Recoltă record de porumb în Bărăgan. Anul trecut, din cauza secetei, a fost un dezastru agricol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recoltă bună de porumb în Bărăgan FOTO Ziua Recoltei Orezu 2021
Recoltă bună de porumb în Bărăgan FOTO Ziua Recoltei Orezu 2021

Fermierii din Bărăgan anunţă o recoltă record la porumb. Producţia de pe un hectar atinge 10 tone, faţă de anul trecut când seceta i-a lăsat fără cereale în depozite.

Nicolae Sitaru cultivă cereale în 3 judeţe pe o suprafaţă de aproximativ 3.000 de hectare în Ialomiţa, Călăraşi şi Buzău. Spune că într-un an obişnuit, fără căldură excesivă şi un ploi, a recoltat  10 tone la hectar. Şi în acest an lucrurile par să se fi îndreptat. 

„Deocamdată nu s-a încheiat culesul, însă situaţia este bună. Cu 10 tone la hectar, cât am cules până în prezent, e mulţumitor. Nu puteam compara anul 2020, când a fost dezastru pe câmp, cu situaţia de acum. Eu această recoltă am obţinut-o fără irigaţii. Porumbul a avut apă de ploaie exact cât a trebuit, iar plantele s-au dezvoltat frumos. Lucrurile nu stau însă la fel în toată zonele ţării.

De exemplu, în Oltenia, e prăpăd. La noi, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău e bine“, povesteşte fermierul care a avut în acest an o suprafaţă de 900 de hectare cultivată doar cu porumb. Foloseşte hibrizi cu care nu a dat greş în niciun an. Aceştia s-au dovedit potriviţi pentru clima din Bărăgan, iar recolta e pe măsură. De altfel, Nicolae Sitaru a fost ani la rând câştigătorul trofeului  Porumbul de aur pentru producţiile record  pe care le obţinea.

Producţie bună, chiar şi în condiţii de secetă

„Din păcate, porumbul nu se prezintă foarte bine în toate regiunile. În sud-estul României este cea mai bună zonă în acest an din punct de vedere al aspectului vegetativ, dar avem şi zone foarte slabe unde fermierii nu vor recolta mare lucru. Mă refer la Timiş, Arad, sudul Bihorului, Oltenia şi Muntenia”, e de părere Jean Ionescu, Country Leader Corteva Agriscience pentru România şi Moldova.

Cu toate acestea, specialistul subliniază că recolta de porumb va fi mai ceva mai bună cu o tonă peste media realizată în 2020, de 4,6-4,7 tone.

De asemenea, “producţia estimată la porumb este de aproape 15,5 milioane de tone, chiar şi în condiţii de secetă”, susţine Cezar Gheorghe, fondatorul Casa de Trading a Fermierilor şi expert analist şi consultant pentru comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor Români.

5.876 kg/hectar, producţia medie la grâu

În judeţul Ialomiţa, conform Direcţiei pentru Agricultură, până în prezent, cea mai bună situaţie se prezintă la grâu, unde s-a obţinut o producţie medie de 5.876 kg/hectar. Suprafaţa cultivată în toamna anului 2020 în judeţul Ialomiţa a fost de peste 163.000 de hectare din care pe o suprafaţă de peste 100.000 de hectare a fost cultivat grâu. Cultura de rapiţă a avut o producţie medie la hectar de 3.061 kg, iar la orz a fost de 6.356 kg. 

Vă mai recomandăm şi:

Orban ia în calcul poziţia de premier: CCR a decis că nu poate fi desemnat un prim-ministru care a căzut în urma unei moţiuni de cenzură

Echipa câştigătoare simte în oase vântul rece al debarcării de la guvernare

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite