Muzeul din Muzeul Naţional al Agriculturii. Unelte pentru restaurare mai vechi decât exponatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit informaţiilor precizate în raportul de activitate din anul precedent, Muzeul Naţional al Agriculturii deţine „o serie de unelte depăşite ca performanţă, exploatare şi vechime, necesitând înlocuire urgentă”. Sumele necesare achiziţionării echipamentelor au valori de peste 30 mii de euro.


Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia funcţionează neîntrerupt de 24 de ani. Ca oricare altă instituţie de cultură din Ialomiţa, Muzeul care păstrează vii tradiţia şi folclorul din toate zonele ţării se luptă să supravieţuiască în ciuda vitregiilor economice.

 Potrivit raportului de activitate din anul precedent, Muzeului Naţional al Agriculturii din Slobozia i-au fost repartizaţi de către Consiliul Judeţean Ialomiţa puţin peste 1 milion de lei. Cu aceste sume au fost plătite salariile, organizate expoziţii şi întreţinute cele 13416 obiecte muzeale.

Potrivit aceluiaşi document oficial, Muzeul Naţional al Agriculturii are nevoie de o îmbunătăţire a echipamentelor cu care se realizează restaurarea patrimoniului. Specialiştii instituţiei o confirmă, precizând în raportul de activitate din anul precedent că „o serie de unelte sunt depăşite ca performanţă, exploatare şi vechime, necesitând înlocuire urgentă”.

Este vorba despre utilajele care sunt folosite pentru ridicat, transport, demontat şi deplasat obiectele de patrimoniu.

Echipamente vechi de 24 de ani Aceste echipamente sunt vechi de peste 20 de ani, iar pentru înlocuirea lor este nevoie de sume cuprinse între 10 şi 30 mii de euro.

„Uneltele acestea au fost cerute pe liste de investiţii ani de-a rândul. Cel mai mult am avea nevoie de un motostivuitor. Ştim preţurile, am oferte şi pentru utilaje noi şi second-hand... Trebuie totuşi să înţelegem situaţia aceasta de criză, unde toate instituţiile, la capitolul investiţii, au cam aceeaşi soartă” ne-a declarat Adrian Stroe, şeful Serviciului Patrimoniu din cadrul Muzeului Naţional al Agriculturii.

CITIŢI ŞI:

FOTO Ruină abonată la banii publici: ferma Model de la Perieţi, o epavă de 1,4 milioane de lei

Unul dintre cele mai mari monumente istorice din Ialomiţa consumă bani publici inutil. Este cazul Fermei Model de la Perieţi, din proprietatea Muzeului Naţional al Agriculturii. Deşi se află într-o stare avansată de degradare, ruina  este abonată la banii publici. Guvernamentale sau locale, Ferma Model de la Perieţi a înghiţit în 11 ani fonduri în valoare 1,4 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare făcute de mântuială.


Cum se poate fura dintr-un muzeu din România. Muzeul Regiunii  Porţilor de Fier, un exemplu negativ

Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin este una din cele mai prestigioase instituţii muzeale din România, cu o colecţie impresionantă de peste 90.000 de piese. Nu este de mirare că hoţii au dat târcoale de-a lungul anilor în jurul acestei instituţii, care nu a fost protejată cu un sistem de supraveghere modern şi adecvat.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite