! Chiar dacă uneori riscul este prea mare! Măcar să ştii că ai încercat! Ei au încercat, însă au plătit cu propria viaţă! Şi pentru asta ne înclinăm în faţa lor!

Veţi uita că pilotul de pe MiG-21, Costi, a decolat la acea oră în noapte pentru a veghea deasupra noastră, a tuturor. El, alături de colegii lui, făceau asta aproape în fiecare zi pentru ca noi, ceilalţi, să dormim liniştiţi, în braţele celor dragi. Cei care au rămas vor continua să stea de strajă la fel de neclintiţi, la fel de destoinici. Chiar dacă inima le plânge după cel care le-a fost mai mult decât coleg. Costi a decolat şi nu se mai întoarce! El a rămas să vegheze veşnic peste noi, de acolo, din înaltul cerului, unde îi plăcea atât de mult! Şi-l onorăm pentru asta!

Veţi uita că familiile ce azi plâng pierderea lor, se învăţaseră de mult ca ei să lipsească zile întregi de acasă. Au înţeles că cei dragi au ales să servească patria, că trebuiau să fie la datorie 24 din 24, 7 din 7 uneori. Acum sunt tot la datorie, dar pentru totdeauna.

Au fost şi ei cândva copii care au visat departe

Veţi uita că au fost şi ei cândva copii care au visat departe, au muncit acerb ca să-şi îndeplinească visul, iar visul lor a fost să-şi slujească ţara chiar cu preţul vieţii. Şi au slujit-o! Cu demnitate şi cu profesionalism! Tăcut şi umil!

Înainte să îi uitaţi, înainte să blamaţi, înainte să căutaţi vinovaţi, vă rog să privim spre cer şi să oferim câteva clipe doar lor, celor opt eroi! Pentru că AZI este doar despre ei: Costi, Florin, Sorin, Gelu, Ionuţ, Cătălin, Vlad, Sergiu. Ei au dat tot ce au avut mai bun în meseria pe care şi-au ales-o. Chiar dacă uneori pentru asta au sacrificat prea multe, iar într-un final au sacrificat totul. Să le mulţumim şi să le urăm zbor lin spre Cer!

Iar apoi rugaţi-vă pentru familiile lor...ei sunt cei care nu îi vor uita nicicând...viaţa lor va merge cumva, cândva mai departe, dar mereu şchiopătând...Pentru familii, cei opt nu sunt doar simple cifre, simple nume, sunt totul...şi acum nu mai sunt...

Se spune că piloţii nu mor niciodată! Ei decolează şi nu se mai întorc! Oricum ar fi, ne va fi dor de voi, băieţi! Aţi lăsat un gol imens aici pe pământ şi în sufletele noastre!

Cer senin în zborul veşnic! Şi să aveţi grijă de noi!”

Nenorocirea din seara de 2 martie

Joi seara, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.

Un elicopter IAR-330 Puma a decolat în jurul orei 20.21 spre zona posibilului impact pentru o misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei. Elicopterul a pierdut legătura radio cu turnul de control şi a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiţii de vreme nefavorabilă şi primise ordin să se întoarcă la bază, a anunţat Ministerul Apărării.

Ultima poziţie cunoscută a elicopterului era zona localităţii Gura Dobrogei, la aproximativ 11 kilometri de aerodrom. Membrii echipajului elicopterului IAR 330-Puma au fost găsiţi decedaţi, în zona localităţii Gura Dobrogei. 

Pe lângă cei cinci membri ai echipajului, urcaseră la bord şi doi salvatori pe mare din cadrul Forţelor Navale Române. 

Autorităţile au continuat căutările MiG-ului şi au reuşit descoperirea aeronavei în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită.  Pilotul în vârstă de 31 de ani şi-a pierdut viaţa. Din 2014, el era pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea şi acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Lacrimi pentru Costinel Iosif Niţă, pilotul de MIG-21 LanceR prăbuşit în patrulare: „Aseară ai venit să îmi aduci mărţişor“

Mărturii cutremurătoare despre prăbuşirea aeronavei MIG-21: „Să zbori cu o epavă nu e chiar uşor”

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite